Celebració i Covid

Les festes de Gràcia 2021, amb aforament limitat i cita prèvia

  • Caldrà reservar plaça per accedir a actuacions i el pregó de Jordi Cuixart estarà restringit a veïns i grups municipals

  • 21 carrers del districte tindran decoració aèria en aquesta convocatòria, en què no hi haurà concurs ni premi a la via més ben adornada

A1-120482016.jpg

A1-120482016.jpg / RICARD CUGAT (EPC)

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

La veritat és que molta gent, si no la majoria, pensava que la pandèmia ja seria un record a les festes de Gràcia del 2021. Fins i tot algú podria haver-les concebut com una celebració de la tornada gradual a una normalitat a què en aquests moments sembla complicat posar-hi data de retorn. La festa major començarà el 15 d’agost i acabarà el 21. I com tantes coses en les nostres vides en els últims temps, serà amb aforament limitat i cita prèvia. Almenys, no serà enterament virtual, com l’any passat.

El 2020, Gràcia no va tenir festa major presencial. El rebrot de la Covid, que al juny havia amainat una mica, va obligar a una celebració virtual, sense actes presencials. Llavors es van decorar uns metres quadrats de carrer com a símbol de la festa perduda i de la voluntat de recuperar-la. Un any després, no es reprèn el format històric plenament, però sí que hi haurà actes presencials, tot i que de forma controlada, amb una assistència limitada, com han explicat aquest dilluns el regidor de Gràcia, Eloi Badia, i la presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia, Carla Carbonell.

Reserves, a partir del 9 d’agost

Tothom que vulgui accedir a un acte de les festes haurà de reservar prèviament la seva plaça. S’escaparan de la norma algunes actuacions de format reduït, en què la reserva no serà necessària, però sí que hi haurà control d’aforament per impedir aglomeracions que puguin afavorir els contagis.

La programació estarà disponible a la web de l’Ajuntament de Barcelona a partir del 6 d’agost, i les reserves poden fer-se a partir del 9. Es mantindran emissions per internet de les celebracions, que en alguns casos seran l’única manera de presenciar-les.

Així, en principi no serà possible assistir en persona al pregó que pronunciarà Jordi Cuixart, veí de Gràcia, el 14 d’agost des del balcó de la seu del districte. La previsió és que només puguin ser físicament a la plaça de la Vila representants dels col·lectius de veïns que preparen les festes i representants dels grups municipals. Preguntat per l’elecció de Cuixart, Badia ha assegurat que és «una persona que ha estat lluitant per les llibertats» i que, per tant, és una persona «molt apropiada» per al pregó.

21 carrers de Gràcia es decoraran per a la festa major. Ho faran de forma aèria, perquè no hi hagi obstacles a la via que propiciïn aglomeracions. També amb aquest propòsit, es definiran sentits únics per als carrers. Un centenar d’informadors s’encarregaran de regular l’accés de la gent durant les festes. Aquest any no hi haurà concurs ni, per tant, premis als carrers més ben decorats. Atenent les recomanacions sanitàries, en cada espai es podrà fer un màxim de tres activitats al dia, i l’hora de clausura de les celebracions serà les 0.30 h, mitja hora abans del toc de queda.

Durant les festes, hi haurà tres espais que acolliran les actuacions garantint les distàncies recomanades per les precaucions sanitàries: la plaça de Joanic, el carrer de Pi i Margall entre Sant Lluís i Joaquim Ruyra, i el de Bailèn entre Claret i Indústria.

El tancament, a les 0.30 h

Notícies relacionades

«Seguirem la normativa del Procicat, que diu que qualsevol activitat cultural ha d’acabar-se a les 0.30 h», ha afirmat Carbonell, que ha recordat que la intenció inicial era que les festes acabessin cada dia a la una de la matinada. Com que el toc de queda és a aquella hora, toca avançar la clausura. La presidenta de la fundació ha relatat que aquest ha sigut un any complicat per a les entitats que preparen les festes de Gràcia: «Esperem recuperar forces i celebrar la festa del 2022 amb totes les seves activitats». A l’última festa major abans de la pandèmia, el 2019, hi va haver un miler activitats.

El número va ser zero el 2020 i ara serà reduït. Als 21 espais decorats, ha explicat Carbonell, hi haurà un màxim de tres actuacions al dia, i només una de les tres podrà ser un concert. La presidenta de la fundació ha recalcat que els últims temps han sigut durs per a les comissions que decoren els carrers, que no han pogut celebrar activitats, com els dinars als carrers, mitjançant els quals solen finançar la seva tasca.