Xifres del consistori
Barcelona exhibeix dades econòmiques prepandèmiques
El PIB interanual va créixer per primera vegada el segon trimestre del 2021 després de 15 mesos de caiguda i l’atur va baixar al setembre de 70.000 persones fins a situar-se un 26% per sota del de fa un any
L’Ajuntament de Barcelona remarca des de fa temps que la ciutat es recupera a bon ritme de la situació econòmica en la qual la va deixar la pandèmia. No només pel buit d’activitat que va suposar el confinament, sinó per l’aturada que a molts sectors han suposat les restriccions sanitàries dictades per evitar els contagis.
Després d’any i mig amb tantes persianes tancades, l’economia de la capital catalana va tornant a la normalitat prèvia al coronavirus i aquest dimarts el consistori ha emès un comunicat en el qual exhibeix diversos valors que indiquen que s’ha tornat a les dades que hi havia abans que comencés tot.
Una d’aquestes dades és el creixement interanual del PIB d’un 16,2% durant el segon trimestre d’aquest any. És una xifra més que significativa, perquè el PIB no creixia en termes interanuals des de l’últim trimestre del 2019, quan faltaven mesos perquè la ciutadania es veiés tancada a casa seva. L’altra correspon a l’ocupació: a Barcelona el nombre de persones aturades ha baixat de 70.000 per primera vegada des de la pandèmia. Segons dades del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), al setembre hi havia a la ciutat 67.208 persones a l’atur, quan fa un any la xifra va arribar a ser de 91.262, un 26,4% més.
Cinc trimestres caient
Segons l’Oficina Municipal de Dades de l’Ajuntament de Barcelona, el PIB va pujar per última vegada a finals del 2019 per passar cinc trimestres seguits, a partir del primer del 2020, en decreixement. En el segon trimestre del 2021 es va revertir aquesta tendència i es va registrar un augment del 16,2%. L’oficina remarca que el percentatge respon a la comparació amb el moment més crític de la pandèmia i està en la línia dels increments de l’economia catalana, d’un 18,9%, i de l’espanyola, d’un 17,5%.
Per al primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, responsable d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, l’augment del PIB «demostra que la ciutat està recuperant el seu dinamisme econòmic després de la pandèmia».
Per sectors
Si s’observa com ha funcionat el creixement del PIB per sectors, en el cas de la indústria va ser d’un 18,9%; en el de la construcció, d’un 16,5%, i el del sector serveis, d’un 14,7%. I si, al seu torn, s’analitza el sector serveis, clau per a la capital catalana, per apartats, les activitats del comerç, l’hostaleria i el transport registren taxes de creixement que estan per sobre del 25% després d’haver sigut els que més han patit durant la pandèmia. El sector de les activitats financeres, immobiliàries i professionals compta amb un creixement del 13,4%.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista