La butxaca dels barcelonins el 2018
Barcelona: de 38.500 euros de renda anual a Tres Torres a 10.500 a Ciutat Meridiana
La secció censal amb menys diners, per sota de 8.000 euros, és al Besós i el Maresme; la que en té més, les Tres Torres, per sobre de 40.000
Els barcelonins van incrementar els seus recursos en un 4,9% del 2010 al 2018, però, si es té en compte la inflació, van perdre un 7,2% de la seva capacitat adquisitiva
rjulve40524302 ciutat meridiana barcelona 13 de octubre de 2017 autob s190129124642 /
El barri amb la renda disponible (els diners que ens queden després del pagament d’impostos i el cobrament de pensions) per llar més alta el 2018 a Barcelona va ser les Tres Torres (Sarrià-Sant Gervasi), amb 38.449 euros per càpita. El que va registrar la més reduïda, Ciutat Meridiana (Nou Barris), amb 10.554 euros. Els barcelonins tenien de mitjana 21.484 euros de renda disponible, diners aconseguits via un salari, el cobrament d’un encàrrec professional com a autònom, el cobrament del lloguer d’una propietat o una pensió.
Són dades de l’informe municipal ‘La renda de les llars de Barcelona 2018’, que indica que, per districtes, Sarrià-Sant Gervasi va ser el que va sumar més renda disponible: 33.113 euros, un 54% per sobre de la mitjana de la ciutat, 21.48. El districte amb la renda més baixa en aquesta llista és Ciutat Vella: 14.505 euros, un 68% de la mitjana de la capital catalana. No obstant, la renda més reduïda no és ni a Nou Barris ni a Ciutat Vella, sinó en unes determinades seccions censals de Sant Martí, dins del barri del Besós i el Maresme.
Els carrers amb més i menys renda
Perquè també es coneix la dada a nivell de seccions censals: la més rica és a Sarrià-Sant Gervasi entre els carrers de Pau Alcover, Escoles Pies, Vergós i Anglí, on la renda disponible mitjana supera els 40.000 euros. La secció censal més pobra és a Sant Martí, entre els carrers de Pere IV i Prim i el de Cristóbal de Moura. Aquesta última dada dona idea que hi ha casos en què la desigualtat és notable dins del mateix districte. Perquè a Sant Martí és evident el contrast dels recursos dels veïns d’aquests carrers amb els de la Vila Olímpica, per exemple.
En algunes zones, les diferències són més aviat petites, la situació és més uniforme. És el cas de l’Eixample, la renda disponible del qual és per sobre de la mitjana de la ciutat però en una franja bastant cohesionada. Un cas similar al de Gràcia, els veïns del qual tenen una renda que és una mica per sota o una mica per sobre d’aquesta mitjana barcelonina.
A Sant Martí, en canvi, hi ha veïns que voregen el 50% de la renda i mitjana i altres que estan gairebé en el 150%. A Sarrià-Sant Gervasi resideixen barcelonins la renda dels quals suposa prop del 120% de la renda mitjana, però també altres que són a prop del 180%.
Rendes mixtes i salaris
Notícies relacionadesAlguns aspectes sobre el contrast entre zones: la població que té més rendes mixtes, és a dir, més ingressos no vinculats a salaris, sinó a pagaments a professionals autònoms i ingressos per lloguer, és la que té més renda disponible en general. És el cas de Tres Torres, Pedralbes, Sant Gervasi-Galvany. Els que tenen més prestacions socials són els que tenen menys renda disponible: Canyelles, Can Peguera, la Guineueta.
Entre el 2010 i el 2018, la renda disponible per càpita dels barcelonins es va incrementar en un 4,9%, però és una dada que s’ha de matisar: si es té en compte la inflació, el poder adquisitiu dels veïns de la capital catalana s’ha reduït en un 7,2% en aquests vuit anys.
- Privacitat "Jo mai dono el DNI": un expert explica com donar les teves dades de forma segura en hotels i allotjaments
- A CATALUNYA La grip entra en fase epidèmica amb 743 casos per 100.000 habitants
- UNA FONT D’ESTRÈS Batalla familiar pels regals de Nadal
- CIÈNCIA Trobat el cadàver d’una cria de mamut en un estat sense precedents
- Valentí Fuster: "Soc cardiòleg, però em costa entendre la perfecció del cor"
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Els protagonistes de l’esport el 2024 Jorge Martín, contra tots i contra tot
- Un titular vingut a menys El trist Nadal de Frenkie de Jong
- No queden gaires dies. Laia Sanz: "No em preparo mentalment: no ho he fet mai"
- Barcelona, protagonista Qui hi ha darrere de l’èxit nadalenc ‘Els llums de Sant Pau’