Violència policial
¿El George Floyd gitano?
Barcelona s’uneix a les protestes europees per la mort en mans de la policia txeca del ciutadà romaní Stanislav Tomás.
Les similituds amb el cas de George Floyd, més altres denúncies prèvies de violència policial, activen la comunitat gitana
A1-116197740.jpg /
’No puc respirar s’ha tornat a repetir’ i ‘George Floyd també és gitano’ eren alguns dels lemes que portaven el centenar de persones que ahir dilluns a la tarda es van concentrar davant el consolat de la República Txeca de Barcelona per protestar per la mort del ciutadà romaní Stanislav Tomás el dia 19, mentre era reduït violentament per la policia. A través d’aquesta acció impulsada pel Consell Municipal de Poble Gitano, Barcelona se suma a les desenes de protestes a Europa per un cas que presenta similituds amb el de George Floyd als Estats Units i que tant el Consell d’Europa com Amnistia Internacional han apressat que s’investigui.
¿Però té aquest cas el potencial d’iniciar un Black Lives Matter gitano? Les dues víctimes pertanyien a minories històricament discriminades i se’ls va aplicar la tècnica del genoll al coll. A més, les dues reduccions policials van ser gravades en vídeo, unes imatges que mostren els crits agònics dels detinguts i que han sigut difoses per xarxes i mitjans de comunicació.
«Sens dubte té aquest potencial –declarava Juan de Dios Rodríguez Heredia, exdiputat al Congrés, exeuroparlamentari i vicepresident de la Unió Internacional Romaní, que també va acudir a la concentració–. Però cal tenir en compte que als Estats Units els negres també tenen poder, fins i tot hi ha hagut un president negre, i nosaltres no tenim la mateixa capacitat de resposta i mobilització».
Els concentrats van fer un minut de silenci i van entregar al cònsol txec, Jaime Martín, una carta dirigida al president Milos Zeman en la qual li demanen «que es comprometi que les autoritats del seu país facin una investigació a consciència amb l’objectiu que es faci justícia» i «freni informacions tendencioses», com que Tomás anava drogat o estava malalt. No obstant, aquestes autoritats ja han mostrat el seu recolzament a l’actuació dels agents de policia de la ciutat de Teplice.
Denúncia davant el Parlament europeu
Tot i així, Heredia va assegurar que «no pararem fins que es faci justícia i farem que aquest cas tingui una repercussió mundial». La Unió Internacional Romaní s’ha compromès a denunciar el cas davant el Parlament Europeu, el Consell de la Unió Europea i el Consell de Drets Humans de les Nacions Unides.
Per a Paqui Perona, presidenta de Veus Gitanes, «el cas de Stanislav Tomás és un precedent que no es pot consentir». Aquesta activista i veïna del barri de La Mina lamentava que «els mateixos activistes que es van aixecar per George Floyd són incapaços de veure com ens maten als gitanos, els és igual, perquè l’antigitanisme està naturalitzat».
En els últims dos anys, la comunitat gitana a Espanya ha denunciat les morts de Daniel Jiménez, Manuel Fernández, Pedro Antonio Calahorra, Miguel Ángel Fernández i Eleazar, un jove amb un 75% de discapacitat que va morir després de ser colpejat per uns vigilants.
Notícies relacionadesA l’acte davant el consolat txec, Juan de Dios Rodríguez Heredia va comentar que no deixava de ser significatiu que la seva primera intervenció com a diputat per Barcelona al Congrés, el 1977, fos contra «alguns ‘cigrons negres’ de la Guàrdia Civil» i més de 40 anys després estiguessin manifestant-se encara contra la violència policial.
Heredia defensava que, mentre en 40 anys el poble gitano ha aconseguit reduir un 80% de l’analfabetisme i les dones ocupen més llocs a la universitat que els homes, la discriminació continua. Que queda molt camí per recórrer ho demostra el fet que al preguntar-li a una de les dones presents a la concentració què posava a la seva pancarta aquesta contestés: «No ho sé. ¿Què posa?». L’acte va acabar amb l’entrega de la bandera gitana al cònsol i el crit «’¡Opre romá! (¡Amunt el poble gitano!).
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia