Iniciativa nova

Així serà la nova il·luminació de Nadal de disseny a Barcelona

  • Les propostes escollides per concurs s’implantaran aquest 2021 a la plaça de Catalunya, la Gran Via i Aragó, com a eixos de ciutat, però el model s’anirà estenent els pròxims anys

  • La ciutat vol apostar per la «creativitat», perquè l’ornamentació tingui «identitat» barcelonina i s’ajusti a les llargues reivindicacions dels comerciants

  • L’ajuntament augmenta un 24% el pressupost i il·luminarà per primera vegada la ronda de Sant Pere, alhora que consolidarà Via Laietana i Urquinaona, entre d’altres

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Mentre molts barcelonins desenterren aquesta setmana de l’armari les xancletes o esgoten l’‘operació biquini’, l’ajuntament recrea ja amb precisió com serà el Nadal de disseny que va prometre fa un any. Aquest dimarts ha presentat les imatges virtuals que firma l’Estudi Antoni Arola, guanyador del concurs que obre una nova etapa en la il·luminació festiva de la ciutat, amb el repte de crear un model propi i identitari, que aquest 2021 començarà a implantar-se en tres eixos neuràlgics (plaça de Catalunya, Gran Via i Aragó), però els pròxims anys s’estendrà com una taca d’oli. El consistori impulsa així un canvi que el comerç de Barcelona porta més d’un lustre reivindicant, i el rubrica amb un increment del 24% en els seus pressupostos per a parafernàlia nadalenca, que en aquest àmbit seran de 2,06 milions d’euros.

L’esclat de la Covid-19 l’any passat va paralitzar també la creativitat i els intents d’innovar i millorar en l’aspecte nadalenc de la capital catalana. L’àrea de Promoció Econòmica es va comprometre a implantar el salt qualitatiu el següent any, per això cosa va obrir un concurs de disseny el febrer passat. L’objectiu del canvi és «contribuir a la recuperació del teixit comercial de la ciutat durant les festes nadalenques» i proporcionar «una imatge pròpia de Barcelona associada a la seva marca com a ciutat de disseny, que alhora entronqui amb els seus valors», ha explicat el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, via telemàtica, perquè està en quarantena després d’haver estat en contacte amb un positiu en Covid-19. En resum, es tracta de fer que el muntatge, que serà una realitat a partir del novembre, «es converteixi en una nova icona», segons l’ajuntament.

Consens amb el sector

Després de treballar amb les entitats de comerç i professionals del disseny, es pretén que les propostes «tinguin consistència visual amb la identitat de la ciutat» i les necessitats de l’entorn. Cada muntatge serà diferent, però amb un relat integral de ciutat i un mateix estil estètic. La plaça de Catalunya en serà la zona zero, que, per l’Estudi Antoni Arola, dibuixarà «una mirada de celebració, un punt que explota i fa bategar la ciutat». Afegeixen que esperen representar la plaça a «escala humana», recollint la seva energia. En canvi, a la Gran Via volen transmetre un punt de relació i diàleg amb la ciutat, així com de «confort social».

Seran els tres pilars del gir estètic, però també hi haurà al·licients per a altres punts. Així, per primera vegada es posarà llum a la ronda de Sant Pere (de passeig de Sant Joan a Urquinaona), que se suma a altres debutants recents, com la plaça d’Urquinaona, la Via Laietana i el Paral·lel, on es tractarà de renovar els ornaments, tot i que encara en la línia més convencional. S’ampliarà també Balmes entre Diagonal i ronda Universitat. I s’empolainaran de nou, com el 2020, els mercats municipals. Hi haurà ajudes específiques també per a carrers emmarcats en el Pla de Barris.

Notícies relacionades

Aquesta triple front d’innovació, ampliació de vies principals amb llum i consolidació d’altres, suposarà un augment de pressupost municipal per segon any. Els 2,06 milions (abans 1,66) inclouran també accions en zones afectades per obres de llarga durada.

La resta d’eixos comercials que anualment es vesteixen per Nadal de festa podran optar per un doble model: o contractar els seus propis llums i comptar amb les habituals subvencions del consistori, o deixar que sigui aquest que organitzi la instal·lació i pagar després la seva part al final, sense haver d’avançar abans la despesa.