Pugna urbanística
L’ajuntament reajustarà la urbanització provisional de la Ronda de Sant Antoni abans de treure la llosa
Les queixes veïnals forcen a refer el disseny temporal previst el 2022 i el compromís que el projecte per retirar la polèmica plataforma de formigó s’aprovi a final de mandat
Les reiterades i creixents queixes dels veïns de la ronda de Sant Antoni no han caigut en sac foradat. Després dels nombrosos incidents d’incivisme i inseguretat registrats durant mesos i la demanda de solucions als problemes de convivència que viu la zona, l’Ajuntament de Barcelona ha assumit el compromís de fer marxa enrere en el disseny de la reurbanització provisional prevista per al febrer. Al seu lloc, al gener consensuaran «ajustos» amb els afectats, atenent a millorar l’accessibilitat, incrementar la seguretat a la zona i també reforçar la neteja, en lloc d’apostar per un desplegament de mobiliari urbà (amb elements de gimnàstica inclosos) que segons els residents i comerciants hauria augmentat més l’alta intensitat d’ús i afluència del vial. També es compromet a aprovar un projecte definitiu per retirar la llosa de formigó de la discòrdia abans d’acabar el mandat, la primavera del 2023.
El consell de barri de Sant Antoni celebrat fa uns dies va constatar la preocupació dels residents de la zona, que sumen 12 anys d’afectacions, des que es van instal·lar (nou anys) les carpes del mercat provisional per poder procedir a la reforma de l’equipament centenari . El mercat de trànsit es va ubicar sobre una plataforma o llosa que havia de desaparèixer després d’estar llest el nou, el 2018. Però l’elevat cost de la seva eliminació i el desig del consistori de concebre una solució coordinada per a totes les rondes del centre (de Sant Pere a Universitat i Sant Antoni) va posposar el pla. Al seu lloc, es va intentar consolidar per uns anys aquest espai de 4.500 metres quadrats guanyat al vianant, com a eix cívic.
Situació desbordada
La realitat es va imposar sobre l’idealisme, i aviat el comerç i els veïns de l’entorn van comprovar que la ronda, que a més fa frontera entre el barris de Sant Antoni i el Raval (Eixample i Ciutat Vella) era un focus d’incivisme i de saturació d’usos, segons van denunciar els veïns l’estiu passat, quan en només tres mesos es van registrar 300 denúncies per ‘botellon’, robatoris, baralles i venda ambulant il·legal. Aquest espai també va ser pres per l’anomenat mercat de la misèria, que abans s’ubicava en una placeta del Raval i aquí es va amplificar.
Els veïns van acudir al consell d’aquesta setmana decidits a no consentir la reurbanització pressupostada en 750.000 euros i que temien que acabés sent definitiva. Consideraven que era un malbaratament de recursos i reclamaven que s’accelerés una intervenció definitiva i sense llosa. I que torni el trànsit a la zona, tot i que només de busos, serveis i bicis, com feia mesos que reclamaven. Es van trobar cara a cara amb el nou regidor de l’Eixample, Pau Gonzàlez, que va calmar els ànims i va obrir una fase de treva que ha paralitzat les mobilitzacions previstes per l’Associació d’Afectats per la Llosa de Sant Antoni.
«Compartim la necessitat d’actuar perquè hi ha certa degradació», va afirmar el regidor en vista dels requeriments veïnals. El consistori està decidit a eliminar la llosa, i amb ella una conversió en zona de vianants que aquí no ha funcionat, però considera que cal urgentment una solució transitòria. No obstant, en lloc del disseny plantejat amb més mobiliari, arbres i àrees de joc i pícnic, s’optarà per una millora de transició que consisteixi a instal·lar unes rampes laterals que afavoreixin l’accessibilitat a la plataforma, dotar de més recursos policials l’eix i incrementar els recursos de neteja. Es pactarà amb veïns i comerciants al gener.
Francisco Villena, com a portaveu de l’associació, que compta amb el recolzament de les entitats de comerç del barri, destaca al respecte a aquest diari que els pocs contenidors de la ronda es desborden a les primeres de canvi, cosa que se suma als estralls dels freqüents ‘botellons’.
Notícies relacionades«A cada banc hi ha un grup de sis o deu bevent, o amb drogues, i crits i baralles», va dir un altre resident en el consell. «Fa 12 anys que esperem promeses, volem una data», va afegir una altra afectada.
Gonzàlez va dir que el debat global de la ronda, el procés participatiu més l’avantprojecte i el projecte dibuixen un llarg procés que espera rematar als despatxos municipals abans de les pròximes eleccions municipals, perquè s’executi en el pròxim mandat. Mentrestant, els veïns prefereixen que les solucions temporals no siguin gaire costoses per deixar recursos per a la transformació final. «No puc concretar una data», va afirmar el regidor, amb referència a aquell moment en què la ronda tornarà a tenir calçada, però amb un ús molt més restrictiu que abans d’incorporar la llosa.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034