Nou pla municipal
Barcelona estimula amb subvencions la contractació de persones amb difícil accés a una feina
L’ajuntament reforça el programa Crea Feina, amb ajudes directes de fins a 6.000 euros per a qui incorpori persones grans, joves sense experiència o dones
Hi destina un altre milió d’euros, després d’una inversió inicial de 2,6 que ha permès integrar laboralment 450 ciutadans dels col·lectius amb més dificultats per ser contractats
Daniel Aníbal va diàriament –des de juny i puntual com un rellotge– a la seva feina d’encaixador a l’empresa Concept-Pa, al barri de la Marina i el Port, a Sants-Montjuïc. És feliç per tornar a tenir feina i uns ingressos, per «l’oportunitat d’aprendre» i, sobretot, per demostrar que a la seva edat encara es pot ser plenament «productiu». I és que als 59 anys firmar un contracte laboral és gairebé com que et toqui la primitiva, en una societat accelerada que castiga tant la inexperiència juvenil com la maduresa i la conseqüent sobredosi d’experiència. El seu fitxatge no és cap miracle ni ‘enxufe’. Simplement forma part d’uns centenars de barcelonins beneficiats pel programa municipalCrea Feina, que estimula econòmicament les empreses, especialment (6.000 euros en aquest cas) les que donen oportunitats als col·lectius amb més problemes per pujar al tren laboral.
Com un imprevisible huracà, la pandèmia i les seves restriccions van destrossar alguns sectors mentre altres sortien indemnes o, fins i tot, reforçats, amb el resultat d’uns desequilibris laborals sense igual en cap altra crisi. Barcelona no va ser una excepció i, com que plou sobre mullat, el tancament de negocis i empreses va situar encara en pitjor posició de sortida col·lectius que ja per si mateixos solen tenir més dificultats per ser contractats: persones de més de 45 anys, dones o joves sense gairebé experiència.
El pla, amb una injecció inicial de 2,6 milions d’euros arran de la pandèmia, rep ara un altre milió per fomentar la recuperació. Forma part del paquet d’actuacions urgents que van sortir del Centre de Coordinació de Resposta Econòmica del consistori, que en el cas de Barcelona Activa ha sumat una partida de 12,1 milions. La nova fase Crea Feina Plus 2021, gestionada per aquesta agència municipal, impulsarà 170 contractacions després de l’èxit inicial –amb 450 llocs de treball a jornada completa i d’un mínim de sis mesos–, que de moment ja ha derivat en un 41,5% de contractes indefinits.
Amb els primers balanços a la mà, el primer tinent d’alcalde d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, expressa satisfacció perquè «l’ampliació del programa demostra l’èxit de la iniciativa i el compromís de l’ajuntament en la lluita contra l’atur». Destaca que «els més de 600 contractes directes que haurem subvencionat signifiquen creació d’oportunitats i dignitat per aquestes famílies. A més, remarca que «aquestes contractacions també suposen una ajuda directa per accelerar la reactivació econòmica en pimes i empreses de Barcelona i l’àrea metropolitana, amb l’objectiu d’ajudar a la seva reactivació i superar la pandèmia».
Més enllà dels números
Més enllà de la fredor dels números (fins ara el 62,5% de les contractacions han sigut de dones, el 37% de joves, i el 55% tenien estudis bàsics) emergeixen les històries personals, com la del Daniel. Aquest argentí que fa quatre anys va decidir provar fortuna i fer un canvi vital a Barcelona, tenia formació en pastisseria i experiència en el sector, però a meitat del 2019 es va quedar sense feina i va viure un any dur d’atur, només esquitxat amb un breu lloc de pizzer que no va acabar bé, i un altre cop a l’atur. Concept-Pa és un productor de «pa de qualitat per a l’hostaleria», especialitzat en pa de coca i vidre amb un format per al sector, que fuig de la panificació industrialitzada, i ja exporta a països veïns.
Amb 25 treballadors, la seva política de recursos humans té un clar component social, destaca la seva gerent, Laura Masdeu, que també ha contractat un noi marroquí de 20 anys per al seu obrador, i una jove pakistanesa de 25 per la mateixa via. El seu objectiu, com els fitxatges que fan amb la fundació Miquel Fontanilles, és que el personal aprengui i aconsegueixi un lloc permanent a la creixent plantilla. L’edat no significa cap barrera, emfatitzen, si el personal és responsable i complidor.
Per a Arnau Guillamoin, de 25 anys, Crea Feina ha propiciat el seu primer lloc estable, a Gas Servei, després d’haver fet algunes pràctiques durant la seva formació en administració i direcció d’empreses. Sap que els primers passos són els més difícils i agraeix de cor la «responsabilitat, el treball en equip» i la confiança que rep per «tenir iniciativa pròpia i resoldre problemes». Per no parlar d’unes condicions laborals dignes i «ajuda» per desenvolupar competències, resumeix. I és que Francesc Cabeza, el director financer d’aquesta empresa local, de 30 treballadors i que ja exporta el 40% dels més de 35 gasos refrigerats que comercialitzen, afirma que malgrat el seu perfil jove la preparació de l’Arnau ha suposat fer un salt qualitatiu en el departament de compres, on està adscrit, juntament amb una actitud «humil i responsable».
A més de l’aportació municipal de 6.000 euros, Cabeza lloa el procés de selecció prèvia de candidats que possibilita Barcelona Activa, i sol fer diana. Després de dues experiències que van acabar amb contractes indefinits, al maig va fitxar Guillamoin per nou mesos i ja intueix que per les seves condicions podrà arrelar i progressar en una empresa que al proveir hospitals i grans superfícies ha treballat a preu fet durant la crisi sanitària.
Canvi de sector i somnis
Notícies relacionadesAmb 41 anys, Gisela Ibáñez, ha entrat per la porta gran, com a responsable de projectes, a la joveníssima empresa, Wakatobi Circular Thinking, on creen i produeixen campanyes de comunicació i conscienciació ambiental, esdeveniments sostenibles i altres activitats en la mateixa línia. La seva CEO, Lorena Gómez, explica que no va arribar a la primera convocatòria, però ara sí que ha aconseguit una subvenció «caiguda del cel» per a una empresa de tot just un any situada en un ‘coworking’ del Poblenou que necessita fitxar personal, però garantint «poder pagar el treballador com es mereix», i amb la vista posada en la contractació definitiva.
En aquest cas, tenia clar el perfil que necessitava i va ser ella qui va oferir fa vuit mesos el lloc a la Gisela, acollint-se a Crea Feina. Per aquesta última, l’acord suposa el salt a una nova vida, ja que després de 20 anys treballant en oenagés, en l’àmbit publicitari, va decidir «deixar-ho tot», viatjar i tornar a les seves arrels, per la seva formació en biologia. Va conèixer la Lorena en el postgrau d’economia circular que va estudiar durant un any d’atur, van connectar, i amb el trampolí de la subvenció ha aconseguit «canviar de sector, una mica difícil» a la seva edat, i fer realitat el seu somni.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia