Celebració prenadalenca

Així lluirà l’estrella de la Sagrada Família

L’estructura lluminosa que s’incorpora a la basílica arriba amb vocació de convertir-se en un nou referent, sobretot visual, de la capital catalana

Així lluirà l’estrella de la Sagrada Família

JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
Ricard Gràcia
Ricard Gràcia

Infografia

Especialista en Visualització de la informació, dades, mapes, diagrames... Noves narratives

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’estrella de Maria, que s’il·luminarà aquest dimecres al vespre cap a les 19.40 hores, aspira a convertir-se en un nou símbol de la ciutat de Barcelona. Serà també, de moment, el punt més alt de la basílica de la Sagrada Família. L’estructura s’il·luminarà fins a les onze de la nit (com les façanes del temple) entre el 8 de desembre i el 9 de gener, quan l’ajuntament i els responsables del temple decidiran si prorroguen la data.

On està situada

L’estrella està situada a la torre de la Verge Maria, la segona més alta de la Sagrada Família, amb una altura de 138 metres, només superada per la de Jesús, encara per aixecar. Durant aquest any i mig de pandèmia, amb les obres del temple a mig gas, tots els esforços s’han centrat a aixecar aquest cimbori, que va començar a erigir-se el 2016.

La torre està situada al pendent nord, el que dona al carrer de Provença, tot i que la seva altura permet veure-la des de qualsevol angle i des de qualsevol punt mínimament elevat de Barcelona. Tot i que la Sagrada Família és un temple per acabar i sovint sembla difícil identificar-ne les parts, entre altres coses perquè té tres façanes, el que està clar que és la torre de Maria és al’absis de la basílica, l’únic costat que, quan estigui acabada, no tindrà entrada.

L’abril d’aquest any es va començar a modelar el pinacle de la torre, la base sobre la qual es recolza l’estrella que s’il·luminarà aquest dimecres. El fust, la base de l’estrella, està decorat amb un trencadís de gres ceràmic amb colors que van dels blaus als blancs, amb alguns punts de mosaic venecià daurat.

L’estrella de la torre de Maria

L’estrella pesa 5,5 tones, té 12 puntes (forma de dodecàedre) i un diàmetre de 7,5 metres. Un astre colossal que ha costat 1,5 milions d’euros.

Un vidrier de Mataró, David Gibernau, ha sigut l’encarregat de dissenyar-ne totes les peces, 123 en total. L’estrella no es podrà visitar perquè perquè la columna que la sosté, amb 800 finestres triangulars, és una cavitat buida de 60 metres d’alçada.

Serà, com va dir l’arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, durant la presentació, el 8 de novembre, «una nova estrella a Barcelona» que durant el dia reflectirà la llum del sol i durant la nit tindrà il·luminació pròpia des de la base.

Materials

L’estrella està feta d’acer inoxidable i els 123 vidres tenen un gruix de 18 mil·límetres. L’encàrrec rebut per Gibernau, segons va relatar ell mateix al diari digital del Maresme ‘Cap Gros’, era que l’obra final fos orgànica i natural i tingués una textura diferent i original. «Tenim un forn de grans dimensions amb base plana. Arriba als 1.200 graus, però per fer les peces el posàvem a uns 850. A màxima temperatura el vidre es converteix en líquid, però nosaltres buscàvem una consistència com la de la mel. Cada peça es feia a partir de cinc passos diferents i en cada un d’ells s’imprimia un dibuix», va resumir a aquesta mateixa publicació.

Il·luminació nocturna

Notícies relacionades

La nova estrella arriba amb vocació de convertir-se en un nou referent, sobretot visual, de la capital catalana. Tothom sap que el fet que obri un mes abans amb actes de presentació, tant de l’estrella com de la torre, és un nou intent del patronat del temple d’acostar la Sagrada Família als barcelonins, sobretot als que viuen en l’entorn de la basílica, els que més conviuen amb les peculiaritats que acompanyen un monument tan turístic.

L’estrella s’il·luminarà cada dia a partir d’aquest dijous i fins al 9 de gener fins a les onze de la nit. A partir de llavors, la basílica i el districte de l’Eixample decidiran si es manté o si es deixa per a ocasions especials.