Recuperació econòmica
La Diputació de Barcelona injecta 50 milions als municipis
El nou pla de xoc busca la reactivació econòmica i la reducció de les desigualtats després de la pandèmia
El programa s’ha aprovat al plenari celebrat al restaurat paranimf de l’Escola Industrial
A1-127085062.jpg /
Noves ajudes per als municipis i nova sala. Aquest dijous la Diputació de Barcelona ha celebrat el primer ple presencial després de la declaració de l’estat d’alarma i ho ha fet estrenant espai, el paranimf de l’Escola Industrial, obra de Joan Rubió i Bellver recentment restaurada. Una de les primeres mesures aprovades ha sigut un nou pla d’ajudes per als ajuntaments de la província –excepte la ciutat de Barcelona– de 50 milions d’euros per promoure la reactivació econòmica i lluitar per la reducció de les desigualtats existents. L’import actual se suma al pla de xoc, 100 milions d’euros, activat el maig del 2020. En total, l’organisme supramunicipal porta invertits 186 milions als ens locals des que va explotar la crisi de la Covid-19. «Sortir dels efectes de la pandèmia no és senzill», sinó que «requereix temps i, per tant, la Diputació de Barcelona continua sent al costat dels municipis, al costat dels ajuntaments». Paraula de la seva presidenta, Núria Marín.
Un pla flexible quant al fet que es donarà autonomia als municipis perquè adaptin les ajudes a les seves necessitats i equitatiu perquè arribarà a tot el món. La flexibilitat també es troba en la quantitat final: «Ara són 50 milions però no descartem afegir-n’hi més si és necessari». Les línies d’actuació són sis: reactivació econòmica, atenció a les persones, solvència financera dels ajuntaments, inversió sostenible, mitigació del canvi climàtic i transformació digital. «L’hem anomenat ‘pla de resiliència’ perquè després de la crisi sanitària hem après que s’han d’enfortir, més que mai, les nostres estructures i les nostres capacitats com a governs locals, en depenen serveis bàsics que garantiran el benestar», segons Marín.
Obra de Rubió i Bellver
Notícies relacionadesAixí, es tracta de donar als ajuntaments les eines per «resistir nous embats i sortir de l’actual». Per això el programa es vol desenvolupar de forma immediata i que les ajudes no tardin a arribar. Sobre el primer pla de xoc, Marín ha afirmat que ha sigut un «èxit total» perquè «gairebé el 100% dels recursos s’han executat. D’entrada es donaran 20.000 euros a cada municipi (12,4% del total); la resta es repartiran en funció de paràmetres com el nombre d’habitants, la renda, el nombre de desocupats o els ingressos municipals.
Al marge de l’aprovació del nou pla de xoc, el plenari d’avui ha servit per estrenar la que serà la sala de plens de la diputació a partir d’ara, tot i que es pretén que el paranimf estigui obert també per a la ciutadania. L’espai, que s’amaga sota el cimbori de l’Edifici d’Accés, va quedar a mig construir el 1932 per falta de pressupost. Fins ara. Entre el 2017 i el 2020, la diputació ha invertit vuit milions d’euros a construir una sala polivalent amb la tecnologia més moderna i els elements que va deixar Rubió i Bellver: sostre de fusta i vitralls, els més petits amb al·legories dels oficis que allà s’estudiaven i els més grans amb les quatre barres i la creu de Sant Jordi.
- Els Mossos confirmen l’espionatge amb Pegasus a tres excaps de l’ANC
- Els Comuns no recolzaran els comptes del Govern si no es bonifica la T-usual
- L’habitatge es converteix en el principal problema dels catalans
- Imputat el germà de Sánchez per tràfic d’influències i prevaricació
- La pressió interna tomba el líder del PSOE de Madrid