Projecte final

El nou mercat de l’Abaceria amplia la seva plaça i guanya usos comunitaris

  • L’espai públic semicobert i enjardinat arribarà als 1.490 metres quadrats, i el recinte tindrà instal·lacions per a les entitats del barri

  • Les obres començaran a l’estiu i el nou equipament podria inaugurar-se pel Nadal del 2024

El nou mercat de l’Abaceria amplia la seva plaça i guanya usos comunitaris
4
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Fa just quatre anys es va començar a construir la carpa provisional del passeig de Sant Joan a la qual es traslladaria, uns mesos després, el mercat de l’Abaceria, pendent d’una reforma integral que per fi ja té projecte definitiu. Després d’un llarg debat, amb plena implicació veïnal i dels comerciants, el futur equipament de la Travessera de Gràcia incorpora demandes d’aquests, com una plaça de 1.490 metres quadrats semicoberta, (amb més vegetació), un nou accés pel carrer de Torrijos i usos comunitaris en les seves plantes d’altell i -3.

Una altra de les novetats és que durant els treballs inicials els enginyers han detectat que l’estructura de metall que es volia preservar no pot suportar la càrrega de la futura coberta, pel deficient aliatge dels seus metalls. Per aquest motiu, ha explicat el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, s’ha prioritzat la «seguretat», i s’ha optat per desmuntar-la i construir-ne una de nova que repliqui l’actual. Es tracta d’una operació que ja s’havia efectuat, entre d’altres, al mercat de la Barceloneta i de forma parcial en el de Sant Antoni.

La primera proposta de disseny per al centenari mercat ha anat adaptant-se en la mesura possible a les crítiques i suggeriments dels usuaris, que després de descobrir l’enorme espai que va deixar la demolició van pensar que era una oportunitat única de guanyar espai cívic, en forma de plaça. La proposta municipal definitiva allibera en aquest sentit 1.490 metres quadrats, la meitat semicoberts i sembrats de vegetació gairebé com un jardí, mentre que el recinte suma 14.350 metres quadrats entre planta baixa, tres sota terra i un altell en dos nivells.

22 milions d’euros

El nou equipament acumula retards per les complicacions tècniques, de redisseny i la mateixa pandèmia, amb un pressupost estimat de 22 milions d’euros que no es concretarà fins que estigui llest el projecte executiu. La regidora de Mercats, Montserrat Ballarín, ha explicat que al febrer començarà la licitació, que durarà tres mesos.

L’inici d’obres està previst a l’estiu, o potser una mica abans, amb una previsió de 24 a 30 mesos d’obres, de manera que l’Abaceria del segle XXI s’estrenaria pel Nadal del 2024, calcula. «Tot comerciant que hagi volgut seguir tindrà el seu espai», ha emfatitzat la regidora. En total a la planta baixa hi haurà 41 llocs d’alimentació (alguns de nova incorporació) i 10 d’altres productes, aquests amb accés directe des del carrer.

Les novetats finals suposen més espai alliberat per a gaudi veïnal, una coberta que afavoreix l’eficiència energètica, l’accés guanyat per Torrijos, l’esmentada planta -3 destinada sobretot a emmagatzemament per al teixit associatiu i comercial del barri. i l’anomenada renaturalització de l’entorn.

Més vida veïnal

Per al regidor de Gràcia, Eloi Badia, no només s’encoratja el comerç de proximitat, sinó la «vida veïnal», ha destacat amb referència a aquesta plaça-mercat incorporada a la part de Mare de Déu dels Desemparats, i també a l’espai guanyat en tot el perímetre del recinte. Opina que la nova superfície pública, la plaça del Mercat central de l’Abaceria, equivalent en dimensions a la pròxima de la Revolució, serà una més de la trama del barri.

L’arquitecte autor del projecte, Carles Casamor, ha relatat que la coberta recuperarà la seva esplendor però fent-la compatible amb l’eficiència energètica. En aquesta part, s’alternaran peces ceràmiques i plaques fotovoltaiques anivellades amb un tractament de color, com correspon a un edifici protegit en aquest àmbit. La permeabilitat es generarà amb laterals vidrats, que deixin entrar el màxim de llum i connectin amb l’exterior.

Amb la mateixa finalitat, es guanya un nou accés per la façana de Torrijos, tot i que aquest és incompatible amb l’autoservei cooperatiu que va arribar a plantejar-se. Aquest projecte, no obstant, podrà desenvolupar-se participativament i en una altra ubicació, ha assenyalat Badia.

El rebuig popular d’un gran aparcament ha deixat en 50 les places (situades a la planta -2), mentre que la -3 es destinarà als esmentats usos per a les entitats de Gràcia. Es pot destacar que aquesta zona d’ús comunitari, com els altells, tindrà accessos independents per funcionar fora d’hora de mercat. El mateix succeirà amb l’autoservei de 1.225 metres quadrats (entre zona comercial i logística) de la -1, on també hi haurà magatzems, cambres i espais de gestió de residus.

A la -2, a més del pàrquing, s’ubicaran més cambres i espai de residus. Mentre que als 1.050 metres d’altells se situen les oficines de la direcció i de l’associació de venedors, així com dues aules polivalents i sales tècniques.

Notícies relacionades

Casamor ha destacat que portar a l’interior tots els moviments de descàrrega de mercaderies eliminarà qualsevol molèstia en la via pública. De fet, el consistori contempla la possibilitat que transportistes que porten mercaderia a comerços del perímetre puguin operar a la zona logística del mercat.

Una mica d’història

El mercat de l’Abaceria data de finals del segle XIX, amb la ubicació d’uns llocs de venda a la plaça de la Revolució, a l’antiga Vila de Gràcia. L’any 1892 es van traslladar al seu actual emplaçament, amb una estructura coberta i el nou nom de Santa Isabel, tot i que posteriorment va recuperar el nom de mercat de la Revolució, com a pas previ al d’Abaceria central. En els últims anys havia quedat obsolet en els seus serveis i estructura.