Efectes de la pandèmia

Pla per ressuscitar centenars de locals comercials tancats a Barcelona

  • L’ajuntament invertirà 17 milions a comprar establiments que seran de protecció oficial, a crear una bossa de lloguers assequibles i incentivar nous negocis

  • La ciutat compta amb uns 5.300 espais disponibles, sobretot a Ciutat Vella, on s’ha recuperat només un 37% de l’oferta prèvia

  • La mesura de govern incidirà també en la prevenció de tancaments i a baixar l’activitat de serveis de pisos a les plantes baixes per dinamitzar barris

Tiendas cerradas en la calle de Duran i Bas, en Ciutat Vella.

Tiendas cerradas en la calle de Duran i Bas, en Ciutat Vella. / Manu Mitru

4
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

El nom de l’ofensiva ho diu tot. ‘Persianes amunt’ és la resposta municipal davant un desolador panorama de negocis tancats, en molts casos, víctimes de la pandèmia i, sobretot, al centre de Barcelona. Per pal·liar-lo, l’ajuntament impulsarà un pla de ressuscitació de centenars de locals comercials disponibles arreu de la ciutat. La partida més alta dels 17 milions d’euros pressupostats anirà a parar a la compra d’espais, amb els quals es crearà una oferta de protecció oficial. Però la mesura de govern també inclou crear una borsa de lloguers assequibles en aliança amb els propietaris privats, així com ajudes econòmiques per iniciar un negoci i nous incentius per desplaçar els serveis que ara es realitzen en plantes altes (des de metges a acadèmies) a les plantes baixes, cosa que afavoriria la dinamització dels barris.

La compra de locals i promoció per part del consistori s’havia realitzat puntualment en alguns petits punts de la ciutat (perifèrics i en carrers degradats del Raval), tot i que mai a tota la ciutat. Però la crisi sanitària ha provocat una caiguda de l’activitat sense precedents, amb un índex de recuperació de l’activitat comercial prèvia a la pandèmia del 69,2%, cosa que implica que alguns districtes han aconseguit mantenir gairebé idèntica la seva oferta (Nou Barris i Horta-Guinardó), mentre que Ciutat Vella està a un preocupant índex del 37,6% i l’Eixample, a un 59,4%. La resta se situen entre 10 i 20 punts per sota de les xifres precedents. La nova situació, segons dades municipals obtingudes a través de portals immobiliaris, se salda amb uns 5.300 locals comercials buits i disponibles, que sumen 1,5 milions quadrats de metres quadrats. El repte és ressuscitar-ne de moment uns 400, que servirien d’incentiu o motor cap a una dinamització encara més extensa.

La regidora de Comerç, Montse Ballarín, ha alertat que més enllà de les repercussions econòmiques, els tancaments de comerços s’han traduït a escala ciutadana en una «menor oferta de proximitat, menys sensació de seguretat i desertització en algunes zones». Els nous plans per al comerç s’inscriuen en «l’estratègia de rellançament de Barcelona», que compta amb un fons extraordinari de 87 milions d’euros per al recolzament del teixit productiu i l’ocupació (45 per a ajudes directes, 12 per crear ocupació i 30 per a promoció econòmica).

Ciutat Vella, a l’ull de l’huracà

L’apartat més ambiciós del pla serà la compra de locals per import de 16 milions d’euros (només Ciutat Vella ja en concentrarà 6 milions) per a la creació d’una borsa local de protecció oficial, a proposta del grup municipal d’ERC. Comptar amb locals públics permetrà afavorir la implantació de determinats negocis en zones amb poca oferta o molt afectades per la crisi. Permetrà també prioritzar la diversitat en àrees amb excessiu monopoli turístic. A cada districte, doncs, hi haurà àrees prioritàries on les ofertes disponibles que es presentin a concurs obtindran més o menys punts, ha explicat el regidor de Presidència i Pressupostos, Jordi Martí. L’ajuntament treballa amb immobiliàries per promoure la iniciativa, que tindrà en compte les taxacions i estat dels locals, ha detallat.

Si la compra no es completa mitjançant el sistema de concurs públic, es realitzarà una compra directa local per local. Des del grup republicà, Jordi Coronas ha destacat la importància de l’acord per garantir la «mixtura comercial i impulsar l’emprenedoria local», que és molt difícil amb els preus de molts lloguers. També per evitar que els fons financers s’apropiïn d’aquests actius i els mantinguin buits, amb finalitats especuladores, ha emfatitzat.

Notícies relacionades

Martí calcula que podrien adquirir-se entre 30 i 60 locals, a un preu mitjà de 250.000 euros, tot i que estan oberts a adquisicions de diferent mida i cost. Passarien a formar part d’una oferta de protecció oficial, que facilitaria l’accés a nous negocis. El procés s’obrirà aquesta primavera i la implantació començarà l’any vinent, tant per a propostes estables com temporals, ja que el consistori vol donar empenta a iniciatives ‘tester’, és a dir, a prova i en condicions molt favorables (baix lloguer o gratuïtat), perquè els emprenedors puguin provar la viabilitat de les seves idees durant un temps.

El segon objectiu és una borsa de lloguer de locals (seguint els passos de la borsa de lloguer de vivenda), que necessitarà l’aliança amb agències i propietaris. Aquí l’ajuntament incentivarà els amos a participar oferint-los estímuls, com dos anys d’assegurança d’impagament gratuïta de lloguer, amb l’objectiu que el preu de la renda pugui començar un 25% per sota del mercat, per anar augmentant fins a normalitzar-se el cinquè any. El consistori pretén impulsar la reactivació de fins a 200 locals per aquesta via, i podria prioritzar un tipus d’oferta o un altre segons les necessitats de la zona.