Investigació

La fundació del Zoo de Barcelona crea BioBanc, un banc de teixits animals

  • El projecte persegueix conservar material donant prioritat als neuronals i els implicats en la reproducció

  • L’organisme té dues seus, una a la UAB, que acull el Banc de Teixits, i una altra a l’Institut de Biologia Evolutiva

La fundació del Zoo de Barcelona crea BioBanc, un banc de teixits animals

ZOO BARCELONA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Afirma la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) que 30.000 espècies animals estan en perill d’extinció i que aquesta xifra augmenta cada any. I això dona un sentit especial a preservar biomaterial i cèl·lules viables.

Aquest, a més de facilitar l’estudi d’animals de manera menys invasiva i donar prioritat a una investigació que contribueixi al manteniment de les espècies, és l’objectiu principal de BioBanc, projecte presentat aquest dilluns per la Fundació Barcelona Zoo, en una compareixença encapçalada per la tinenta d’alcalde de Barcelona i presidenta de la fundació Laia Bonet.

Mostres d’animals

BioBanc neix per afrontar la necessitat d’un recurs sostenible de mostres que serveixin per a la investigació genètica i genòmica de les espècies animals, que es veu limitada per la necessitat de disposar de permisos per treballar amb animals tant fora del seu entorn com en el seu hàbitat. El projecte persegueix posar a disposició dels investigadors mostres moleculars i genòmiques sense afectar el benestar dels animals, segons un comunicat del consistori.

El projecte compta amb dues seus: un banc de teixits i gàmetes viables a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i un Banc de línies cel·lulars, que rep el nom CryoZoo, a l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE).

El 2003, va començar la conservació de teixits morts d’animals a la UAB. El BioBanc vol regularitzar i homogeneïtzar el que es va iniciar de forma altruista, i treballar per aconseguir aportacions que no vinguin només del Zoo de Barcelona, sinó també d’altres centres. El responsable del banc per la part de la UAB és Manel López Bejar i la coordinadora del Banc de Teixits, la investigadora de la mateixa universitat Annaïs Carbajal.

Notícies relacionades

El Banc de Teixits suma 11.000 mostres de 284 espècie de les quals 3.000 van arribar del Zoo de Barcelona. Acumula fins a 30 tipus de teixits: plasma, orina, excrements, cabells, ploma, saliva, ovaris, testicles, greix de cetaci, entre d’altres, que es guarden, segons els casos, a temperatura ambient, refrigerats, congelats a -20 graus o en tancs de nitrogen líquid.

Els objectius

Segons l’ajuntament els objectius principals del BioBanc són els que segueixen: la conservació de teixits animals de tot tipus, donant prioritat als neuronals i els implicats en la reproducció; la creació de línies viables cel·lulars i la creació de línies de cèl·lules mare; l’ús de tecnologia de reproducció in vitro; la histologia, l’estudi de l’estructura microscòpica del material biològic i la citometría per estudiar les cèl·lules de la sang, i la completa caracterització molecular de les espècies més amenaçades.