Urbanisme millorat
Així seran les terrasses a la calçada que substituiran les de formigó a Barcelona
L’ajuntament les col·loca en 11 punts per avaluar-les i iniciar-ne la fabricació i implantació fins al juny del 2022
La ciutat compta amb 1.588 vetlladors fora de les voreres que es renovaran amb dos milions d’euros en subvencions
Barcelona 3/06/2021 Nuevas plataformas para las terrazas de Barcelona En la foto modelo Urbadis Microarquitectura en Carrer Rosselló, 51 Restaurante Sur Foto Ferran Nadeu /
Se les estima perquè han permès sobreviure a molts bars que sense gairebé aforament interior haurien desaparegut durant les restriccions per pandèmia. Però se les detesta per la seva innegable lletjor i afectació a l’espai públic. Les 1.588 terrasses guanyades a la calçada amb barreres de formigó New Jersey han començat a ser reemplaçades per quatre prototips de disseny que s’avaluaran durant un mes de cara a aprovar-ne la homologació, fabricació i implantació abans del juny del 2022. L’ajuntament facilitarà el relleu amb dos milions d’euros en subvencions, però els que puguin afrontar aquesta despesa (encara per determinar) podran lluir-les des d’aquest mateix estiu.
El qüestionat urbanisme tàctic desplegat de forma accelerada durant la crisi sanitària per aconseguir solucions provisionals a situacions de necessitat es comença a deixar enrere amb l’arribada d’elements més madurats i estètics. El groc cridaner d’aquestes barreres i pilons que protegien toscament les noves terrasses encara perviurà mesos, ja que els permisos especials per a aquestes caducaven a finals del 2021 però el consistori ha ampliat fins al juny de l’any vinent el termini perquè els restauradors procedeixin a substituir-les o simplement eliminar-les.
Els vetlladors aterrats a les calçades a costa de robar espai al cotxe han arribat «per quedar-se», com ha reiterat la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, en la presentació d’aquest dijous, lloant la seva triple missió de contribuir a la supervivència del castigat sector», a afavorir la vida comunitària al carrer i a la disminució de la contaminació. Però no està tan clar què passarà amb les gairebé 2.100 terrasses noves o ampliades a les voreres. Sanz diu que estudiaran cas per cas, ja que al mateix sac conviuen negocis que abans no tenien terrasses i poden optar a reeditar-les, amb altres d’ampliades perquè no tenien capacitat interior o altres circumstàncies que ara es revertiran.
Innovadores i boniques
De moment, la urgència municipal era ordenar els patracols de la calçada, una missió que en els últims mesos ha portat el consistori a treballar amb diverses empreses per desenvolupar prototips «bonics» que facin justícia a la vocació «innovadora» de la iniciativa municipal, ha emfatitzat l’alcaldessa Ada Colau, abans de provar en persona el muntatge situat al 61 de Casp. Com a resultat, se n’han fabricat quatre amb les firmes Urbadis Microarquitectura, Escofet, Fablab Alberch i Lekustudio Durbanis. En algun predomina la fusta tractada, el microformigó o materials petris, però comparteixen introduir una mica de vegetació que suavitza la seva integració urbana. Per les seves característiques modulars, els prototips s’adaptaran al nombre de taules autoritzades en cada cas i seran accessibles des de les voreres, situades prioritàriament davant els locals. Les elegides podran ser fabricades per diverses empreses indistintament.
Per avaluar-los s’han instal·lat en un total d’11 punts (Casanova, 9; Poeta Cabanyes, 8; Tamarit, 111; Simancas, 96; Dos de Maig, 217; Doctor Dou, 19; Bailén, 182; Rosselló, 51; Portal Nou, 23 i Muntaner, 70) en emplaçaments dispars (des de cantonades fins a zones 30) on al llarg d’un mes un comitè integrat per tècnics, polítics, representants del Gremi de Restauració de Barcelona i de Foment de les Arts i el Disseny (FAD) i usuaris d’aquestes plataformes amb taules i cadires, en beneiran o no l’homologació, imprescindible per a la seva construcció i implantació.
Notícies relacionadesPodria passar que totes o només alguna aconsegueixin llum verda, i igualment poden proposar-se a l’ajuntament altres dissenys que ja estiguin assajant alguns restauradors pel seu compte o que desenvolupin altres empreses. Qualsevol opció que s’aprovi i homologui podria reemplaçar les existents i anirà a càrrec dels establiments. Els negocis que optin per instal·lar-les sense subvenció (o abans de sol·licitar-la) podran estrenar-les ja cap a finals d’estiu. La resta hauran de fer-ho abans que finalitzi el termini límit.
Les subvencions municipals, de fins al 50% del cost, en funció dels requisits que s’estableixin en la convocatòria, han sigut aplaudides pel director de la patronal, Roger Pallarols, que ha destacat que el sector crea riquesa, feina i espai d’interrelació social. El tinent d’alcalde de Promoció Econòmica, Jaume Collboni, ha recordat que la implantació exprés de noves terrasses va salvar almenys 1.875 llocs de treball i va recuperar 30.000 metres quadrats d’asfalt, però que ara és el moment d’atorgar-los més qualitat, estètica i seguretat.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia