Balanç municipal
BCN xifra en un milió de metres quadrats l’espai que haurà retallat a l’asfalt el 2023
El consistori calcula que la inversió en transformacions urbanístiques entre 2021 i 2022, de 535 milions, generarà 8.000 llocs de treball
La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha assegurat aquest dimecres que Barcelona haurà retallat el 2023, al final d’aquest mandat, un milió de metres quadrats a l’asfalt de la ciutat. I això, gràcies a actuacions empreses des del 2015 vinculades al pla superilla, amb el qual el govern d’Ada Colau ha apostat per prendre espai al vehicle privat per guanyar-lo en altres apartats.
Segons Sanz, aquest milió de metres s’han convertit o es convertiran en zona verda, espai per als veïns, per a la mobilitat sostenible i per al comerç local. L’ajuntament, ha prosseguit la tinenta d’alcalde, invertirà entre aquest any i el 2022 un total de 535 milions d’euros en aquestes actuacions urbanístiques i en noves infraestructures, cosa que, ha dit, suposarà generar 8.000 llocs de treball.
Urbanisme tàctic
Sanz ha aportat aquestes dades en les jornades ‘Superilla Barcelona, la ciutat després de la Covid’, que conclouen aquest dijous. L’objectiu final, aconseguir una ciutat saludable, un repte que Colau es va marcar a l’arribar al consistori i en què ha profunditzat arran de la pandèmia, quan es va retallar espai al vehicle privat per la necessitat de permetre la distància recomanada per les autoritats sanitàries. També l’aposta per permetre que els bars i restaurants ampliessin les terrasses en el context de l’urbanisme tàctic es va fer a costa de la calçada, amb adhesions i també moltes crítiques.
«Menys contaminació i més comerç de proximitat», ha afirmat Sanz, assenyalant els elements essencials d’una superilla com la de Sant Antoni, de la qual el consistori calcula que ha reduït els nivells de pol·lució en un 25%.
Sanz i l’arquitecte en cap de l’ajuntament, Xavier Matilla, han presentat un mapa interactiu que inclou els projectes previstos en el pla ‘Barcelona Superilla, cinc eixos: transformació de l’espai públic’, amb projectes com les superilles i parcs com el de la Marina del Prat Vermell i el de Glòries; millora dels barris, per exemple, la rehabilitació del Besòs-Maresme i la Trinitat Vella; reactivació del teixit econòmic; impuls de la mobilitat sostenible, i augment del parc públic de vivenda. El mapa interactiu es pot consultar a la web https://www.barcelona.cat/pla-superilla-barcelona.
El govern remarca que del 2019 al 2023 s’hauran guanyat 40 hectàrees de verd a la ciutat i que s’haurà pacificat l’entorn de 200 escoles. I calcula que el 2024 el percentatge de desplaçaments a peu, en transport públic o amb bicicleta suposarà el 81,52% del total.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia