Probable casal per a gent gran

Barcelona compra la Casa Tosquella, al Putxet, per convertir-la en equipament

  • L’adquisició, encara per tancar, suposarà un cost de prop d’1,2 milions, més el que costi adequar l’immoble

  • L’edifici, d’estil modernista, és obra de l’arquitecte Eduard M. Balcells i Buigas a partir de la reforma d’una vivenda

Barcelona compra la Casa Tosquella, al Putxet, per convertir-la en equipament

JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Amb 114 anys d’història i un estat considerablement depauperat, la Casa Tosquella resisteix al Putxet, en l’encreuament de l’avinguda del General Mitre amb el carrer de Vallirana, gràcies a la tenacitat que va mostrar fa més de 40 anys la seva última inquilina, Maria Dolors Castells. Ella, que va viure a la casa tota la vida, fins a la seva mort, el 2017, va instar en la dècada dels 70 la Diputació de Barcelona que catalogués la vivenda. Per fer-ho va contactar amb un diputat de Cultura que després seria el conseller del ram amb Jordi Pujol, Joan Guitart.

Castells volia impedir amb la seva gestió que les voraces goles del sector immobiliari s’empassessin la vivenda per fer-hi un bloc. Ho va aconseguir. I gràcies a això, aquest dijous dos tinents d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle i Jordi Martí, han pogut anunciar que el consistori comprarà la casa per 1,2 milions d’euros a fi de convertir-la en un equipament per al Putxet i el Farró. En concret, un casal per a gent gran, en una zona en què aquest sector poblacional abunda, tot i que la destinació final està per confirmar i es parlarà amb les entitats del barri.

La Casa Tosquella data del 1907, quan l’arquitecte Eduard M. Balcells i Buigas la va fer mitjançant una reforma d’una vivenda d’estiueig preexistent, erigida el 1889 pel mestre d’obres Juan Caballé per encàrrec d’Antoni Tosquella. Balcells era nebot de Gaietà Buigas (autor de l’estàtua de Colom) i cosí de Carles Buigas (creador de la font de Montjuïc). L’operació, com d’altres de tancades últimament per l’ajuntament, se sufragarà amb un fons pressupostari proposat pel grup municipal d’ERC per comprar edificis singulars a canvi del seu recolzament als comptes vigents de la ciutat.

A la venda a Wallapop

La casa, catalogada des del 1974 amb el grau de BCIN (bé cultural d’interès nacional), va suscitar no poca sorpresa quan va sortir a la venda a Wallapop per un preu d’1,4 milions. Al final, l’ajuntament ha arribat a un acord amb els familiars amb drets sobre la vivenda, que aquest dijous no han permès als mitjans de comunicació visitar el seu interior. La Casa Tosquella compta amb una superfície de 867 metres quadrats, 224 dels quals corresponen a l’edifici i la resta, al jardí.

Notícies relacionades

Segons un informe de la Direcció d’Arquitectura Urbana i Patrimoni que l’ajuntament va elaborar el 2019, l’estil de l’immoble correspon al modernisme més ornamental al seu interior i al seu exterior, amb estil arabitzant.

Reaccions

ERC ha recordat el seu paper en el procés previ a l’acord per la Casa Tosquella. Ho ha fet el regidor Jordi Coronas en un missatge a la xarxa social Twitter: «Avui es fa oficial l’adquisició de la Casa Tosquella. Una exigència pressupostària d’ERC el 2021 reivindicada també pels veïns i les veïnes». El regidor de Junts per Catalunya Jordi Martí Galbís, que ha assistit a la presentació de l’acord, s’ha felicitat per l’anunci de l’adquisició i ha reclamat al govern de Barcelona en Comú i el PSC que concreti el calendari de la rehabilitació de la casa i que obri un procés participatiu amb els veïns per acordar els usos que tindrà.