Eficiència energètica

Barcelona ampliarà el 2024 la seva xarxa de calor i fred amb una nova planta

  • Serà la tercera instal·lació d’aquest tipus que s’erigeix a la zona del Fòrum i el 22@

A1-125217788.jpg

A1-125217788.jpg / JORDI OTIX (EPC)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Barcelona consolidarà la seva xarxa de calor i fred a la zona del Fòrum i el 22@ amb una nova planta de generació de fred que està previst que entri en funcionament el 2024, i que han presentat aquest dijous el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, i Xavier Puyal, director general de Districlima, l’empresa impulsora de la iniciativa, que és de caràcter publicoprivat, informa Europa Press.

Aquestes xarxes permeten escalfar i refrigerar edificis i subministrar-los aigua calenta sanitària mitjançant l’aprofitament de recursos energètics residuals. Finalitats que casen amb un dels fronts que l’ajuntament assenyala com a més rellevants: la transició energètica. No és només voluntat, és el compromís de la Declaració d’Emergència Climàtica de Barcelona per reduir els gasos amb efecte d’hivernacle.

La construcció de la nova planta permetrà ampliar la xarxa d’edificis connectats actualment, 146, fins a un total de 242 immobles quan conclogui la concessió del projecte, el 2032. Una vegada sigui operativa la nova instal·lació, la superfície climatitzada de la capital catalana es duplicarà. Passarà de 1.355.501 m2 a 2.496.494 m², l’equivalent a 250 illes de l’Eixample. En l’actualitat hi ha 21 quilòmetres de xarxa desplegada i les dues plantes citades sumen una potència de fred de 69 Mwf i de calor de 46,8 Mwc. La inversió realitzada fins al 2020 va ascendir a 71 milions d’euros. Amb la nova central, la potència de fred pujarà de 69 Mwf a 97 Mwf.

43,6 milions d’inversió

La nova planta té un inversió prevista de 43,6 milions d’euros i s’ubicarà sota terra al barri del Poblenou. Les obres s’iniciaran el 2022. Les dades sobre l’efecte que han tingut les plantes prèvies són significatives: durant el 2020, la xarxa existent va evitar l’emissió de prop de 21.000 tones de CO2, cosa que equival que a la ciutat hi hagués 36.300 vehicles menys cada dia. Es calcula que el 2032 les plantes hauran evitat l’emissió de 417.276 tones de CO.

Notícies relacionades

Districlima es va constituir el 2002 com la primera iniciativa d’una xarxa urbana de distribució de fred i calor per destinar-la a calefacció, refrigeració i aigua calenta sanitària. La primera planta es va instal·lar al Fòrum. El 2005 la xarxa es va ampliar al districte tecnològic del 22@ que, segons dades del consistori, la va convertir en la més gran d’Espanya i del sud d’Europa.

Més eficiència

La implantació d’aquest tipus de xarxes és intensa al centre i el nord d’Europa, i s’ha convertit en un element clau per a la transició energètica. La seva eficiència és un dels seus valors principals. Ho evidencia la comparació entre l’efecte d’un sistema d’ús individual i el de les xarxes. Les xarxes de fred i clar són energèticament un 30% més eficients que les solucions de tipus individual, com calderes o aires condicionats. Són, també, més barates quant a la inversió inicial i ocupen menys espai. A més de la xarxa Districlima a la zona del Fòrum i del 22@ la ciutat disposa de la xarxa de calor i fred Ecoenergies, que opera a la Marina del Prat Vermell.