Nova operació

Barcelona compra quatre finques de l’Eixample per guanyar vivenda pública

Sumen 67 pisos que serviran per protegir els inquilins actuals de processos especulatius i per destinar-los a nou lloguer social

La complexa adquisició d’immobles per al parc públic ascendeix a 958 unitats des de l’inici del mandat de Colau

Barcelona compra quatre finques de l’Eixample per guanyar vivenda pública

JOAN CORTADELLAS

4
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Amb un històric dèficit de vivenda pública a Barcelona, l’ajuntament continua fent petits passos per pal·liar aquesta necessitat bàsica, agreujada per la pandèmia. L’últim avanç ha sigut la compra de quatre finques a l’Eixample, en concret als cotitzats barris de Sant Antoni, la Nova Esquerra de l’Eixample i la Dreta de l’Eixample, que sumen un total de 67 pisos, i 7 locals comercials. L’adquisició de les finques permetrà, segons el consistori, protegir les 43 unitats familiars que ja resideixen allà, ja que se’ls subrogarà el contracte de lloguer per evitar processos de gentrificació i especulació, afegeix, mentre 24 més seran de lloguer social.

 Segons ha explicat aquest dimecres la regidora Lucía Martín, l’Institut Municipal de la Vivenda i Rehabilitació de Barcelona (IMHAB) ha tancat en els últims mesos quatre operacions de compra d’altres tantes finques en bon estat que tan sols necessitaran petites millores i rehabilitacions d’alguns pisos o espais comuns. El pressupost total rondarà els 21,6 milions d’euros, incloent-hi la posada al punt. El consistori defensa que es tracta d’una inversió per «sota del preu de mercat», amb estalvi d’entre el 31% i el 38% estimat sobre el preu mitjà del metre quadrat registrat en les vendes del 2020.

Concretament, a Sant Antoni s’ubiquen dues de les finques adquirides, als carrers de Floridablanca i de Comte Borrell, just en l’àmbit de la ‘superilla’. En el primer cas es tracta d’un bloc de 18 vivendes i un local, que ha permès la continuïtat de les 17 famílies residents, que en cinc casos es trobaven amb contractes de lloguer prorrogats. L’operació suposa també consolidar a llarg termini com a vivenda assequible nou vivendes més que actualment estaven cedides a la Borsa de Lloguer municipal. S’han destinat a l’operació cinc milions d’euros, als quals se sumaran les millores i la instal·lació d’un ascensor, per valor d’uns 230.000 euros.

 A Borrell, la finca suma 12 vivendes i dos locals –amb nou pisos ara buits–, a la qual s’han destinat 1,9 milions d’euros per a la compra i738.560 euros més per a rehabilitació de zones comunes, façanes no visibles i terrat. Segons els càlculs de l’ajuntament representa un estalvi del 38% sobre el preu mitjà de la zona. En aquest mateix edifici en el passat ja s’havia intervingut per mirar de frenar processos d’especulació, amb mediació de l’IMHAB davant l’acabament de contractes, ha emfatitzat.

 Abans per a turistes

No gaire lluny, a la Nova Esquerra de l’Eixample s’ha adquirit un bloc de 14 vivendes ubicat al carrer de Calàbria, on n’hi havia dues de buides, així com dos locals comercials operatius. En aquest cas es troben en bastant bon estat i la compra més les millores (en façana interior i xarxa elèctrica, sobretot) arribaran gairebé als 4,8 milions d’euros. En canvi, a la Dreta de l’Eixample, a la part baixa de Balmes, s’ubica una finca de 23 vivendes moltes de les quals s’han utilitzat il·legalment en algun moment com pisos turístics, ha relatat Martín. Des del 2014 fins al 2018 es van incoar 22 expedients municipals per aquest tema, al trobar-se l’edifici en una zona de gran pressió turística. L’operació, per tant, es vincula a protegir els drets de les 11 unitats familiars que encara viuen allà, mentre la resta es destinarà a parc públic i podrien suposar més pisos donada la seva gran superfície.

La regidora ha detallat que aquí s’han invertit 8,3 milions per a la compra, mentre que s’estimen reformes per valor de 679.000 per millorar la coberta, fusteria, subministraments i adaptació dels pisos sense ús.

En l’actualitat, la ciutat ha assolit les 2.300 vivendes protegides en construcció o en via de ser aixecades, però segons Martín l’ajuntament treballa en paral·lel a exercir el dret de tempteig i retracte per aconseguir incorporar vivenda pública a zones amb escassa dotació i mirar de frenar l’expulsió veïnal de zones d’alta densitat i demanda.

Balanç des de l’era Colau 

Notícies relacionades

Fent balanç, en el mandat anterior l’equip de govern que lidera Ada Colau va adquirir 706 vivendes, 525 corresponents a 22 finques. Des del 2019, manté la mateixa estratègia reforçada en el tempteig i retracte estipulat des de finals del 2018 per evitar processos d’especulació immobiliària. Aquest mandat, porta 252 pisos, que en 158 casos corresponen a vuit edificis. Quant a xifres econòmiques, el saldo invertit és de 91,2 milions d’euros en sis anys per aconseguir 958 vivendes (395, d’individuals), que eleven l’encara minúscul parc públic a gairebé 10.000 vivendes de gestió municipal. No obstant, fa més d’un any JxCat ja va denunciar greus retards a posar les vivendes adquirides en el mercat. En aquest sentit, la responsable municipal de vivenda ha assenyalat que de les anteriors adquisicions resten pendents de reforma i ocupació unes 120, ja que eren intervencions importants. No serà el cas de les últimes quatre finques, ha assenyalat.

 En el repartiment territorial, l’Eixample –amb escassíssim sòl públic on poder crear pisos de protecció oficial– suma des del 2016 set edificis adquirits amb un total 112 vivendes. Les dades són una mica millors a Sants-Montjuïc amb 221 vivendes; Nou Barris (190), i Ciutat Vella (156), que és líder en la incorporació de blocs sencers (10) al parc públic. El febrer passat es va anunciar la compra de tres finques a Horta-Guinardó.