INICIATIVA POPULAR
Els barris del 22@ es pronuncien sobre el seu futur
Aquest cap de setmana els veïns més grans de 16 anys dels sis barris de Sant Martí afectats pel pla urbanístic del 22@ estan cridats a pronunciar-se sobre aquest pel Sindicat de Barri El Nus.
L’objectiu de la consulta és fer una esmena a la totalitat sobre l’actual model i pressionar per una reformulació «en què les vivendes protegides i el patrimoni estiguin per davant de les oficines i els hotels».
Una de les campanyes veïnals més ambicioses de l’última dècada al districte de Sant Martí viurà el seu moment àlgid aquest cap de setmana. Nou punts de votació situats als diferents barris afectats pel pla urbanístic del 22@ –el Parc i la Llacuna del Poblenou, la Vila Olímpica, Diagonal Mar, Provençals del Poblenou, el Poblenou i el Besòs-Maresme– recolliran l’opinió dels veïns sobre la modificació del pla en un referèndum que organitza El Nus, Sindicat de Barri del Poblenou, amb la complicitat i el suport d’una part molt important del teixit associatiu i veïnal del territori.
Durant els últims dies, un grup de voluntaris ha repartit 30.000 targetes censals, pràcticament domicili a domicili, a les 51 àrees –les mateixes que en unes eleccions oficials– cridades a votar. Un territori ampli i divers –del Besòs a Diagonal Mar– que per als organitzadors de la consulta era molt important cuidar pam a pam. L’objectiu de les targetes, de fet –les taules funcionaran amb un cens universal– era donar a conèixer la consulta, situant el debat sobre el futur dels seus barris a l’agenda, objectiu final de la mobilització. La pregunta plantejada és: «¿Estàs d’acord amb parar l’actual pla del 22@ i la seva imminent modificació, que posen per davant la construcció d’oficines i hotels, i que es faci una modificació que prioritzi la preservació de la vivenda i el patrimoni existent, la construcció de vivenda protegida, l’impuls de la indústria i la producció local i la creació de zones verdes i equipaments? ¿Sí o no?».
Superar la participació del ‘Repensem’
Les urnes estaran col·locades i obertes aquest dissabte al matí i diumenge durant tot el dia, i diumenge a la nit l’organització donarà a conèixer el resultat en un acte a la rotonda del Casino, l’epicentre de la Rambla del Poblenou. Seguint l’esperit de la consulta del 9 de novembre del 2014, el més important d’aquesta –òbviament no vinculant, ja que s’ha organitzat pel teixit popular al marge de les institucions– no és tant el resultat, ja que evidentment la immensa majoria dels participants votarà per un altre model de ciutat, sinó el nombre de participants. Per a Albert València, membre actiu de l’organització, una participació superior a les mil persones, que van ser les que van participar en el procés de participació municipal ‘Repensem el 22@’, del qual van sortir molt decebuts, seria un èxit.
Més enllà de l’impacte que la consulta pugui tenir a l’ajuntament –la intenció del qual és aprovar després de l’estiu el nou pla urbanístic per a la zona–, València remarca que el més important és conscienciar el barri sobre què suposa el pla i unir-lo. Evidenciar al carrer una reivindicació que porta 20 anys latent i que té molts anys per davant, ja que actualment s’ha desenvolupat poc més d’una quarta part de tot el pla.
L’Ajuntament de Barcelona va posar en marxa el setembre del 2020 el procés de modificació del Pla General Metropolità (PGM) en aquest àmbit per afegir més pisos. «Un consens», segons el parer de la regidora d’Urbanisme, Janet Sanz, que valora «molt positivament» l’organització de la consulta per part dels veïns.
Notícies relacionadesL’afirmació de Sanz s’ajusta a la realitat. Tant els veïns organitzats com el partit de la tinenta d’alcalde consideren que el principal problema del pla vigent a la zona és que necessita més vivenda, el problema és que els veïns organitzats consideren que la modificació del pla per fer-lo «més barri» és tímida i insuficient i volen un pla nou des de zero. Amb més vivendes i menys oficines i hotels, la llavor de l’actual pla.
El nombre de vivendes previstes en el plantejament inicial eren 9.300. Ara, amb el nou PGM –que preveuen aprovar aquesta tardor– seran 15.800. D’aquestes, dues terceres parts hauran de ser a preus assequibles i, del total, un terç ho hauran de ser en règim de lloguer.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034