Al·legacions veïnals
La FAVB reclama replantejar l’ordenació de les terrasses a la calçada
L’entitat creu que en xamfrans són perilloses, que han de limitar-se i que la modificació en curs de l’ordenança no ha sigut consensuada
Reclamen més inspeccions, augmentar els imports de les sancions, i una retallada de dues hores en els horaris
Las nuevas terrazas de Barcelona que sustituyen los bloques de hormigón. C/ Portal Nou, 23. (Ciutat Vella) Prototipo de Urbadis Microarquitectura /
La imminent modificació de l’ordenança de terrasses de Barcelona per adequar-la als nous models sorgits durant la pandèmia, que es consolidaran en el cas de les taules a les calçades, ha sigut replicada amb una bateria d’al·legacions en contra per part de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB). El col·lectiu rebutja la seva ubicació en xamfrans i l’alternança de models –a la calçada o vorera– en una mateixa via, critica que el nou document no posi fre al creixement de vetlladors i lamenta que aquests canvis no hagin sigut més consensuats, sinó fets a mida del «‘lobby’ de la restauració», mantenen.
En roda de premsa, la presidenta de la federació, Ana Menéndez, s’ha queixat que l’ajuntament hagi optat per una nova modificació en lloc de desenvolupar una nova ordenança que permeti una participació ciutadana real. L’entitat ha al·legat contra els articles que s’incorporen per donar continuïtat definitiva als vetlladors en calçada (creuen que el procediment hauria de ser nul), però també contra altres punts que rebutgen de l’ordenament general i que voldrien reformular. Està previst que les noves regles del joc s’aprovin definitivament en l’últim ple municipal de l’any, per la qual cosa han iniciat converses amb els grups polítics.
En el primer apartat, demanen que es prohibeixi explícitament ampliar el nombre de terrasses a la calçada, més enllà de les que es van autoritzar durant la crisi sanitària per donar viabilitat a l’activitat econòmica, que van ser els 1.588 en cordons d’aparcament i carrils de circulació. Assegura que aquesta mesura també es va adoptar en altres ciutats, però que ara s’ha recuperat la normalitat, en lloc de consolidar aquesta nova quota. A Barcelona, s’han autoritzat diversos prototips per millorar el seu disseny final, en lloc de pilons i barreres. Segons el seu parer, aquestes mai haurien de superar el 20% del tram complet d’un vial.
Més ordre i seguretat
S’oposen al model que en un mateix carrer alterna terrasses tradicionals a les voreres, esquitxades per algunes a la calçada. Al seu lloc, volen que siguin d’una tipologia o una altra segons les vies, per oferir una imatge més ordenada dels vials i més segura per als passejants.
Precisament, el responsable de la comissió de terrasses de la FAVB, Pere Mariné, ha opinat que després de la pandèmia i en una ciutat de només 101 km2 els veïns necessiten més disponibilitat d’espai públic. Ha reivindicat que les places i eixos no estiguin copats per més d’un 20% de terrasses, ja que «ara se’n permet el 50%, però en casos com la plaça Reial s’arriba al 99%». Entre les seves peticions figura també la prohibició d’estufes en terrasses ubicades a la calçada, per la seva perillositat i per resultar contaminants, afirma el col·lectiu. I reivindiquen un informe acústic sobre els sorolls i molèsties que aquestes puguin produir als edificis de veïns de l’entorn.
Per a Menéndez, hi ha molts altres aspectes que en aquest moment caldria canviar en l’ordenança local de terrasses. Començant pels horaris, que després de la pandèmia creuen que s’haurien de reconduir a favor del descans veïnal. Defensen el tancament dues hores abans de l’autoritzat, és a dir que els vetlladors es desmuntin a les 22.00 hores entre setmana i a les 23.00 els caps de setmana. També que s’incrementin les inspeccions i les sancions es facin efectives amb més agilitat, doblant pràcticament l’import de les multes, de manera que les molt greus fossin de 5.000 euros, les greus de 3.000 i les lleus de 1.500 euros.
La presidenta de la federació entén que els veïns també són usuaris, i que les terrasses són un punt de trobada i dinamització, però han de regular-se «en equilibri» i prevalent els drets als interessos econòmics.
Notícies relacionadesEn aquest sentit, el portaveu de SOS Enric Granados, Josep Maria Alcoberro, que representa veïns contraris a la concentració de vetlladors al seu carrer, ha lamentat el model de «massificació» que l’ajuntament continua «expandint». «Impulsen polítiques contràries als interessos veïnals», opina.
Durant la pandèmia, el consistori va concedir 3.668 ampliacions o noves llicències extraordinàries, per compensar el tancament o limitacions a l’interior dels establiments. Segons un estudi, la mesura va permetre salvar almenys 1.875 llocs de treball. L’objectiu municipal amb l’ordenança és mantenir les noves llicències en el cas de la calçada, ja que ‘roben’ espai al vehicle i no al vianant, però estudiar «cas per cas» la resta de sol·licituds que ara es presentin per consolidar aquestes noves situacions.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"