MOBILITZACIÓ AL RAVAL
La plataforma Habitem les Drassanes no renuncia als pisos públics
Un grup de veïns de Ciutat Vella de totes les edats ‘van construir’ dissabte les cases (i el barri) que imaginen al gran solar privat del Raval Sud en el que ara com ara hi ha prevista la construcció d’una residència d’estudiants

Un heterogeni grup de veïns de totes les edats –molts nens, però no només–, van construir dissabte al matí amb capses de cartró el parc de vivenda pública –i el barri– que imaginen i, sobretot, al qual no renuncien en el discutit solar davant les Drassanes, en el qual els impulsors de l’acció reivindiquen, almenys, un 25% de pisos socials. Es tracta d’una de les últimes grans reserves de sòl a la zona i estan disposats a batallar-lo fins a l’últim dia i fins a l’últim centímetre, per alguna cosa la plataforma es diu Habitem les Drassanes.
Van batejar l’acció de dissabte, amb la qual van obrir la nova campanya, Per habitar les Drassanes, construïm les Drassanes; Taller d’autoconstrucció ‘se us veu el cartró’, jugant amb la idea, d’una banda, que el taller es va fer físicament amb caixes d’aquest material i, de l’altra, denunciant l’actitud municipal envers el solar. «Mentre que en el mandat anterior es van posar del nostre costat per evitar la construcció de l’hotel plantejat per l’actual propietat inicialment, en aquest l’actitud és completament diferent, posant-se del costat dels interessos del constructor», resumeix l’activista veïnal Miguel Martín.
La història del solar –anys enrere reservat en un 100% per a vivenda pública– és llarga. Va ser comprat el 2004 per la cooperativa de vivenda de l’UGT de Catalunya per construir una promoció de protecció oficial i revenut al cap d’un temps, sense haver mogut una pedra, a un preu molt més alt a l’haver patit l’espai una requalificació urbanística que va fer que la reserva de sòl que s’havia de destinar a vivenda pública passés del 100% al 25%.
El solar va passar llavors per diverses mans fins que va ser adquirit per la cadena hotelera Practik, que va demanar una llicència per construir allà dos hotels de cinc estrelles que van posar una part del veïnat en peu de guerra (una altra part es va mostrar favorable a la construcció com una manera de deixar enrere la degradació dels terrenys). Llavors el consistori es va alinear amb la plataforma contrària a l’hotel i va remoure cel i terra per no concedir aquesta llicència. El pla d’aixecar allà dos hotels va ser enterrat definitivament el març del 2019, quan el Tribunal Suprem va notificar la no-admissió a tràmit del recurs presentat per la propietat contra la sentència que invalidava el pla d’usos de Ciutat Vella impulsat pel govern de Xavier Trias, impugnat pels veïns. El consistori es va acollir a aquesta sentència per negar la llicència als promotors, ja que el que obligava el consistori a aprovar-ho era un pla judicialment invalidat.
¿Qüestió legal o voluntat política?
Notícies relacionadesPerò la cosa no va acabar aquí i la situació avui és diferent. El nou projecte plantejat per la propietat és una residència d’estudiants, no un hotel, i des del consistori asseguren que «no hi ha fonament jurídic per parar-ho» i que la reserva del 25% de vivenda pública només seria obligatòria si aixequessin vivenda, no si aixequen una residència d’estudiants. L’explicació no convenç aquests veïns, que veuen en l’ajuntament un «gir radical quant a la voluntat política» que aquest nega escudant-se en la legalitat.
«A més, cal afegir a la situació el projecte de dues residències més al Paral·lel, al costat del Poblesec, cosa que representaria tres macroresidències d’estudiants en escassos metres; que no deixen de ser hotels encoberts que generen una destrucció del teixit», prossegueix Martín, que insisteix que ara mateix les residències d’estudiants són «la gran porta posterior per saltar-se el PEUAT».
- Recomanacions «Dinar de 10»: els elogis al millor restaurant de Cornellà de Llobregat, segons Tripadvisor
- Mil anys d’aniversari Montserrat rep amb devoció la sortida de la Moreneta per primera vegada en aquest mil·lenni
- Creu de Sant Jordi 2019 Mor Montserrat Úbeda, referent de la catalanitat i ànima d’Ona Llibres
- Els bojos són ells, ells
- Protesta L’acta del partit recull el llançament d’un objecte de Rüdiger a l’àrbitre