Desescalada

Centenars de desallotjats de platges, carrers i places durant la nit a Barcelona

  • Batlle destaca que no hi ha hagut «incidents greus» en la primera jornada amb els locals d’oci tancats de nou

  • Les patronals de l’oci alerten que els tancaments tornen a agreujar les festes sense control en espais públics

3
Es llegeix en minuts

La primera nit amb l’oci nocturn tancat de nou per l’increment de la incidència de la pandèmia es va tancar sense conflictes d’envergadura, en una jornada que s’endevinava potencialment complexa perquè la lògica indicava que amb els locals clausurats proliferaria la presència ciutadana en els espais oberts preferits per a trobades en generals i ‘botellons’ en particular.

La nit de divendres a dissabte no ha registrat «incidents greus», segons el tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, tot i que els desallotjats de platges, carrers i places a la capital catalana s’han comptat per centenars. En un dispositiu conjunt de la Guàrdia Urbana i els Mossos, els agents han desallotjat les persones concentrades sense respectar alguna de les mesures de prevenció acordades amb motiu de la pandèmia, com la de guardar la distància entre persones, o el consum indegut d’alcohol.

Els desallotjaments de grups més nombrosos s’han donat a la plaça dels Àngels, al passeig del Born i en algunes platges, especialment la del Somorrostro, segons ha precisat aquest dissabte Batlle, que ha fet una crida a la responsabilitat col·lectiva per no retrocedir en les mesures.

El regidor ha indicat que aquesta nit, «possiblement», s’ha detectat més presència de persones en l’espai públic de la ciutat com a conseqüència del tancament de locals, però ha remarcat que no s’ha registrat incidents. Fonts dels Mossos, han explicat que no s’han practicat detencions. En una entrevista concedida a l’ACN, el tinent d’alcalde de Seguretat ha descartat la possibilitat de tancar les platges per evitar que registrin aglomeracions. De fet, el regidor considera que tancar-les seria contraproduent, perquè, diu, les platges són un element de «descompressió» que evitarà una excessiva afluència a altres zones, que creu que són més preocupants, com les citades i conegudes per acollir trobades massives en l’espai públic, és a dir, el Born o places de Gràcia i punts de Sants, entre altres enclavaments ben identificats.

Dispositiu reforçat

El consistori va anunciar el dijous que reforçaria la presència d’informadors en punts de la ciutat on habitualment es produeixen aglomeracions de gent, com a les places del districte de Gràcia, la plaça Àngels, el Born i certs punts de Sants, entre d’altres. Els informadors intentaran canalitzar els fluxos on més intensament es produeix l’ocupació de l’espai públic redirigint la gent cap a l’avinguda de Borbó i la zona de la Vila Olímpica.

En una de les diverses intervencions que ha realitzat per a mitjans de comunicació, Batlle ha assenyalat avui sobre la celebració de les festes de Sants i Gràcia en uns moments d’expansió de la pandèmia, que no veu compromesa la seva organització, si bé les decisions es prenen «dia a dia» en funció de les dades epidemiològiques. 

Retrets de les patronals

Les associacions que representen bars, sales de festa i discoteques lamenten que la situació en la via pública s’agreugi en la mesura que es tanca l’oferta reglada. El secretari general de Fecalon insisteix a demanar més contundència a Batlle i a reobrir els locals. Expressa preocupació pel canvi d’hàbits juvenils a causa de les restriccions per la pandèmia, amb el ‘botellon’ en expansió i un «consum abusiu d’alcohol» per part dels joves.

Notícies relacionades

Des de la Fecasarm, el seu homòleg Quim Boadas afirma que això «és el que passa quan es fan les coses malament i no es fomenten espais legals dotant-los d’eines de control tals com sotmetre el dret d’admissió a haver passat un test previ negatiu». Creu que s’estan tancant «espais 99,975% segurs i es fomenten el ‘botellon’ i les festes sense control».

Des de fa mesos l’entitat promou el Liberty Pass, sense que l’administració ho hagi acceptat, tot i que ara sembla que «acceptaran la fórmula de test més codi QR». «Anem vuit mesos tard a implementar solucions mentre es perd el temps amb mesures surrealistes d’impossible compliment», afegeix. Insisteixen a tenir tot preparat amb l’empresa de test més gran d’Espanya per generar ‘hospitality zones’ en municipis amb concentració d’oci, on l’activitat podria suposar un filtre perquè els joves positius asimptomàtics fossin detectats, frenant la propagació.

Temes:

Botellon