Els efectes de la crisi sanitària
Barcelona vol recuperar els seus estudiants d’Erasmus
L’Ajuntament impulsa un pla per fomentar estades acadèmiques d’estrangers a la ciutat i recuperar els més de 20.000 que venien a l’any abans de la pandèmia
Barcelona és un destí atractiu per a viatgers de qualsevol origen. I això inclou, naturalment, els estudiants que cursen part de la seva formació en altres països, l’arribada dels quals es va veure frenada per la pandèmia de la Covid. Ara la ciutat es proposa recuperar-los. Segons dades de l’Ajuntament de Barcelona, a la ciutat venien, fins fa un any i mig, prop de 30.000 estudiants universitaris estrangers en diferents programes. Prop de 12.000 venen en funció d’un programa universitari de mobilitat, dels quals més de 5.000 entren en el que sens dubte és el més conegut, l’Erasmus. La resta arriben en funció de diferents acords entre centres, que en alguns casos d’universitats privades poden igualar o superar en número l’Erasmus.
Segons les mateixes dades, un altre miler de joves europeus venien a Barcelona cada any per seguir els seus estudis de formació professional i prop de 200 professors i directius de centres formatius exercien la seva tasca de forma temporal en centres de la ciutat. Però va arribar la pandèmia i van deixar d’arribar els estudiants i professors estrangers, si bé, segons l’Ajuntament, no es coneixen les dades concretes sobre les baixes que hi ha hagut a causa de les restriccions sanitàries. Naturalment, el pla municipal té un punt no escrit que és molt rellevant: quin és el desenvolupament de l’afectació de la Covid en els pròxims mesos, és a dir, quan tornarà això que anomenem normalitat.
Mobilitat internacional
Ara el consistori impulsa un pla que persegueix recuperar a aquest col·lectiu, fomentar les estades acadèmiques a la capital catalana.
El pla, que es desenvoluparà a partir de setembre, inclou quatre mesures. La primera és una campanya d’atracció d’estudiants d’altres països; la segona, accions per millorar l’allotjament assequible, un factor decisiu perquè algú triï Barcelona com a destinació; la creació d’una oficina d’atenció a la comunitat universitària internacional i la celebració d’un acte de benvinguda a l’inici de curs.
L’objectiu de la campanya d’atracció és remarcar el potencial que Barcelona té per a un estudiant estranger. Amb diverses potes: l’oferta estudiantil, amb universitats que formen un sistema «potent», però també com una ciutat amb una qualitat de vida evident. De fet, el contrast ja serveix per a molts d’aquests estudiants que viuen en països amb un clima que no ofereix els avantatges del de Barcelona.
La campanya també incidirà en la possibilitat de desenvolupar carreres professionals en àmbits com el tecnològic, el digital, el científic i el de la investigació. Àmbits que cita l’Ajuntament a l’anunciar la campanya i que són els que sovint cita tothom com a sectors pels quals Barcelona hauria d’apostar, en contrast amb el de l’aposta pel turisme, especialment el ‘low cost’, al qual se li atribueixen força mals que pateix la capital catalana i que en temps de pandèmia s’ha enfonsat per la falta de visitants.
Residències més barates
Notícies relacionadesEn el front de la vivenda, l’Ajuntament ha iniciat una reforma normativa per crear una borsa de places de residència a preus assequibles, amb la qual cosa s’espera cobrir la demanda i ajudar indirectament que els preus de les residències privades es redueixin. La mesura també preveu la possibilitat d’estades més curtes que la d’un curs sencer.
El pla contempla l’obertura d’una oficina d’atenció a la comunitat universitària mitjançant un acord entre el consistori i el Barcelona Centre Universitari (BCU) per recolzar el col·lectiu d’estudiants estrangers, que unificarà tota la informació i serveis disponibles, la Barcelona International Welcome Desk. L’últim punt del pla és l’acte de benvinguda, un esdeveniment que altres ciutats de marcat perfil universitari ja fan.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034