Reordenació complexa
Contra rellotge per poder instal·lar les noves terrasses de calçada abans de l’estiu
L’ajuntament avança la presentació de sol·licituds per agilitar la renovació, que els fabricants estimen entorn d’uns 2.500 euros per taula
El sector critica la «radicalització» i representativitat «minoritària» de la FAVB i reclama el recolzament dels grups polítics per modificar l’ordenança
Barcelona 3/06/2021 Nuevas plataformas para las terrazas de Barcelona En la foto modelo Urbadis Microarquitectura en Carrer Rosselló, 51 Restaurante Sur Foto Ferran Nadeu /
El compte enrere per arrencar del paisatge de Barcelona els pius i les lletges barreres ‘New Jersey’ que perfilen les terrasses provisionals de bars i restaurants creades en pandèmia sobre la calçada prossegueix inexorable, mentre s’encén el debat sobre la seva consolidació definitiva amb un nou disseny. Després de les declaracions de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) criticant dimarts el procés de modificació de l’ordenança de terrasses per consolidar aquesta nova fórmula, que veu massa invasiva, la patronal de la restauració ha arremès per la «radicalització» de l’entitat, que veu com a «minoritària» en la representació de la ciutadania. Per contra, ha reclamat els partits polítics que aprovin la mesura en el ple municipal del desembre. En paral·lel, l’ajuntament ha avançat l’acceptació de sol·licituds de llicència per agilitar al màxim un relleu que es va fixar com a meta –contra rellotge– el juny del 2022.
El consistori manté en essència el seu calendari: aprovació de l’ordenança al desembre després d’analitzar les al·legacions presentades perquè entri en vigor l’1 de gener. Com que la vigència dels permisos extraordinaris d’implantació i ampliació (3.688) concedits durant la crisi sanitària caduquen en aquesta data, es va fixar una pròrroga de dos mesos per tramitar les peticions de continuïtat. Els canvis normatius s’enfoquen només a encaixar legalment els 1.588 vetlladors nous que es van ubicar a la calçada, si així ho demanen i compleixen els requisits d’accessibilitat, distàncies i no afectació per als vianants.
Però a més, es va establir un període de sis mesos de transició per retirar els pius i barreres i col·locar les noves plataformes (que l’alineen amb les calçades) on s’ubicaran taules i cadires, el cost de les quals podria rondar els 2.500 euros per l’espai equivalent per a una taula (en els mòduls més petits), cost que decreixeria en funció de la mida. Sense comptar els dos milions d’euros per a subvencions.
Terminis ajustats
No obstant, entre els operadors que van esperar durant mesos les llicències temporals creix la inquietud sobre els terminis. Consideren que l’ajuntament tardarà a tramitar les definitives i que, entre l’estudi tècnic de cada cas, l’encàrrec i la fabricació, pot no donar temps abans de l’estiu. Curant-se en salut, el consistori ha aprovat una «instrucció tècnica que permet que qui vulgui pugui anar sol·licitant-lo per agilitar-ho», informen fonts municipals. En aquest esprint per millorar al més aviat possible la imatge dels carrers de la ciutat, el municipi treballa «fa setmanes» en les tasques tècniques i administratives, de la mà dels quatre fabricants els set prototips dels quals han sigut acceptats i homologats, i del Gremi de Restauració de Barcelona.
Una de les pors, vistos els problemes que van viure alguns operadors que van comprar mobiliari per ampliar les seves terrasses, és que els problemes globals de subministrament (també aquí les comandes s’han multiplicat a mig món) afectin les entregues. La patronal manté converses amb els quatre proveïdors i assegura que estan en disposició de complir aquests terminis. No obstant, tot dependrà del grau d’eficiència de l’ajuntament en la resolució progressiva de les sol·licituds. Si es produeix un embut, serà complicat complir la meta del juny per retirar les barreres de formigó.
Josep Amor, director d’Urbadis Microarquitectura, emfatitza que tot i que els materials s’han encarit i molts fabricants no tenen estocs sinó que compren segons les comandes, no hi ha problema per adquirir ferro i enfusta, que són els elements clau, al costat del microciment que utilitzen alguns d’altres. Estima que els 2.500 euros (amb lleugeres diferències entre empreses) poden quedar amortitzats en quatre anys només amb el primer cafè que se serveixi cada dia, ja que la seva durada és a llarg termini. Cal veure quants restauradors voldran consolidar aquests vetlladors, tenint en compte tant els ingressos com la despesa en taxes, inversió i personal.
Pugna d’interessos
Notícies relacionadesDesprés de les dures opinions de la FAVB sobre el procés i el potencial increment de taules a la ciutat que vaticinen, el gremi ha replicat criticant amb duresa l’entitat per la seva «falta de solidaritat» amb el sofriment del sector i l’economia local, diu Roger Pallarols, el seu director general. «Són opinions legítimes, però no representen la majoria de veïns, que no comparteixen la seva obsessió», diu, emfatitzant que la justícia no els va donar la raó respecte a la vigent.
Pallarols apunta que l’entitat es nodreix «en un 90% de subvencions públiques» però el seu discurs «radicalitzat» suposa una «desconnexió amb les preocupacions reals dels barcelonins». Manté que les campanyes del gremi en favor de les terrasses com a punt de dinamització social i econòmica han tingut molt més recolzament popular i polític que el que concita actualment la FAVB.
19 sancions greus a Ciutat Vella
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"