HI HAVIA UNA VEGADA AL BARRI... (70).

¿Què va ser del vell ‘Compromís de Glòries’?

  • El conegut com ‘Compromís de Glòries’, firmat per totes les parts en el llunyà 2007, incloïa tres equipaments al Clot, en els entorns de La Farinera que el barri encara espera: una residència per a persones grans, un casal de joves i un teatre. El veïnat no es rendeix. 

A1-127089240.jpg

A1-127089240.jpg / Robert Ramos (EPC)

4
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Hi ha una frase de Miquel Catasús, vicepresident de l’associació de veïns del Clot i una de les persones que més coneix i ha batallat pels equipaments al barri, que defineix a la perfecció la situació: «Segons el ‘Compromís de Glòries’, els equipaments de barri havien d’estar acabats el 2014. Llavors ja sabíem que no estarien enllestits el 2014, i ara sabem que tampoc ho estaran el 2024, però lluitem perquè no els deixin per al 2044 o per mai». Amb aquest punt de partida tan poc esperançador seria fàcil defallir, però són dècades de moviment veïnal a l’esquena i el convenciment absolut de la necessitat de seguir.  

Dels 15 equipaments de barri acordats en el famós compromís amb nom gairebé de tractat de pau firmat el 2007 pel llavors regidor de Sant Martí, Francesc Narváez, l’any 2021 no se n’ha construït ni una tercera part (i una de les coses que s’ha construït, la biblioteca, s’ha fet finalment ala Llacuna del Poblenou, mentre el compromís era amb els veïns del Clot, però s’ha aixecat al cap i a la fi i les victòries s’han de celebrar).

Els barris afectats per la macrooperació urbanística de Glòries són quatre –Poblenou, Sagrada Família, Fort Pienc i el Clot–, però Catasúsara parla només del Clot, que és el seu. La cita és a primera hora del matí davant el centre cultural La Farinera, zona zero dels equipaments pendents a l’enclavament, però s’asseu a parlar a pocs metres, als bancs de fusta davant la fa només uns dies inaugurada ‘clariana’ de Glòries, l’extensa zona de gespa que a la fi es pot disfrutar. Carrega amb una bossa plena de papers impresos amb mapes i plans que documenten tot el que explica com a portaveu de la vocalia d’urbanisme de l’associació de veïns, en nom de la qual parla avui.

Des de ‘l’any del compromís’, en fa tretze, als terrenys al costat del centre cultural La Farinera, a la Gran Via, hi ha pendents tres equipaments del barri: una gran residència pública per a gent gran, un nou local per al casal de joves i un teatre, equipaments que fa més d’una dècada que és en un calaix, malgrat els diferents canvis de govern i a la tenacitat veïnal. I al mig, com en mig d’absolutament tot, la pandèmia, que ha fet replantejar moltes coses, per exemple el model de residències. La prevista aquí inicialment era de més de 100 places, tipologia que s’ha vist que no és la més pertinent. Des de l’associació coincideixen en la necessitat de replantejar el projecte de la residència, però insisteixen que el primer pas és treure el projecte del calaix per veure com adaptar-lo a les necessitats.

La Fàbrica del Plom

La Fàbrica del PlomMés enllà d’aquesta qüestió, al número u del rànquing d’equipaments pendents, al Clot recorden que hi ha més assumptes. No es rendeixen en la seva batalla per la segona biblioteca, a la qual tenen de dret atès l’elevat nombre de població que habita al barri i la llunyania de l’altra biblioteca, en un extrem del Camp de l’Arpa (fora dels paràmetres de la màxima municipal de la ciutat dels 15 minuts a peu). Tenen clar, a més, on podria ser, a la coneguda com la Fàbrica del Plom, al carrer de la Verneda, l’edifici que durant anys va ocupar el mític Biciclot (entitat de referència en el món de les coopertives i de la bicicleta, trasllada fa un temps el Poblenou). A més, comenta Catasús passejant Escultors Claperos amunt fins a la vella fàbrica, hi ha prevista una zona verda que formaria part del futur Parc Lineal Trinitat-Sagrera-Glòries-Ciutadella, un somni a l’agenda de la lluita veïnal d’aquesta franja de la ciutat des de fa dècades. Ho explica just davant de la que seria la biblioteca, edifici que encara és de propietat privada però la compra del qual el consistori està a punt de tancar.

Notícies relacionades

Al passeig fins el que fins fa poc era Biciclot, al mur del qual encara es conserva la característica escultura feta amb bicicletes i a l’espai de davant el cartell de plaça de la bicicleta, nom informal del lloc sense nom, passa per davant del parc del Clot, l’aqüeducte de 25 metres que constituïa la façana de l’antic taller de Renfe està protegit per una xarxa verda des de fa mesos.

La resposta municipal

Al ser consultat per aquest diari sobre el futur dels equipaments a l’entorn de La Farinera, el consistori assegura que «ara per ara», l’ajuntament valora com a opció «més viable» mantenir la ubicació de la futura residència –«competència exclusiva de la Generalitat», remarquen– al front del carrer de Badajoz i «fer l’ampliació dels serveis culturals de la zona d’equipament a l’anomenat ‘sòcol Ona’, sense més detalls. Quant a la biblioteca a la Fàbrica del Plom, el consistori la descarta per la proximitat a la biblioteca finalment aixecada a l’entorn de Glòries tot i que a l’altre costat de la Gran Via, al Poblenou.