Dispositiu específic
467 urbans vigilaran 13 zones sensibles per evitar ‘botellons’ per la Mercè
La Guàrdia Urbana destinarà 1.005 efectius a vigilar la celebració, 300 més que un cap de setmana d’aquest estiu
L’ajuntament insta els ciutadans a no acudir als actes de la festa de la ciutat si no tenen entrada
Barcelona celebra les festes de la Mercè en un context peculiar: les restriccions vinculades al combat dels contagis de Covid es mantenen, però la ciutat ha demostrat que té ganes de tornar a sortir de nit, i la barreja dels dos aspectes propicia el risc d’aglomeracions en general i de ‘botellons’ en particular. L’Ajuntament de Barcelona es proposa evitar episodis com els que es van donar aquest estiu, per exemple arran de les festes de Gràcia i de Sants.
El consistori ha explicat aquest dimecres quin és el dispositiu previst durant la Mercè 2021: 1.005 dels seus agents treballaran en els tres dies de les celebracions, dels quals 467 ho faran al torn de nit. Aquests gairebé 500 agents vigilaran de manera especial 13 punts de la ciutat on es considera que hi ha més risc que hi hagi ‘botellons’.
El nombre d’agents que formen el dispositiu total supera en un 30% el dels caps de setmana de l’estiu passat, és a dir, en són 300 més. I en aquells caps de setmana ja hi havia més policia local que en un estiu previ a la pandèmia. El cos, ha explicat el tinent gran de la Guàrdia Urbana, Pedro Velázquez, s’ha coordinat amb els Mossos, amb qui treballaran de manera conjunta a les festes, amb els bombers, amb la policia portuària, amb els serveis de neteja i amb l’Institut de Cultura per afrontar els tres dies de celebració, especialment les nits. Velázquez ha comparegut juntament amb el tinent d’alcalde de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, i el de Cultura, Jordi Martí.
Les zones sensibles
Els 13 punts on hi haurà una vigilància especial nocturna són la plaça de Sant Jaume, el parc de la Ciutadella, el moll de la Fusta, la plaça de Joan Coromines, la plataforma del Fòrum, l’Estadi Olímpic, el camp de futbol de la Vall d’Hebron, els jardins de Pla i Armengol, l’espai de l’antiga fàbrica Fabra i Coats, la plaça major de Nou Barris, el parc de l’Estació del Nord, l’Antiga Fàbrica Damm i el Teatre Grec.
Velázquez ha precisat que la intenció és sancionar qui consumeixi alcohol de manera indeguda, tant en funció de l’ordenança del civisme, que impedeix la ingesta a l’espai públic, com en el cas que es trenqui la distància exigida per les normes sanitàries. Però la vigilància se centrarà en la venda d’alcohol, tant l’ambulant com la que es faci de manera il·legal en comerços, que no poden vendre begudes alcohòliques a partir de les 23.00 ni a menors en qualsevol horari.
L’inici del ‘botellon’
Notícies relacionadesLa Guàrdia Urbana es proposa actuar en el moment en què es formen els ‘botellons’. Explica Velázquez que és llavors quan es poden frenar. Quan les persones, normalment, accepten abandonar el lloc. Una vegada s’han constituït grans grups el problema és més complex. Quant a desallotjaments, s’actuarà en funció de la situació de cada zona.
En un altre ordre de coses, Martí ha recordat que els actes de la Mercè són organitzats amb cita prèvia: s’havia de demanar les entrades de manera anticipada i estan esgotades. Tot aquell que no tingui entrada ha d’evitar acudir a un acte, ha demanat el tinent d’alcalde, que ha assenyalat que els 22 espais on hi ha actes de la Mercè estaran perimetrats i només qui tingui la seva entrada hi podrà accedir.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista