Celebració prenadalenca
L’estrena de l’estrella de la Sagrada Família arrenca amb castells, gegants i l’Àliga
L’encesa de llums de la terminal de la torre dedicada a la Verge serà aquesta tarda després de la missa i benedicció del cardenal Omella
La cerimònia d’enllumenat de l’estrella de Maria, la que aspira a convertir-se en un símbol més de Barcelona i el punt més alt de la basílica projectada per Antoni Gaudí fins que el cimbori de Jesús l’acabi superant, s’ha obert aquest matí a ritme de sardana amb la interpretació per part de la Cobla de Sant Jordi de ‘La sardana de les monges’, composta el 1919 per Enric Morera, coetani del genial arquitecte. Silenci sepulcral per part de les 2.000 persones que han pogut accedir a la basílica prèvia reserva d’entrada. Coses de la pandèmia.
Aquest dimecres ha sigut la primera vegada que el temple ha rebut els honors de la cultura popular. No en va, la Sagrada Família vol acostar-se a la ciutat i al barri, un veïnat de vegades fart de les multituds i les conseqüents incomoditats que atrau el temple. Així, la festa popular ha sigut en gran, però sense la màxima autoritat de Barcelona. L’alcaldessa Ada Colau no hi ha fet acte de presència. Sí que ho han fet el president de la Generalitat Pere Aragonès i el cardenal de Barcelona Joan Josep Omella. També el tinent d’alcalde Albert Batlle.
Pilars davant l’altar
El que dèiem. Els gegants de la Sagrada Família han rebut els de Barcelona, perquè eren els amfitrions. I tot seguit ha tingut lloc el moment més solemne de la cerimònia: la desfilada, per primera vegada en la història de la basílica, dels gegants de Barcelona i l’Àliga fins a l’altar. Pell de gallina entre el públic que ha arribat al punt àlgid quan els castellers de la Sagrada Família han aixecat dos pilars, també davant l’altar. És a dir, sota la torre de Maria.
Notícies relacionadesAplaudiments del públic. I una sardana, ‘Davant la Verge’, ballada per quatre colles sardanistes per donar pas a un altre moment més que solemne: el ball de l’Àliga, l’únic entremès amb el privilegi històric de ballar davant l’altar. Més aplaudiments, més pell de gallina i més balls. Els capgrossos Macers han interpretat la dansa que ha donat pas a l’alegria dels gegants de Barcelona, presents en les grans celebracions litúrgiques i cíviques de la ciutat des de 1424. Música i ball marcats pels aplaudiments del públic. I la joia final.
La cerimònia dins del temple –les sardanes es ballen al carrer– ha acabat amb l’ofrena dels rams de la geganta i de l’Àliga i les paraules del cardenal Omella: «Dono les gràcies a Antoni Gaudí per haver concebut aquest projecte tan meravellós que ens uneix. Gràcies a tothom». La següent cita dels fastos són la missa solemne d’aquesta tarda, la benedicció de la torre de Maria i l’encesa de l’estrella.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034