Amb 300 experts

Barcelona acollirà a l’octubre una cimera mundial sobre turisme

La trobada, a la Llotja de Mar, tractarà sobre el sector després de la pandèmia, amb el canvi a un model més sostenible com a principal repte

Barcelona acollirà a l’octubre una cimera mundial sobre turisme

SIMONE BOCCACCIO

4
Es llegeix en minuts

Barcelona acollirà els dies 26 i 27 d’octubre la cimera mundial ‘Future of Tourism World Summit’ sobre el futur del turisme després de la Covid-19, que reunirà 60 ponents i uns 300 experts que abordaran els principals reptes del sector, com la transformació cap a un model turístic més sostenible.

La Fundació Advanced Leadership i la Fundació Incyde organitzen aquesta cimera, que culminarà amb la Declaració de Barcelona, per reflexionar sobre els reptes que enfrontarà l’economia global a curt, mitjà i llarg termini.

El vicepresident de la Fundació Advanced Leadership (ALF), entitat nord-americana sense ànim de lucre, Jorge Brown, ha assegurat que el problema més important aquest any és l’impacte de la Covid al sector serveis, especialment en el turisme, així que aquesta cimera serà una «excel·lent oportunitat» per debatre sobre quin tipus de turisme volem en el futur.

«El turisme transcendeix les ideologies i té un impacte directe en les pimes i en els ciutadans. Tots som turistes en algun moment», ha dit.

En aquesta reunió es tractarà el turisme de manera integral i transversal, ja que es parlarà de turisme mundial, nacional, regional o local i de les diferents àrees econòmiques que afecta.

La «Davos del turisme»

Segons Brown, durant aquests dos dies d’octubre Barcelona serà la «Davos del turisme», perquè la ciutat es convertirà en centre de reflexió sobre aquest assumpte.

El president de la Fundació Incyde de les Cambres de Comerç Espanyoles, José Luis Bonet, ha assegurat que la Covid ha sigut la «catàstrofe» més gran viscuda a Espanya des de la Guerra Civil i ha apostat per afrontar la situació amb aliances i no anant cadascú pel seu costat.

Per Bonet, ara és el moment de reflexionar sobre el que ha passat i sobre com adaptar-nos a les tendències que la pandèmia ha accelerat.

«El moment és el més oportú, perquè la recuperació ja és aquí», ha assegurat, i també perquè els empresaris ha de saber per on aniran les coses.

També ha dit que uns 63 dels 83 milions de turistes que van venir el 2019 a Espanya van arribar per avió, per la qual cosa cal accelerar les connexions aèries, alhora que s’ha mostrat favorable a l’ampliació del Prat.

Turisme de negocis

Ha apostat per un desenvolupament turístic recolzat en palanques com la sostenibilitat en un sentit ampli, mediambiental i territorial, la digitalització, la innovació i la formació, i ha dit que el turisme s’ha de repensar en un sentit intel·ligent, personalitzat i de qualitat, apostant de manera especial pel turisme de negocis.

Bonet també creu que els fons europeus seran «clau», per la qual cosa considera una sort que siguem a la UE. «Algú pensa què hauria passat si no hi haguéssim estat», s’ha preguntat.

El primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, ha explicat que la cimera, que se celebrarà a la Llotja de Mar en format híbrid, és un esdeveniment internacional que vol ser «referència» de la reflexió sobre el futur del turisme, de fer-lo més sostenible i de màxima qualitat, tant de visitants com d’experiències.

Collboni ha demanat la «implicació» de tots els actors implicats per fer un model de turisme sostenible en el temps i al territori i aprofitar els fons europeus per portar-lo a terme.

Segons la seva opinió, Barcelona vol ser «referent de turisme urbà del futur» i construir «aquest full de ruta» del turisme compartit amb els sectors públics i privats i les fundacions que llancen aquestes reflexions.

Doble lliçó

Per Collboni, l’aturada turística que hi ha hagut ofereix una doble lliçó, d’una banda posa en relleu la importància de la indústria turística i, de l’altra, que hi pot haver maneres diferents de gestionar el turisme.

Segons Collboni, «aquest serà el segon estiu anormal» a Barcelona, amb unes «previsions realistes d’arribar al 50% de l’ocupació d’un any normal».

La diputada de turisme de la Diputació de Barcelona, Abigail Garrigo, ha assegurat que hi ha ganes de «reactivar el sector» i ha llançat el missatge que la regió és «segura i atractiva».

El delegat del Consorci de la Zona Franca de Barcelona, Pere Navarro, ha dit per la seva banda que la cimera és el resultat d’un projecte comú i que hi ha entusiasme per fer coses, i ha apostat per les «aliances» per desenvolupar aquest tipus d’iniciatives.

Brown ha assenyalat que en el moment d’organitzar la cimera no hi havia govern de la Generalitat constituït, però que ara ja se l’ha convidat a participar i esperen comptar-hi.

La recuperació del sector

Notícies relacionades

A més, la cimera ‘The future of tourism’ té per objectiu que les principals institucions, empreses i organitzacions lligades al turisme a nivell internacional firmin la Declaració o Protocol de Barcelona, document que té com a eix central el turisme responsable, amb mesures bàsiques i mecanisme de col·laboració internacional que contribueixin a la recuperació del sector.

Aquest esdeveniment es portarà a terme amb la col·laboració d’organismes com el Banc Mundial, l’Organització Mundial del Turisme, el Banc Interamericà de Desenvolupament, l’Organització Internacional del Treball, la Comissió Europea, universitats dels EUA, Europa i l’Amèrica Llatina, ex caps d’estat i de govern i 11 ministres de turisme de diversos països.