Anunci del consistori
Barcelona reforça la neteja davant les queixes per l’estat de la ciutat
L’ajuntament presenta el pla ‘Cuidem Barcelona’ després de les protestes de l’oposició per la brutícia i les plagues
La iniciativa suposa una inversió de 70 milions amb actuacions en 350 punts de la capital catalana fins al 2023
Fa temps que l’oposició denuncia que Barcelona està bruta, una cosa que subscriuen molts dels seus veïns. El mateix govern de Barcelona en Comú i el PSC ha admès en més d’una ocasió que és una acusació fonamentada. A principis de setembre, tant l’alcaldessa, Ada Colau, com la tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz ho van fer. Colau va declarar a TV-3 que la situació es donava en alguns punts en alguns moments, i ho va atribuir a l’onada de calor i al pas d’un contracte de neteja a un altre, que estarà vigent a partir del 2022. Sanz va assegurar a Betevé sobre la brutícia: «En som conscients i ho reconeixem».
Aquest dilluns, el govern de Colau ha anunciat el pla ‘Cuidem Barcelona’, una iniciativa per al «manteniment integral de l’espai públic» que s’iniciarà aquest mes i es prolongarà fins al 2023. Preveu reforçar la neteja als 10 districtes de la ciutat amb un pressupost de 70 milions d’euros amb què s’atacarà una sèrie d’incidències detectades a l’espai públic. S’actuarà en 350 punts de la capital catalana en els quals s’atendrà problemes de neteja, pintades, senyalització, elements urbans, pavimentació, enllumenat, verd urbà, amb clavegueres i patrimoni artístic.
Comitè de coordinació
El pla ha sigut presentat per Sanz, el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, i per la gerent municipal, Sara Berbel, que han anunciat la creació d’un comitè de coordinació de manteniment de la ciutat. El comitè, al capdavant del qual hi haurà Jordi Campillo, tindrà com a membres la Gerència d’Ecologia Urbana, la de Medi Ambient i Serveis Urbans, la de Mobilitat i Infraestructures, la de Coordinació Territorial, les gerències dels 10 districtes de l’Agència de Salut Pública i la Guàrdia Urbana. Sanz ha definit el nou pla com «un punt d’inflexió» que «permet enllaçar amb el nou contracte de la neteja».
El nom de l’òrgan sona pròxim, ja que en el ple municipal de dimecres passat el govern va acceptar la petició que una persona fos nomenada per reforçar el control de l’activitat del consistori quant a neteja. Berbel ha precisat que la mesura no respon a les últimes queixes: «Fa molts mesos que estem travant en aquest pla».
Queixes ciutadanes
El grup d’Elsa Artadi va demanar un comissionat i Colau els va donar un coordinador, perquè aquesta és la figura que ja tenien prevista. Explica l’ajuntament que, amb Berbel al capdavant de l’assumpte, els treballs per al pla presentat aquest dilluns es van iniciar al juliol. A més de la pressió de Junts en el ple, ERC ja va sol·licitar una actuació decidida en comissió a principis de setembre. Els dos grups han denunciat l’existència de plagues de rates i escarbats a la ciutat. Perquè la ciutadania faci arribar les seves queixes sobre brutícia hi ha diverses vies: la web barcelona.cat/incidencies-espai-public; l’‘app’ ‘Barcelona a la butxaca’ i el telèfon gratuït 900226226.
El govern argumenta que el final de la pandèmia és el moment idoni per a la posada en marxa de ‘Cuidem Barcelona’, que en definitiva no suposa inventar la sopa d’all: es tracta de reforçar el manteniment del carrer i atacar els problemes detectats. Després hi ha problemes específics com el de Sant Andreu, on l’entrada en vigor de la recollida d’escombraries porta a porta ha causat no pocs estralls en la neteja de la via pública. Un sistema que l’oposició ha demanat reiteradament, sense èxit, ajornar o suspendre.
Les mesures i els llocs
Durant els pròxims sis mesos es procedirà a una neteja general en zones molt utilitzades per la ciutadania en els 10 districtes. En detall, es procedirà a la neteja de pintades, la retirada d’adhesius, el manteniment de papereres, la neteja de xiclets, la neteja del paviment, el repintat de les ubicacions dels contenidors –que es rentaran per fora–, la neteja sota les papereres, la retirada de males herbes, la neteja amb aigua, la renovació del mobiliari urbà, les millores de pavimentació i les actuacions en elements de senyalització.
Els treballs s’iniciaran aquest mes en una sèrie de punts que l’ajuntament considera necessitats del reforç en la neteja. A Ciutat Vella, el Pou de la Figuera i el seu entorn; a l’Eixample, l’entorn del mercat de Sant Antoni i dels carrers de Manso i Parlament; a Sants-Montjuïc, la plaça de Santa Madrona; a les Corts, l’entorn del mercat de les Corts; a Sarrià-Sant Gervasi, la plaça de Sant Vicenç de Sarrià; a Gràcia, la riera de Sant Miquel i els carrers adjacents; a Horta-Guinardó, la plaça de Pastrana; a Nou Barris, la plaça Roja i el seu entorn; a Sant Andreu, la plaça de la Trinitat, i a Sant Martí, la Rambla del Poblenou en la seva confluència amb el carrer del Doctor Trueta.
Als barris en els quals hi hagi un problema de pudors i presència d’orina a la zona de contenidors, que solen ser els que allotgen més activitat nocturna, hi haurà neteja a fons amb aigua a pressió. Vuit equips en torn de matí i tarda s’hi dedicaran. També els entorns escolars seran, segons anuncia l’ajuntament, objectiu prioritari de la neteja.
Rates i escarbats
‘Cuidem Barcelona’ també inclou la previsió de millores en la il·luminació on falti la llum així com un pla especial de plagues per vigilar les zones en les quals hi ha el problema. N’hi ha prou de buscar rates Ciutadella a Google per trobar exemples. Inclosa una rata que devora les restes d’una caixa d’hummus. Badia ha precisat que no hi ha hagut un creixement d’aquestes plagues respecte a l’any passat, sinó un decreixement.
El nou pla preveu que a la primavera del 2022 hi hagi actuacions en el verd urbà amb la plantació d’arbres i la cura de les zones per a gossos, entre altres noves mesures. Es comptarà puntualment durant sis mesos amb un reforç de 70 jardiners
El nou contracte de neteja
Notícies relacionadesEl març pròxim entrarà en vigor una primera part del nou contracte de neteja, la que afecta cinc districtes: Ciutat Vella, Eixample, Gràcia, Sant Andreu i Sant Martí. La part que incumbeix a Sants-Montjuïc, les Corts i Sarrià - Sant Gervasi, Horta-Guinardó i Nou Barris està pendent que es resolgui un recurs que es va presentar contra l’adjudicació del contracte.
El nou contracte suposarà un cost de 300 milions d’euros anuals, el 10% del pressupost i generarà uns 400 llocs de treball, elevant a 4.400 el nombre de persones que es dediquen a la neteja i la recollida de residus municipal.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao