Actualització del PEUAT

Barcelona aprova la revisió de la regulació hotelera

  • La norma permetrà llars compartides, el lloguer d’habitacions menys de 30 dies, a qui renunciï a una llicència de pis turístic

  • El pla incorpora canvis per les sentències contràries: els hotels del centre no hauran de renunciar al 20% de places per fer una gran reforma

Barcelona aprova la revisió de la regulació hotelera

JOAN MATEU PARRA

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

La setmana dels acords entre els socis del govern de Barcelona deixa com una de les seves herències la revisió del Pla especial urbanístic d’allotjament turístic (PEUAT), sobre el qual Barcelona en Comú i el PSC discrepaven seriosament en un punt concret: les llars compartides, el lloguer d’habitacions per un període inferior a 30 dies. En el cas de períodes superiors, la llei ja permet aquest lloguer.

Els d’Ada Colau són partidaris de vetar les llars compartides i els socialistes defensen la regulació, apel·lant que aquest ingrés és decisiu per a moltes famílies de la ciutat i que «prop de 10.000» estan practicant aquesta activitat sense empara legal.

D’altra banda la revisió del pla era imprescindible perquè el PEUAT s’havia d’adaptar a sentències contràries rebudes. La revisió ha sigut aprovada definitivament en la comissió d’Urbanisme amb el vot favorable dels socis de govern i d’ERC, i el vot contrari de la resta de grups, si bé comuns i socialistes ja van avançar divendres el seu acord al respecte.

L’amfitrió, a casa

El punt mitjà a què han arribat BComú i el PSC és el següent: d’ara endavant, a Barcelona un propietari podrà fer de la seva una vivenda compartida en el cas que aquesta compti amb llicència de pis turístic i que aquest propietari renunciï a aquesta llicència. Aquesta via comportarà un canvi que no és menor: el propietari haurà de viure a la vivenda de la qual lloga habitacions.

El pla hoteler divideix la ciutat en quatre zones. A l’1, la més cèntrica, no es poden obrir més hotels i, si un tanca, s’extingeix la seva llicència. A la 2, només es pot obrir un hotel si un altre tanca. Però ara s’hi afegeix una altra restricció: d’ara endavant, en aquesta segona corona de la ciutat, quan un pis turístic tanqui, la seva plaça es veurà extingida. Les zones 3 i 4 permeten creixement amb un nombre de places limitat.

Notícies relacionades

A la zona 1 estava establert que si un hotel volia fer una gran reforma havia de renunciar al 20% de les places. Ara aquest requisit s’elimina. Perquè una sentència va indicar que només la Generalitat pot imposar aquesta norma. Un altre canvi: el 22@ passarà de pertànyer a la zona 4 per formar part de la 2, és a dir, ja no podrà créixer més.

El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, i la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, van comentar junts divendres la revisió del pla, tot i que cadascú va mirar d’acostar la seva versió a la posició respectiva. Sanz va remarcar que es manté el veto a la majoria de les llars compartides i Collboni va celebrar que se n’hagi iniciat la regulació. Sanz va recalcar que «la barra lliure» no tornarà al turisme a Barcelona i Collboni va emfatitzar que ara els hotels del centre podran renovar-se, «com és de sentit comú», i que el decreixement ja no és la norma. En la comissió, els grups de l’oposició han remarcat el seu rebuig de la regulació hotelera, no només des de la seva revisió, sinó des que es va aprovar el pla per primera vegada, el 2017. De fet, Jordi Martí Galbis, de Junts per Catalunya, ha advertit que considera que la regulació encara inclou elements que la justícia podria reprovar.