ESPERADA CITA ANUAL
Els 12 edificis que no us podeu perdre en el 12è 48H Open House Barcelona
El festival d’arquitectura de Barcelona obrirà aquest cap de setmana de manera gratuïta 227 construccions a la capital catalana, l’Hospitalet, Badalona, Sant Joan Despí, Santa Coloma, Vilassar i Sitges, com a ciutat convidada
La ciutadania podrà colar-se i conèixer la història de llocs dispars que mostren totes les realitats d’una ciutat de contrastos: d’un pis per a persones sense llar al Raval a un luxós bloc d’oficines a la Diagonal
Barcelona i la seva àrea metropolitana celebren aquest cap de setmana la 12a edició del Festival d’Arquitectura 48H Open House Barcelona, que permetrà entrar de manera gratuïta i en la majoria de casos espontània, sense necessitat de registrar-se, a 227 edificis generalment «invisitables», 151 repetidors i 76 de nous. La tornada a la normalitat d’un certamen que aquest any reivindica l’arquitectura mediterrània i homenatja l’arquitecte José Antonio Coderch, deixeble de J.M. Jujol, que va modernitzar la tradició arquitectònica barcelonina.
A la web de l’Open House està disponible tota la programació ordenada tant per ciutats –la convidada en aquesta edició és Sitges– com, dins de Barcelona, per districtes. Una programació que va del pis zero de la Fundació Arrels vivenda temporal per a persones sense llar al carrer del Carme, a Ciutat Vella (visitable dissabte, de 10.30 a 15 hores), a les salvades ‘cases barates’ de Can Peguera, a Nou Barris (diumenge, de 10 a 14.30 hores).
Més de 60.000 persones
Notícies relacionadesHi haurà mesures Covid i mascareta obligatòria, per descomptat, però, com en la prehistòria, el responsable de les cues no serà cap altre que el gran interès mostrat per la ciutadania, que podrà visitar la majoria d’espais sense cita prèvia (no tots, confirmeu-ho a la web), sempre en els horaris que apareixen a la pàgina del festival, i que trobarà en aquest resum. Des de l’organització esperen, «mínim», una mitjana de més de 60.000 persones, com en anteriors edicions. A més dels 227 edificis oberts, hi haurà 27 itineraris guiats i 21 itineraris lliures.
Aquí va una selecció dels 12 imperdibles en la qual probablement serà la primera gran cita popular barcelonina gairebé, gairebé postpandèmia.
Institut Français Barcelona
Edifici dissenyat el 1972 per José Antonio Coderch, arquitecte de l’any en aquesta edició del festival. Destaca la imatge contundent d’una façana ordenada on es repeteixen les proporcions de buits i plens. Situat el 8 del carrer de Moià, sobre la Diagonal, es pot visitar sense cita prèvia aquest dissabte al matí, de 9 a 14 hores.
Torre Jean Nouvel
El 211 de la Diagonal, la popularment coneguda com a Torre Agbar es podrà visitar sense cita prèvia dissabte de 10 a 19 hores. Es podrà accedir a diversos espais, incloent-hi la planta 26.
Institut La Llauna
Antiga fàbrica d’envasos metàl·lics de Badalona coneguda popularment com La Llauna, rehabilitada per Enric Miralles i Carme Pinós per convertir-la en institut l’any 1986. L’11 del carrer de Sagunt (metro L2, parada Pep Ventura). Visitable dissabte d’11 a 14 i de 16 a 19 hores.
Masia Can Zam
La història d’aquesta masia està molt lligada a la història de Santa Coloma. Situada a prop del Besòs, està formada per dos cossos adossats, envoltats d’un gran parc gestionat per l’AMB. Visitable dissabte a la tarda, de 16 a 19 hores, i diumenge al matí, d’11 a 14 hores sense reserva prèvia.
Torre de les Aigües del Besòs
El conjunt de la Torre de les Aigües del Besòs (1882) era un model innovador construït per subministrar aigua potable als barcelonins que, posteriorment, es va integrar a un complex siderúrgic (1993). Obra de Pere Falqués i Urpí. Plaça Ramon Calsina. Només dissabte, de 10 a 14 i de 16 a 18 hores. Sense cita prèvia.
Vivendes públiques del Bon Pastor
Bloc de 54 vivendes amb la voluntat de preservar el model de vida exterior que s’estilava a les cases barates del Bon Pastor, d’on procedeixen els seus futurs habitants, ja que es tracta d’un edifici aixecat per reallotjar-los. Peris + Toral Arquitectes, 2021. Visitable només diumenge, de 10 a 14 hores.
Ateneu de Fabricació de Gràcia
Rehabilitació d’una antiga nau industrial de 1910 al barri de Gràcia. Oliveras Boix Arquitectes, 2019. Diumenge, de 10 a 19. Els arquitectes seran allà per explicar la reconversió de l’espai. Sense cita prèvia.
Casa Grases
Gran casa senyorial concebuda com a residència familiar el 1888, actualment en obres per reconvertir-la en pisos de luxe. Carrer Major de Sarrià, 189-193. Diumenge, de 10 a 19 hores.
Casa Convalescència (recinte de Sant Pau)
Una de les novetats d’aquesta edició del festival. Forma part del recinte modernista de Sant Pau. Lluís Domènech i Montaner i Pere Domènech i Roure, 1930. Es podrà visitar dissabte, de 10 a 19 hores.
Edifici d’Oficines Tous&Fargas
Edifici d’àmplies oficines en el 640 de la Diagonal. Creat en els anys 90 per Tous&Fargas i reformat el 2013. Visita guiada sense inscripció prèvia dissabte de 10 a 19 hores.
Torres Trade
Conjunt de quatre torres d’oficines de planta lobulada, tres de les quals estan unides per la planta baixa, que recuperen els conceptes del moviment modern per als gratacels de vidre i innova amb un mur cortina expressiu que es corba de manera sinuosa. Obra de José Antonio Coderch, aixecada el 1968. Visitable dissabte, de 10 a 19 hores. En els números 86-94 de la Gran Via Carles III. Sense cita prèvia.
Menjadors de Seat
Edifici de menjadors per a treballadors de la fàbrica Seat. La seva construcció va ser molt innovadora: per primera vegada es va fer servir alumini com a material estructural. És un dels edificis que sí que requereix cita prèvia i estan esgotades les inscripcions. La visita a aquest edifici es fa conjuntament a la de l’exposició de cotxes clàssics de la marca.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia
- Trapero aposta per un increment dels Mossos per rebaixar el crim