LGTBI-fòbia
Barcelona compareix com a acusació popular per la presumpta agressió homòfoba del Somorrostro
Han crescut un 13% els casos atesos pel consistori per vulneració de drets i discriminació aquest 2021
El racisme i la LGTBI-fòbia han sigut els dos principals motius d’exclusió aquest any
barcelona/08f824f8-7936-41d9-8496-f1f31e9c402d_alta-libre-aspect-ratio_default_0.jpg
L’Ajuntament de Barcelona es personarà aquesta mateixa setmana com a acusació popular en el cas de la presumpta agressió homòfoba a la platja del Somorrostro del 29 de maig.
Ho ha declarat aquest dilluns el regidor de Drets de Ciutadania i Participació, Marc Serra, acompanyat de la directora de l’àrea de Drets de Ciutadania, Anabel Rodríguez, durant la presentació del balanç del primer semestre de 2021 de l’Oficina per la No Discriminació (OND).
Així, Serra ha recordat que es tracta d’un cas «molt greu» en el qual l’agressió es va produir sense cap discussió prèvia i que una de les víctimes ha requerit una intervenció quirúrgica complexa per fractura de mandíbula. Hi va haver tres detinguts per aquest cas.
En aquest sentit, el regidor ha explicat que el racisme i la xenofòbia i la LGTBI-fòbia estan al darrere de més del 60% dels expedients oberts per l’OND durant el primer semestre del 2021, i les dues causes es mouen en xifres similars, per sobre del 30%.
❌ Més del 60% de les denúncies ateses a l'Oficina per la No Discriminació (OND) són per racisme i xenofòbia i per LGTBI-fòbia.
— Ajuntament de BCN (@bcn_ajuntament) 6 de septiembre de 2021
📊 Presentem les dades d'atenció del primer semestre del 2021. pic.twitter.com/rBJfqMFqza
Menys agressions físiques
Per contra, hi ha hagut un descens en el cas de les agressions físiques documentades, després d’uns anys de certa tendència a l’increment, passant dels 27 casos en la primera meitat del 2020 als 11 en la primera meitat del 2021.
Serra ha atribuït aquest descens a motius relacionats amb la pandèmia, i ha destacat que l’increment produït el 2020 podria tenir a veure amb l’estrès derivat de la crisi sanitària, que hauria fet aflorar les actuacions discriminatòries.
També ha destacat que han augmentat les situacions de discriminació en la prestació de serveis públics, passant de 4 a 11 i ha dit que posaran el focus en això, sobretot amb formació als professionals públics. Un altre «gran increment» s’ha produït en la discriminació en l’accés a la vivenda, que ha passat dels nou casos el primer semestre del 2020 als 13 del mateix període del 2021.
Les persones que han reportat casos de discriminació han sigut principalment homes (51%), seguides per dones (36%) i persones de gènere no binari (13%). Així mateix, per edat, els que més han reportat aquest tipus de situacions han sigut les persones d’entre 40 i 64 anys (54%), seguides de les persones de 25 a 39 anys (36%), les de 15 a 24 (6%) i les de més de 65 (4%).
📈 Pel que fa a la LGTBI-fòbia, les xifres han crescut més de 5 punts.
— Ajuntament de BCN (@bcn_ajuntament) 6 de septiembre de 2021
📄 S'han obert 39 expedients:
🔴 23 per homofòbia
🔴 14 per transfòbia
🔴 2 per lesbofòbia
En 24 casos s'ha vulnerat el dret a la integritat moral, i en 7 ocasions hi ha hagut agressions físiques. pic.twitter.com/8GHXCUwsYf
Darrere les exclusions
Els principals motius de discriminació continuen sent el racisme i la xenofòbia (32,52%) i la LGTBI-fòbia (31,71%), i s’observa un «lleuger» descens de les situacions de racisme reportades i un increment en els casos d’LGTBI-fòbia. Així mateix, han augmentat els casos reportats per motius relacionats amb la discapacitat –passant del 5,6% al 10,57%–, la salut –passant del 6,54% al 8,94%– i la posició econòmica –pujant de l’1,87% al 6,50%–.
El consistori s’ha personat com a acusació popular des del 2017 en quatre situacions de discriminació –dos dels processos estan en curs– i ha portat a terme cinc denúncies a la Fiscalia des del 2018, una de les quals en aquest primer semestre del 2021.
A més, el primer semestre del 2021 ha sigut el període des del 2017 en què més persones han rebut formació per part de l’OND, un total de 425, cosa que suposa més del doble que el primer semestre del 2019.
Un punt de suport
Notícies relacionadesL’OND és el servei especialitzat de l’Ajuntament per atendre les persones que han patit una discriminació i la majoria d’intervencions realitzades són en l’àmbit socioeducatiu (34%), l’orientació jurídica (26%), l’atenció psicosocial (20%) i la intermediació i la mediació (9%).
Serra ha conclòs l’acte llançant un missatge de confiança en els operadors jurídics i municipals i fent una crida a denunciar els casos de discriminació, i ha destacat que els col·lectius vulnerables tenen en l’OND un aliat per donar una resposta «adequada» a aquestes situacions.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia