Tendència a l’alça
Sis còctels per esgotar l’estiu a Barcelona
L’auge de la mixologia no s’ha aturat a la capital catalana ni amb els rigors de la pandèmia. El sector s’ha adaptat al nou entorn de consum en formats i tendències
Coctel Caelis /
No es pot negar que la cocteleria va viure una dècada d’hiperactivitat creativa i alegria líquida a Barcelona fins a l’arribada de la crisi sanitària. Una feliç convivència d’establiments ja clàssics que disfrutaven d’una segona joventut davant el ‘boom’ de la mixologia i un riu multicolor de noves propostes amb ‘bartenders’ de primera línia mundial. Associats a cert hedonisme (en la contemplació de l’elaboració hi ha tant plaer anticipat com en el sabor resultant), els beuratges amb infinites combinacions es van obrir pas en un territori local dominat per oceans de cervesa, vi i gintònics. Fins al punt de convertir-se en profunda matèria pedagògica a les escoles d’hostaleria, concitar concursos i premis, i fins i tot obrir-se pas en el maridatge gastronòmic.
Ara, superada la fase més crítica d’una pandèmia que ha colpejat durament l’hostaleria, queden els pòsits de noves tendències de consum. Després de molts mesos d’horaris retallats i amb els bars encara clausurats en horari nocturn, la coctelera s’ha sacsejat amb més força en plena tarda, coincideixen els entrevistats que ens proposen un glop per acomiadar aquest estiu anòmal. Això ha suposat dues coses: begudes més lleugeres d’alcohol per no sucumbir a excessos en hores de sol, i formats de mitja dosi (en copa de vi) amb el mateix propòsit i per poder encaixar amb les presses d’un toc de queda o l’horari d’un restaurant.
Nits molt curtes
Els experts afirmen també que per prolongar i estimular la visita del client en temps de nits molt curtes, s’ha imposat el matrimoni del glop amb la petita temptació gastronòmica. Beure per plaure i sortir ja sopat o satisfet, amb alguna tapa a l’altura. Els nous temps han portat també còctels preparats per emportar-se a casa i consumir al sofà, afegint només el gel o les rematades que recomani l’autor. I, evidentment, fórmules transmeses perquè cada un tragués a casa seva el bàrman que portava dins i que només va poder emergir en temps de confinament.
És difícil suggerir propostes en una ciutat que ja alinea figures mundials de la cocteleria i que suma establiments que brillen en la llista World’s 50 best bars, com l’infal·lible Paradiso (número 19 el 2020) del Born o el suggerent Two Schmucks del Raval (número 26). O en la qual els millors hotels converteixen en trons les seves barres de cocteleria sabent que l’hoste estranger té més entrenat el paladar al respecte; o on brollen meravelles capaces de lidiar amb una conjuntura de Covid, com el Sips Bar. Allà, Marc Álvarez (responsable de cocteleria dels restaurants d’El Barri) i Simone Caporale (al capdemunt de l’esmentada llista durant anys gràcies a la seva màgia en el londinenc Artesian Bar) ensenyen que el seu bar va molt més enllà dels còctels i no discrimina copes. També que consumir-los pot ser un ritual.
Glop estival
Entre les composicions que adjuntem per acomiadar l’estiu conviuen diferents arguments, des de la innovació tècnica o l’execució, fins a l’escenografia, perquè no hi ha millor glop que el que està a l’altura de l’entorn. Paradiso tempta amb ‘Mundo Paralelo’, una joia nounada a la seva nova carta d’estiu, que integra whisky Johnnie Walker Gold Label, brandi Torres 15, suc de llimona, cordial de ‘lemongrass’, melissa i pebre de Sichuan, mel de dàtils i gelat de cafè. Malgrat la seva aparent «contundència és una beguda lleugera, cítrica, aromàtica, amable i amb un punt torrat, ideal per a les tardes de calor», expliquen els seus artífexs.
A Dr.Stravinsky (número 52 en l’esmentada llista, que en realitat inclou els 100 millors del món), César Montilla destaca un dels seus ‘hits’, el Camp Nou (ginebra, fino –vi de Jerez sec–, xarop d’herbes casolà –alfàbrega, anet, coriandre– i suc de llimona). «És una picada d’ullet a l’estadi però alhora és un còctel inspirat en el camp, superfresc gràcies a l’aroma i sabor d’herbes aromàtiques mediterrànies. També és àcid amb un petit toc dolç», resumeix.
Des de Gimlet cal celebrar la bona forma d’un espai que suma 40 anys de coctelera i vas mesclador, fusionant el receptari clàssic i l’uniforme amb l’esperit de modernitat que sempre imperava davant la seva barra. Javier de les Muelas, geni, figura i propietari, proposa el Long Island Ice Tea (2 cl de suc de llimona, 2 cl de licor triple sec, 2 cl de Bombai Sapphire, 2 cl de Bacardi Carta Blanca, 2 cl de vodka Grey Goose i 15 cl de Coca-Cola). I dicta: «En un vas ‘highball’ servim la Coca-Cola amb abundant gel; posteriorment batem els ingredients a la coctelera i servim el còctel amb delicadesa sobre aquesta, de manera que no arribi a barrejar-se. Després decorem amb dues rodanxes de llima».
A la recerca de capvespres a la fresca i grans vistes de Barcelona, es poden destacar dues propostes hoteleres. La que despleguen en el Rooftop de l’Hotel Ohla Barcelona (on el xef Romain Fornell dirigeix tota l’oferta gastronòmica i de bars). Per a l’ocasió suggereix plaers com el Mojito Passion (rom blanc, rom daurat, suc de llimona, sucre de canya, menta, soda, angostura i maracujà), executat amb mestria, per contemplar el capvespre des d’aquest mirador de la Via Laietana. A l’hivern el repertori es trasllada al Vistro 49 de la planta baixa.
A Eleven BCN, el bar panoràmic de l’Hotel NH Collection Barcelona Gran Hotel Calderón, cada jornada es pot celebrar amb el seu Whiskey Sour (Bourbon, sucre de canya i suc de llimona). És la primera cocteleria d’Europa amb el segell World Class Bars i al tractar-se d’una 11a planta amb vistes de 360 graus i espai interior, permet una visita en qualsevol moment de l’any en què un vulgui sortir a la seva ciutat.
Els addictes a les vistes marineres no poden perdre’s el restaurant de moda Velissima, a la zona de Marina Vela, on també destaca la seva espectacular barra de cocteleria, sempre disposada al maridatge. Per a les tardes que ara substitueixen a les nits, res com el Marinelli (ginebra Seagram’s, fruits vermells, litxi, xarop de roses, licor de pi i llima). Tant encaixa abans, durant com després d’un àpat. O com a excusa per veure una posta de sol.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034