Brutícia a la via pública

Les escombraries prenen Sant Andreu la primera setmana de recollida porta a porta

  • El barri estrena aquest nou reciclat de residus davant el rebuig i desconeixement de molts veïns

Barcelona 25.05.2021. nueva recogida de basuras puerta a puerta en el barrio de Sant Andreu. En  la imagen, bolsas de basuras tiradas en la calle Gran de Sant Andreu. Foto Laura Guerrero

Barcelona 25.05.2021. nueva recogida de basuras puerta a puerta en el barrio de Sant Andreu. En la imagen, bolsas de basuras tiradas en la calle Gran de Sant Andreu. Foto Laura Guerrero / Laura Guerrero

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Per segon dia consecutiu, els veïns del barri de Sant Andreu de Palomar, a Barcelona, s’han aixecat amb gran part dels seus carrers plens de bosses d’escombraries que no han sigut recollides. Les mateixes que van deixar la nit anterior. El sistema de recollida de residus porta a porta, amb l’ús obligat de bosses de xip (subministrades per l’ajuntament) per identificar-ne la procedència, va començar a funcionar dilluns. S’han retirat dels carrers de Sant Andreu els contenidors de plàstic, de paper, el gris i l’orgànic (tots excepte el vidre), perquè els veïns ara han de baixar els residus i deixar-los al portal.

Però no poden fer-ho cada dia: la fracció orgànica es recull tres vegades a la setmana; el plàstic, dues; les restes no reciclables una; i el paper, una. I sempre s’han de baixar entre les 20 i les 22 hores de la nit. Un canvi d’hàbits que als veïns els està costant i que ha portat que aquest dimecres, de nou, cantonades i portals dels carrers Gran de Sant Andreu i la Rambla Fabra i Puig s’hagin despertat amb bosses d’escombraries tirades en els espais on abans es trobaven els contenidors. «Quin fàstic», comenten molts veïns. Dues treballadores municipals passen per la zona i posen en aquestes bosses etiquetes que diuen: ‘No embrutis Sant Andreu. Cal deixar els residus ben separats davant del portal seguint el calendari i l’horari establerts’. No van ser recollides perquè no van ser dipositades on, com o a l’hora que tocava.

Per exemple, a la porta del número 48 de la rambla Fabra i Puig hi havia aquest matí dues bosses d’orgànica. «L’orgànica cal baixar-la en el cub que l’ajuntament va donar a cada veí. No es poden deixar les bosses així tirades a la porta», expliquen les treballadores als veïns que es queixen. «Tot això us ho trobareu a l’estiu, amb la calor i les mosques», replica enfadat un senyor gran. «No és que la majoria de la gent no entengui com es fa, és que sempre es veu més els qui ho fan malament que els qui ho fan bé», justifica la treballadora municipal.

El sistema de recollida porta a porta, que permet millorar la recollida d’escombraries selectives (arribant a resultats d’entre el 60% i el 80%, quan Barcelona està actualment al 30%), així com retirar dels carrers els contenidors, funciona des del 2018 a Sarrià. Ara és el torn de Sant Andreu. Els pròxims seran Horta i Sant Antoni. L’ajuntament ha estat informant els veïns de Sant Andreu d’aquest nou sistema des del febrer, amb cartes, anuncis als portals i reunions. Però alguns o no se n’han assabentat o no hi estan gaire a favor.

«Ho veig fatal, és una dictadura. Jo tinc un alt grau de discapacitat i ara, a preocupar-me per això...», es queixa la Sílvia, veïna de la zona. «Els rebutjos [cosa que no es recicla] només es tiren una vegada a la setmana. Però les compreses, els bolquers, els ‘pipis’ dels gats... Això fa moltíssima pudor». El sistema de recollida porta a porta inclou un sistema itinerant que cada dia para en 10 punts diferents del barri amb un horari establert per recollir aquells residus que no poden esperar més.

«Tot el barri de Sant Andreu hi està en contra. Tots els carrers estan plens d’escombraries», es queixa l’Esperanza. Un comerciant que mira dues bosses d’orgànica al costat del seu comerç comenta: «A l’estiu tindrem mosques com el puny».

Canvi d’hàbits

El sistema de recollida porta a porta està instaurat ja en més de 200 municipis de Catalunya. Del 3 al 22 de maig, l’ajuntament va repartir els kits (cubells d’escombraries per a l’orgànica i bosses per a sis mesos amb xip) al veïnat de Sant Andreu. Segons fonts municipals, més del 80% d’aquests veïns ja tenen el kit. I els qui encara no el tenen poden aconseguir-lo a les oficines del Porta a Porta a l’Espai Josep Bota del Recinte Fabra i Coats (Sant Adrià, 20) o a la plaça de les Palmeres. També poden trucar al 658 54 08 45.

Aquestes mateixes fonts expliquen que l’escenari d’aquests primers dies, amb algunes bosses d’escombraries mal separades, era esperable, perquè aquest nou sistema de recollida encara s’està desplegant. No obstant, asseguren que l’ajuntament no fa els ulls grossos i recull totes aquestes bosses abans de les 14 hores. «A Sarrià al principi també va passar això. Sabem que és un canvi d’hàbits importantíssim que no es fa d’un dia per l’altre», assenyalen fonts municipals. Per això l’ajuntament està reforçant el treball dels informadors a peu de carrer.

Notícies relacionades

L’Associació Veïnal Sant Andreu Sud assegura que ha rebut «moltes queixes veïnals» contra aquesta nova recollida d’escombraries. «Ens estem organitzant per plantar-hi cara i rebutjar aquest sistema que ens han imposat», manifesta la presidenta de l’associació, Cristina Galán. Critiquen que l’ajuntament no ha donat als veïns l’opció de debatre sobre això. «És insalubre tenir bosses d’escombraries en pisos petits sense tenir en compte quantes persones hi viuen», critica. L’associació preveu concentrar-se pròximament a la plaça d’Orfila per protestar pel que considera una «campanya de màrqueting», quan «el gran contaminant és el capital».

El regidor d’Emergència Climàtica del consistori, Eloi Badia, ha reconegut aquest dimecres alguns «desajustos» en el porta a porta de Sant Andreu, a causa del «desconeixement» per la novetat i a la «indisciplina» d’algunes persones. Però ha confiat que s’aniran «resolent». Per a l’associació veïnal de Sant Andreu la gestió de Badia és un «desgavell».