equipament polèmic
L’ajuntament dona un cop de porta al projecte de l’Hermitage
El govern municipal rebutja, sense el recolzament del PSC, firmar el conveni per donar llum verda al projecte
Socialistes i comuns conviden el Port i els inversors a desenvolupar la nova proposta, que inclogui el Liceu
Carpetada i cop de porta a l’Hermitage per part de l’ajuntament. La comissió de govern convocada de forma extraordinària aquest divendres ha denegat el conveni obligat per validar la concessió atorgada dimecres pel consell administratiu del Port a Varia, el fons d’inversors que promou el projecte de la pinacoteca russa. I ho ha fet amb els seus socis dividits. Mentre Barcelona en Comú ha votat per la negativa a firmar l’acord amb el Port; el PSC s’ha abstingut. Divergència de postura que no sorprèn ja que la posició davant la proposta del museu no és la mateixa: mentre els comuns s’han oposat sempre al projecte per considerar-lo una mera franquícia que no aporta cap valor afegit i posa pressió turística a la Barceloneta; als socialistes mai els ha provocat urticària el concepte Hermitage i valoren la inversió que això suposaria (50 milions d’euros).
La concessió portuària a Varia de dimecres es va atorgar de forma inesperada ja que l’ajuntament havia demanat ajornar-la per treballar millor els canvis d’última hora del projecte, l’entrada del Liceu, i el Port semblava disposat a l’ajornament. I es va atorgar, també, de forma condicionada a la firma del conveni que marca el Pla Especial de la Nova Bocana. Segons aquest planejament, qualsevol projecte cultural previst al solar del port que pretén l’Hermitage ha de comptar amb l’aprovació del consistori, que té l’última paraula, i un conveni. Sense això, no hi ha proposta. I sense això «la concessió no neix», segons va afirmar el Port dimecres. A partir d’aquí cal veure què passa.
El pitjor escenari
El pitjor escenari i el que tots els implicats afirmen no voler seria la judicialització del cas per part dels inversors, que podrien decidir recórrer després de vuit anys esperant amb la proposta sobre la taula. D’aquí l’abstenció del PSC a rebutjar el conveni o fer-ho de manera tan ràpida. Segons la tinenta d’alcalde socialista Laia Bonet, «ni el temps ni la situació jurídica obligaven a prendre aquesta decisió, es podia demorar sense debilitar la posició de l’ajuntament». Els socialistes apostaven per esperar per «no posar pals a les rodes» ni «llançar missatges negatius» i treballar en la nova proposada Hermitage-Liceu que hi ha sobre la taula i que, en principi, tots els actors, inclosos els comuns, veu de forma positiva.
Notícies relacionadesI en el fet que el projecte actual pugui ser un altre que el que va motivar la concessió de dimecres s’ha escudat la tinenta d’alcalde dels comuns Janet Sanz per explicar la negativa del consistori: «El Port es va precipitar i això ens obliga a fer aquesta proposta de desestimació d’al·legacions i denegar el conveni. Tanquem aquesta carpeta administrativa i això ens permet obrir-ne una altra per fer un projecte nou». Per a la regidora, el pas és, també, «la millor manera de protegir [l’ajuntament] jurídicament i administrativament». Dit això, la resta és assegurar que hi ha totes les facilitats, ganes i voluntat política per treballar i concretar el nou projecte que surt de l’acord entre el Liceu i l’Hermitage, i que pot suposar un nou emplaçament. Segons Sanz, l’edifici previst per Toyo Ito a la Nova Bocana amb una superfície de 12.000 metres quadrats és insuficient, i entre les noves possibles opcions ha citat el Maremàgnum.
Des del PSC, Bonet ha deixat clar que la intenció dels socialistes és treballar per concretar el nou projecte i «assegurar que ningú s’aixeca de la taula» i «els promotors no deixin d’interessar-s’hi», ja que segons el seu parer «la Barceloneta es mereix i necessita projectes dinamitzadors». I el Port ha afirmat, en un comunicat posterior a la decisió de la comissió, que farà el mateix: «Continuar treballant amb el Gran Teatre del Liceu i l’Hermitage per presentar una proposta a l’ajuntament per desenvolupar un hub cultural i innovador a l’edifici central de la Nova Bocana».