Els comptes del 2022

Barcelona planteja congelar de nou les ordenances fiscals i s’encalla amb la ‘taxa Amazon’

El govern proposa uns impostos continuistes i deixa per a la negociació amb l’oposició mantenir la rebaixa del pagament per les terrasses

Barcelona planteja congelar de nou les ordenances fiscals i s’encalla amb la ‘taxa Amazon’

Ricard Cugat

3
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’escenari és absolutament diferent al del mandat anterior, quan el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, va ser incapaç d’aprovar un sol pressupost per la via ordinària, això és, gràcies al pacte amb algun grup d’una oposició encapsulada en l’assetjament i demolició. Ada Colau té ara el PSC com a escuder i Esquerra com a company de files inesperat si es té en compte que Ernest Maragall va guanyar les eleccions. El 2019 es van consensuar els primers comptes en quatre anys. Va passar el mateix amb les ordenances fiscals. En aquell temps, el govern va comptar fins i tot amb els vots de Junts, que ara vendrà molt més cara la pell de l’os. Si és que la posa en venda. Barcelona, sempre quan cauen les fulles, s’embranca en la negociació per pactar els comptes de l’any vinent, que ja van estar exposats fa un parell de setmanes. Aquest dilluns s’ha presentat el germà petit, l’oferta d’ordenances fiscals, els impostos locals. Continuïtat absoluta i un caramel a la recerca de navegants: es busca un soci per pactar i que pugui anotar-se el gol de mantenir reducció de la taxa de terrasses.

A penes hi ha novetats respecte a l’any passat llevat que vostès siguin amants dels drons. El consistori crea una nova taxa de 200 euros per a tot aquell que vulgui volar per sobre de la ciutat als pocs llocs en els quals està permès. El nou també és una absència, la de la denominada ’taxa Amazon’ que gravi l’activitat del comerç electrònic de les grans plataformes. Els dubtes jurídics sobre l’impost recomanen deixar la proposta en repòs. Montserrat Ballarín, regidora d’Hisenda, entre altres coses, ha compartit el desig d’aquest govern que Amazon i companyies similars paguin, però ha admès que abans necessiten que la taxa sigui «sòlida jurídicament». Per ara, no ho és.

«Incompliments»

Notícies relacionades

Aquest és un dels impostos que ERC esperava poder negociar de cara al 2022. El regidor independentista Jordi Castellana ha censurat que caigui una vegada més de la taula de diàleg i ha denunciat l’«incompliment» del govern respecte al pactat l’any passat. Jordi Martí, regidor d’Economia i Pressupostos ha respost que el nivell d’encert del 2021 ha sigut pròxim al 90%. Sobre la taxa de terrasses, bonificada en un 75% durant la pandèmia, el govern no té una proposta concreta però és sensible a mantenir algun tipus de rebaixa. ¿Quant? Això fa pinta de convertir-se en una de les principals cartes per negociar, i el grup de l’oposició que pacti, sempre podrà dir que això ha sigut cosa seva. ‘Quid pro quo’. ERC proposa una «revisió de la congelació i arribar a un punt mitjà», mentre que Martí ha exposat la predisposició que els bars i restaurants paguin menys, sense concretar. Amb aquest impost bonificat, el consistori ha deixat d’ingressar cinc milions a l’any. Més complicat s’intueix el plàcet de Junts, que denuncia que només hauran tingut 48 hores per revisar 422 arxius abans de celebrar la comissió d’Economia de dimecres (primer ‘round’ de les ordenances fiscals del 2022) i avança que són «molt lluny de donar el vot favorable».

A més dels drons, la proposta té novetats respecte a l’IBI, amb una rebaixa del 30% en aquells immobles d’ús industrial que instal·lin panells solars. També es crea una taxa per a la sol·licitud de documents que estan disponibles en format digital –¿què passa si es tracta d’una família sense accés a dispositius electrònics...?- i es planteja una reducció del 20% de la taxa de residus als veïns que tinguin recollida porta a porta i realitzin almenys 40 entregues anuals al contenidor de rebutjos orgànics. Junts demana ampliar-lo al 50%, tal com es va aprovar en comissió el juliol passat a proposta seva. Que comenci la negociació.