Inauguració
Ernest Lluch ja té la seva estació de metro a l’L5
Entra en funcionament la parada de metro de l’Hospitalet que porta el nom del que va ser polític, economista i historiador, assassinat per ETA el 2000
A1-119438528.jpg /
Farà 21 anys dels fets el pròxim 21 de novembre. Ernest Lluch acabava d’arribar de la universitat i, tot i que no se sap exactament l’hora, devia ser després de les nou del vespre. Va aparcar el cotxe al garatge de l’edifici en què residia, a l’avinguda de Xile, 36, a Barcelona, a tocar de l’Hospitalet. No va arribar a casa seva.
A l’aparcament l’esperaven José Ignacio Krutxaga i Fernando García Jodrá, terroristes d’ETA. Una tercera integrant del grup, Lierni Armendaritz, vigilava al carrer. Els dos homes li van disparar dos trets al cap que li van causar la mort instantània. Entre les 21.50 i les 21.55 hores, els etarres van fer explotar el cotxe amb què havien acudit a la zona del domicili de l’expolític socialista, docent universitari d’intensa trajectòria i intel·lectual compromès. El cos va quedar entre dos vehicles i va estar allà dues hores, fins que un veí el va trobar, a les 23.30 h. Tenia 63 anys.
Havia nascut a Vilassar de Mar (Maresme) el 1937. Va deixar un llegat ampli, entre el qual se sol destacar la universalització de la Sanitat espanyola com a ministre del ram en el Govern del PSOE, entre el 1982 i el 1986. També va mantenir una vinculació molt especial amb València i Euskadi, on va residir i on va rebutjar el terrorisme sense embuts, cosa que el va posar a la diana. S’havia llicenciat en Ciències Polítiques, Econòmiques i Comercials per la UB el 1961 amb premi extraordinari.
Un pes compartit
«La seva mort va ser impactant. Ho va ser per a molts, però la companyia que hem sentit des d’aquell dia ens ha fet més lleuger portar aquest pes», ha afirmat aquest diumenge Rosa Lluch, filla de l’assassinat, durant la inauguració de la nova estació de metro de la L5 que porta el seu nom i que està a menys de 500 metres, cinc minuts a peu, del que va ser el seu domicili i del pàrquing en què va ser assassinat. L’estació ha entrat en funcionament aquesta tarda, a les 15.00 h.
Quatre hores abans, les autoritats han inaugurat la instal·lació. «Gràcies immenses per què tants anys després es recordi el seu nom», ha afegit la filla de Lluch, que ha al·ludit al gran nombre de carrers, places i biblioteques que en diferents localitats porten el seu nom.
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha sigut el primer a intervenir, canviant l’ordre protocol·lari habitual per guanyar temps i adreçar-se a Santa Coloma de Queralt per conèixer de prop la situació de l’incendi que devora el terreny. Aragonès ha elogiat la figura de l’exministre, ha remarcat l’aposta que va fer pel diàleg com a solució i ha remarcat després el canvi que la nova estació suposarà en el dia a dia de la gent: «Està destinada a fer més fàcil la vida de la gent». «Necessitem incorporar la igualtat, l’oportunitat i l’equitat també als serveis de transport públic. Aquí hi havia una distància important sense estació i la nova permet, a més, intermodalitat. Serà un nus important».
Intermodalitat
La nova estació, la número 162 de Barcelona i l’AMB i la número 20 de l’Hospitalet, segons precisa Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), està entre les de Pubilla Cases i Collblanc, al límit entre Barcelona i l’Hospitalet, a l’altura del parc de la Torre Melina. El vestíbul se situa a l’encreuament amb la parada del Trambaix, amb les línies T1, T2 i T3, i és al costat de diverses línies d’autobusos urbans i interurbans, de manera que s’augmenta la cobertura del servei de metro i, alhora, s’afavoreix la intermodalitat.
La presidenta de TMB i regidora de Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, Rosa Alarcón, ha agraït la paciència dels veïns davant les obres, i ha remarcat les coses bones que deixen quan aquestes s’acaben. També ha mirat al futur: «La gran connexió que necessitem és la de la L9». I ha recalcat els elements positius de construir infraestructura, citant un estudi de la UPF: «Cada euro invertit en transport públic genera un retorn a la societat de sis euros». També el vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, ha enaltit la nova estació i la persona que hi dona nom.
Un veí més
Notícies relacionadesL’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín, que ha celebrat que es finalitzi un projecte iniciat el 2006, abans que ella arribés al càrrec, i que ha confiat a participar de l’acte d’inauguració del «tronc central de la L9» quan arribi el dia, ha reivindicat amb carinyo la proximitat de Lluch amb la segona ciutat de Catalunya.
«Era veí de Barcelona, però també és cert que utilitzava l’Hospitalet com casa seva. Comprava al mercat de Collblanc i feia esport al poliesportiu que és aquí a prop. Passejava per l’Hospitalet com per Barcelona i pel món. Fa 20 anys que teòricament ens va deixar, però mai ens ha deixat».
- Tomé tensa la selecció
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Champions League Kika enlluerna en un Barça màgic
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- Medi ambient El polit becfí, la primera au que s’extingeix a l’Europa continental
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi
- AGENDA DE BARCELONA Barcelona contra la violència masclista