Solidaritat
Santa Anna, l’església sense fronteres de Barcelona
La parròquia de Ciutat Vella acull un centenar de musulmans sense llar per celebrar la festa del sacrifici del be
«Fa quatre anys que no veig els meus pares», explica l’Abdul, un home que fa prop d’un any malviu als carrers de Barcelona
«La festa del be és com per a vosaltres el Nadal, és el dia més important per als musulmans, el dia que ens reunim amb la nostra família i fem festa gran», diu l’Osama, un jove algerià de 24 anys que en fa quatre va arribar a Espanya sota les rodes d’un camió. «El problema és que nosaltres no tenim res, vivim al carrer i no podem tornar a casa amb la nostra família ni celebrar-ho», apunta el Mohamed, un marroquí que fins a l’arribada de la pandèmia treballava d’electricista. Dimarts era el dia en què els musulmans d’arreu del món celebraven Aïdu al-Kabir, la Festa del Be, i una associació de dones marroquines de Barcelona va voler que els musulmans sense llar poguessin disfrutar-lo també. El ritual es va fer cap al tard al claustre de l’església de Santa Anna, al barri Gòtic, un espai que fa anys acull els més invisibles de la societat i on les fronteres ja no existeixen.
L’any passat, amb el Marroc blindat i la prohibició d’aglomeracions en espais públics, van ser molt pocs els musulmans de Catalunya que van poder celebrar la Festa del Be. «Aquest any volíem fer-ho per a les persones sense llar, però amb la pandèmia és difícil trobar un lloc. ¡I el claustre de Santa Anna és perfecte!», agraeix Fouzia Chati Badou, presidenta de l’Associació de Dones Marroquines de Catalunya. «Aquí ve gent de totes les religions, volem mostrar que les religions neixen per unir-se, per ajudar-se, no per separar. Estem molt orgulloses que el rector ens hagi obert l’església per celebrar aquesta festa», exclama la dona. En un moment com l’actual, en què els atacs a la comunitat islàmica són constants, Chati Badou agraeix la visió del rector de Santa Anna. «Aquest home dissipa les fronteres i el racisme».
«Tampoc és res de l’altre món. És veritat que a alguns els pot cridar l’atenció que en una església es recitin textos alcorànics o se celebrin festes musulmanes, però en realitat és coherent amb el que fem durant els últims anys: treballem des de l’amistat per a la solidaritat, i ¿com no hem de celebrar les festes amb els nostres amics?», diu el rector, Peio Sanchez, traient-se mèrits. Ja fa quatre anys que la parròquia de Santa Anna acull persones sense llar vingudes de tots els punts del planeta. Al dia, poden passar unes 150 persones que necessiten menjar, recolzament sanitari i descans.
Dimarts a la nit, un centenar d’ells es van repartir en diverses taules al voltant del claustre. «Per a mi aquest dia és molt important, només puc pensar en el meu pare. Ell ja té 94 anys. Es pensa que ens tornarem a veure, però jo em temo que no...», diu amb els ulls plorosos Abdul. Fa poc més d’un any que va travessar la frontera marítima de Ceuta amb un caiac. «Vaig pensar que aquí trobaria feina, que els podria enviar diners...», diu sospirant. No va passar res d’això. Només ha vist l’asfalt de Barcelona, on dormo cada nit.
«El problema que tenim molts dels que som aquí és que no tenim papers», lamenta el Mohamed. «Si no tens papers no pots tornar a casa. Els que estan bé sí, van amb els seus cotxes plens de regals... però nosaltres som aquella cara que no es veu, no podem tornar amb les mans buides». Fa tres anys que ell no veu la seva família, a Tànger. A la taula estan tots igual. L’Osema, un algerià de 24 anys que va creuar el Mediterrani en pastera, no veu els pares des del 2017. L’Adil, un home nascut i crescut a Rabat, fa el número quatre amb la mà. El Hamid, fill de mare soltera, va fugir de Larache en pastera als 19 anys. Avui en té 22. «Intento no parlar gaire amb la meva mare, perquè no vull que sàpiga que estic dormint als caixers de Barcelona», xiuxiueja.
Per fi arriba el sopar i, per un moment, els problemes desapareixen. «Som una petita família, ¿oi?», diu el Mohamed. Riuen i parlen dels seus records al Marroc mentre els voluntaris de Santa Anna els porten un plat preciós, on el xai estofat fa una pinta espectacular, acompanyat amb arròs. Hi suquen pa i disfruten d’un menjar que té gust de casa. «Això és més important del que sembla. Els cristians ens ajuden avui als musulmans, i això ho hem d’aprendre, recordar i aplicar-ho: som aquí per ajudar-nos els uns als altres, és igual com et diguis o d’on vinguis», assegura el Mohamed, el més gran de la taula.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia