HI HAVIA UNA VEGADA AL BARRI... (71).
Pedralbes: Aquesta és la història d’un ‘pastor elèctric’ en una gran ciutat
Després d’un confinament en què els selvàtics –no es podia sortir a tallar la gespa– parterres dels barris pròxims a Collserola es van convertir en menjar per a les famílies de senglars de la muntanya, a Pedralbes van tenir una idea: provar la instal·lació d’una tanca electrificada, com les clàssiques del camp, conegudes com a «pastors elèctrics». La van instal·lar al maig i ha suposat un abans i un després.
Una treballadora de Parcs i Jardins treballa davant el monestir de Pedralbes protegida amb un barret de palla. Fa dies que ha arribat octubre i també, al final, el fred, però és migdia i el sol pica. Arregla la gespa davant el monumental convent o el que en queda. Està tot absolutament aixecat i remogut després del tiberi dels senglars de la nit anterior. Aquesta icònica plaça del barri de Pedralbes és una de les zones més afectades per les visites nocturnes d’aquests veïns de Collserola de quatre potes, les incursions dels quals a la ciutat a la recerca de menjar han sigut sempre habituals, però que la tardor passada, després d’un confinament en què es van sentir els reis del mambo, amb la gespa més alta que mai perquè no es podia sortir a mantenir-la i sense humans que els espantessin, es van colar a l’agenda del districte de Les Corts. Més que ells, què fer amb ells. I van tenir una idea: instal·lar un «pastor elèctric», com es coneix les clàssiques tanques electrificades tan freqüents a la muntanya per evitar que s’escapin les vaques.
¿Un pastor elèctric en plena ciutat? Un «pastor elèctric» en plena ciutat, però no en un lloc qualsevol. Van triar per a la prova pilot iniciada el maig d’aquest any la (petita) zona enjardinada que envolta la Creu de Pedralbes. Un lloc al qual no es pot accedir a peu –poder es pot, però està prohibit– i que està envoltat de vials de circulació. «Era important que fos un lloc inaccessible per no tenir problemes sobretot amb algun gos», destaca Marta Pujolassos, tècnica d’àmbit del districte de Les Corts, que valora molt positivament com està funcionant la prova pilot i mostra amb orgull el contrast entre la gespa a la plaça del monestir –i dir-ne gespa és generós, perquè després del pas dels senglars és un tros de terra totalment furgada– i el verd exultant del l’illot protegida pel «pastor». «Abans d’instal·lar la tanca, la gespa de la Creu estava com està ara la de la plaça del monestir. El canvi és evident», remarca, ensenyant al seu mòbil imatges del lloc abans de la instal·lació que confirmen que no menteix. Com a tècnica del districte li ha tocat fer molts informes sobre el tema i coneix bé el terreny (i els costums dels senglars locals). «Acostumen a anar sempre als mateixos llocs. Tenen un altre racó predilecte al parc de Cervantes, ¿anem a veure’l?».
Després del passeig per l’avinguda d’Esplugues, el parc de Cervantes i les empremtes del pas dels senglars que tan bé coneix Pujolassos. «Mira, aquí. I aquí. Venen sempre les mateixes famílies als mateixos punts concrets del parc», afegeix la tècnica.
A la pregunta sobre per què no instal·lar «pastors elèctrics» en altres punts de la ciutat si s’ha comprovat amb són efectius per als senglars, Pujolassos respon que no és fàcil. «Per exemple, a la plaça del monestir és impossible perquè hi passa molta gent i gossos; vam triar la zona de la Creu perquè, d’una banda, era una manera de protegir una zona monumental i, sobretot, perquè a l’estar envoltada de vials de circulació i ser una zona inaccessible era més difícil que comportés problemes», prossegueix la tècnica, que recorda que només es connecten a la nit, a partir de les vuit a l’hivern i de les deu a l’estiu, que és l’hora en què solen baixar els senglars.
Canvi de tendència
Canvi de tendènciaAl marge del «pastor», gairebé una anècdota per la petita parcel·la de terra que protegeix, des del consistori apunten que s’ha detectat un canvi de tendència del nombre d’incidències provocades pels senglars en el conjunt de la ciutat, especialment als barris de Collserola. Durant l’estiu del 2021 s’han triplicat respecte a anys anteriors. El motiu, segons expliquen els tècnics municipals, és que aquest any ha plogut un 65% menys de mitjana a la ciutat i a Collserola, de manera que ha disminuït moltíssim la productivitat del bosc. Hi havia menys menjar i aquesta situació ha empès els senglars a baixar a entorns urbans a buscar aliment. Després d’un estiu intens en què era molt habitual veure a les xarxes socials vídeos de famílies de senglars passejant-se per diferents punts de la ciutat, fonts municipals asseguren que hauran d’estar atents al comportament d’aquestes bèsties durant la tardor, època en què és més freqüent la seva presència. «Es tracta d’un fenomen estacional, perquè sol ser quan les mares expulsen les cries per poder atendre les noves llorigades», continua Pujolassos, que recorda que a Barcelona hi ha el Pla d’Acció de Senglars 2021, que preveu un conjunt de mesures que tenen per objectiu fer que la ciutat no sigui atractiva per als senglars.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao