ESPAI PÚBLIC
Veïns en peu de guerra contra la consolidació de les terrasses a la calçada a Barcelona
La FAVB assegura que el govern local ha trencat el consens polític que hi havia el 2018, «mentre persevera a impossibilitar qualsevol consens ciutadà i social»
La Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) ha fet públic un dur comunicat carregant contra l’aprovació en l’últim ple de l’any de la modificació de l’ordenança de terrasses. «El govern de la ciutat de Barcelona ha aprovat una innecessària i perillosa ordenança, i ho ha fet amb el recolzament d’un partit de dretes i amb l’oposició i l’abstenció molt crítica de la resta de grups municipals, cosa que deixa clar que no és una modificació de consens», assenyala el manifest veïnal, en el qual s’assegura que amb la mesura el govern local trenca el consens polític que hi havia el 2018, «mentre també persevera a impossibilitar qualsevol consens ciutadà i social».
A ulls dels veïns organitzats, l’impossibilita «per moltes raons», però per una de tan clara com que aquesta modificació és «fruit de la pressió del Gremi de Restauració fins a l’últim instant», «que ha acabat introduint modificacions substancials en el text aprovat pel plenari fora del termini que garanteix el dret de participació», denuncien molt enfadats.
Les entitats socials i veïnals de la ciutat recorden que van plantejar un conjunt d’al·legacions, que «comentades amb tots els grups municipals van ser ben rebudes». «Eren de pura lògica», resumeixen. En posen un exemple: «si s’ocupa calçada, seria raonable alliberar de taules la vorera». Al·legació que no va ser acceptada, «com tampoc accepten els problemes que es deriven de l’ocupació de xamfrans», prossegueixen manifestament enutjats.
Versions trobades
Segons prossegueix el combatiu manifest veïnal, el govern ha anunciat que res canvia de l’ordenança anterior, però aquesta afirmació és, des de la seva manera de veure les coses, «absolutament falsa». A partir d’aquesta modificació «s’obre la porta de bat a bat a poder instal·lar terrasses en calçada allà on no tenia sentit que hi fossin per l’estructura urbanística del carrer, i a més es fa sense establir cap límit, cosa que farà que canviïn les condicions de rendibilitat dels locals, òbviament augmentant-la», consideren des de la FAVB.
Al parer dels veïns organitzats, els únics que hi guanyen amb la mesura són els restaurats, «mentre que els veïns veuran créixer el nombre de conflictes davant de casa seva, on fins fa poc no n’hi havia i que se sumaran als conflictes irresolts des de fa molts anys, com els dels carrers d’Enric Granados i Blai, la plaça d’Osca, la Rambla del Poblenou, la plaça Reial, les places de Gràcia..., i d’altres de més recents, com el Parlament, el passeig de Sant Joan o l’avinguda Gaudí.
El comunicat veïnal remarca també que aquesta ordenança «mai ha analitzat ni compartit cap estudi, cap reflexió, sobre la utilització del poc espai públic de la ciutat». «Beneficia un sector que, una vegada superada la pandèmia, i superades les possibles pèrdues, tindrà una posició privilegiada per guanyar molts diners a compte de la salut de molts veïns i veïnes, mercantilitzant cada vegada més l’espai públic que seria necessari per a una ciutat equilibrada i saludable. Avui s’ha escrit una pàgina lamentable de la història de la nostra ciutat», conclouen.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín