MOMENT HISTÒRIC
L’estrella de la Sagrada Família il·lumina Barcelona
La torre dedicada a la Verge s’encén durant una cerimònia amb molt públic i missatge del Papa, però sense la presència de l’alcaldessa de la ciutat
L’enllumenat de la terminal de Maria estarà encès de 18.00 a 22.00 hores fins al dia 9 de gener, després s’haurà de negociar amb l’ajuntament
L’estrella de la Sagrada Família, la que corona la torre de Maria i la que aspira a convertir-se en un símbol més de Barcelona, ja brilla. El que és el punt més alt de la basílica projectada per Antoni Gaudí fins que el cimbori de Jesús l’acabi superant s’ha il·luminat aquest vespre. Entre crits d’alegria i aplaudiments del públic, que n’hi havia, i molt. D’aquí i d’allà. No en va el turisme, ni que sigui de forma tímida, ha tornat. Una cosa que celebren els responsables del temple expiatori. Ja que sense visites no hi ha caixa i sense caixa no hi ha obres. I les de la Sagrada Família estan lluny d’acabar-se. Tenien data: el 2026, en el centenari de la mort del genial arquitecte, però la pandèmia ho ha trastocat tot. Un any i mig sense públic ha acabat amb el fons de resistència de la basílica. Si la normalitat turística torna, es posarà nou any al final de la seva construcció. Hi ha qui afirma que el 2032, quan es complirà el 150è aniversari de la col·locació de la primera pedra, podria ser un bon moment, però des del temple mantenen silenci.
Però continuem, a les 19.50 hores, 10 minuts més tard del previst, els llums de l’estrella s’han encès. I el públic ha esclatat. Abans hi ha hagut missatge del Papa filmat amb salutació especial per als «més pobres d’aquesta gran ciutat, als malalts, als afectats per la pandèmia de Covid-19, als avis, als joves que per diferents situacions veuen compromès el seu futur, a les persones que estan vivint moments de prova», i petició: «Reso perquè cadascun de vosaltres faci que Barcelona sigui més habitable i acollidora per a tothom»; interpretació de l’Orfeó Català, i benedicció de la torre, la primera que s’aixeca en els últims 45 anys, per part d’un emocionat Joan Josep Omella, cardenal de Barcelona: aigua i encens. I abans d’abans hi ha hagut missa, aquesta amb cita prèvia, impossible assistir a l’ofici religiós sense reserva.
Els rajos del sol
El de l’enllumenat sí que ha sigut un acte públic, fet a peu de carrer amb multitud de públic i amb la presència d’un vent més que molest i de televisions de mig món. I igual com en la festa popular d’aquest matí, s’hi ha trobat a faltar la presència de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Sí que hi han assistit els tinents d’alcalde Jaume Collboni i Albert Batlle; i els consellers d’Interior i Justícia, Joan Ignasi Elena i Lourdes Ciuró, respectivament. Així les coses l’estrella ja brilla i la Sagrada Família torna a situar-se en l’imaginari de milions de potencials turistes.
Tot i que, de fet, l’estel resplendeix des de fa dies, ja que és al seu lloc des del 29 de novembre. I tot i que aquest dimecres, celebració de la Immaculada Concepció, s’ha inaugurat l’enllumenat elèctric, durant el dia fa jornades que resplendeix per l’efecte que provoquen els rajos del sol al xocar contra els 123 vidres que li donen forma. Un dodecàedre amb piràmides que li brinden aspecte d’estrella de 12 puntes, de 7,5 metres de diàmetre i 5,5 tones de pes. Déu n’hi do. Però que no s’escampi el pànic. Figura i vidres han passat totes les proves necessàries per garantir la seva seguretat. Tres capes de vidre capaces de suportar totes les inclemències meteorològiques possibles, llamps inclosos, i l’impacte d’objectes a gran velocitat.
Dins de la normativa
Notícies relacionadesSempre amb llum blanca. Res d’imaginar possibles canvis de tonalitat en funció de dates assenyalades. No. L’estrella simbolitza la puresa de Maria, i els colors de la Verge es llegeixen del blanc al blau, els mateixos que lluu el trencadís que cobreix el fust que la sustenta. Per als qui pateixen per la contaminació lluminosa que pugui provocar el nou sostre de la Sagrada Família, s’ha de dir que l’acabat d’estrenar far de la ciutat compleix amb la normativa i que la quantitat de llum que projecta està per sota del que permet la llei. Més coses: de moment estarà encès des de les 18.00 a les 22.00 hores (avui excepcionalment fins a mitjanit) i amb data de caducitat: el 9 de gener. Després es negociarà amb l’ajuntament per veure com es procedeix.
La benedicció i l’enllumenat han sigut el punt àlgid d’una celebració que va començar el dia 4 il·luminant part de la torre, ha continuat aquest matí amb la festa popular i seguirà els pròxims dies.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia