Reunió institucional
Barcelona es reafirma en obrir les platges per Sant Joan malgrat la recomanació del Procicat
Batlle afirma que tots els municipis de costa de l’AMB ho faran, malgrat que Protecció Civil va advocar per evitar-ho
Barcelona i la resta de municipis de l’àrea metropolitana que donen a la costa obriran les seves platges per a la celebració de la revetlla de Sant Joan, segons ha confirmat aquest dimecres el tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, després de reunir-se al matí amb representants de Badalona, Sant Adrià de Besòs, el Prat, Viladecans, Gavà i Castelldefels. L’anunci col·lideix amb la recomanació que el Procicat va fer ahir de no obrir-les. Batlle ha remarcat que es vetllarà perquè es respectin les normes sanitàries i ha recalcat que Protecció Civil va emetre va ser una recomanació, no un veto: «No s’ha donat una prohibició».
Batlle ha comparegut amb el regidor Eloi Badia i tots dos han explicitat que es buscarà evitar aglomeracions: «En alguns casos la gestió serà senzilla. En el cas metropolità, algunes platges són de difícil tancament i entre algunes de municipis diferents no hi ha barreres». Es controlarà l’excés d’aforament i s’impedirà l’accés a les platges de gent amb tendes de campanya, aparells de música i begudes alcohòliques. «Cal esponjar», ha argumentat Batlle, que ha advertit que, en cas que es tanquessin les platges, altres espais patirien aglomeracions: «El tancament total de les platges, com l’any passat, podria comportar inconvenients i és difícilment viable. Les circumstàncies eren molt diferents». El regidor del PSC ha negat que hi hagi «controvèrsia» entre el consistori i la Generalitat i ha assegurat que es manté la «complicitat» amb l’organisme.
«La pandèmia continua present», ha remarcat Batlle a l’advertir que les normes sanitàries vigents s’hauran de respectar: «Perquè sigui una nit en què les coses es fan com ha de ser». El regidor ha explicat que hi ha un tema «determinant»: aconseguir que la nit de Sant Joan no hi hagi aglomeració de trànsit, un objectiu, diu, que la resta de municipis afectats també vol aconseguir. També ha relatat que la Guàrdia Urbana està dissenyant un dispositiu de control de l’accés a les platges «perquè es faci de manera ordenada». Les normes «elementals», portar mascareta i mantenir les distàncies, s’hauran de respectar, ha afegit.
Sobre el mecanisme de control de l’accés a les platges, Batlle ha insistit que es vetarà l’excés de cotxes i l’accés a la sorra amb begudes, tendes de campanya i música. La diferència és que no es controlarà l’assistència amb sistemes tècnics, com l’estiu passat. S’actuarà quan s’apreciïn zones en les quals aglomeració sigui excessiva, una cosa que detectaran els informadors que solen treballar a les platges. El dispositiu s’incrementarà la nit de Sant Joan. A les sis del matí, com sol ser habitual, les platges seran desallotjades per netejar-les a fi que entre les 8.30 i les 9 del matí es puguin obrir per al bany.
Petites fogueres
Dues setmanes abans de la revetlla de Sant Joan (13 dies, ha detallat Batlle diverses vegades), el debat sobre si convé o no obrir les platges perquè la gent celebri la data està sobre la taula, tot i que la capital catalana no sembla que tingui dubtes al respecte. De fet, l’ajuntament ja va anunciar fa setmanes que s’obririen. El 31 de maig, el tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, va donar per fet que les platges estarien obertes per a la revetlla. Ahir, el Procicat, l’òrgan de la Generalitat que decideix sobre les restriccions sanitàries que s’apliquen a Catalunya, va recomanar el contrari.
Protecció Civil de la Generalitat va instar ahir a tancar les platges i autoritzar només petites fogueres per evitar aglomeracions. També va emplaçar els ajuntaments a controlar les platges que no puguin tancar i va sol·licitar a la població que eviti la multitud. El subdirector de Protecció Civil de la Generalitat, Sergio Delgado, va afirmar que aquest any la revetlla no estarà «normalitzada al 100%».
Notícies relacionadesAbans que Balle i Badia compareguessin, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha reclamat als municipis de l’AMB que «es coordinin el màxim possible» per oferir a la ciutadania «un missatge clar», informa Efe. «Per a la revetlla algun tipus de celebració es podrà fer, perquè no hi ha estat d’alarma, però caldrà seguir la normativa sanitària, això evidentment no es pot discutir», ha afirmat Colau, que ha recordat que cal respectar les normes vigents: «Portant la mascareta, mantenint les distàncies i evitant aglomeracions, aquest ha de ser el compromís de tots».
A totes les platges
El 31 de maig, Batlle va proclamar: «Recuperarem la revetlla». El tinent d’alcalde va anunciar que s’estava preparat un protocol de seguretat per a la cita. També va afegir sobre l’obertura dels espais de costa a la festa: «No només serà a les platges de Barcelona ciutat, sinó en totes les de l’àrea metropolitana». Tot i que va afegir sobre aquesta opció: «No s’ha acabat de concretar». La concreció ara guanya punts.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia