La gestió d’escombraries a la gran ciutat
Sant Andreu estrena els contenidors intel·ligents i inicia al gir a la recollida de residus porta a porta
La recollida d’escombraries orgànica es realitzarà per blocs i els dipòsits estaran disponibles les 24 hores del dia. El consistori provarà els canvis durant uns mesos abans de parlar d’estendre el pla a altres barris
El 8 d’octubre es va produir a l’Ajuntament de Barcelona una de les autoesmenes més grans de tot el mandat. El regidor de Canvi Climàtic i Emergència Climàtica, Eloi Badia, compareixia sol per explicar que el pla d’extensió de la recollida de residus porta a porta per tota la ciutat s’ajornava ‘sine die’ a l’espera d’aplicar canvis substancials en la primera i polèmica fase del barri de Sant Andreu. De juny a octubre s’havia passat de reciclar el 40% dels residus al 80%, però amb la xifra, insòlita a la ciutat, no n’hi havia prou. De fet, semblava ser allò de menys. Una suma d’innocència i gallarda oposició política, a més dels errors, admesos o no, va tombar el calendari. Es va dir que s’aplicarien millores i que s’avaluarien. Per després, vistos els resultats, reprendre l’expansió per la resta de barris. Aquest dilluns s’ha presentat una de les novetats estrella del nou full de ruta: els contenidors intel·ligents d’escombraries orgàniques. La pilota torna a rodar.
Sembla que faci una eternitat però no s’ha complert un any des que Sant Andreu va posar en marxa la recollida porta a porta de residus en una part del nucli antic del districte. Després havia de venir una segona fase en aquesta mateixa zona i la cosa arribaria després a Sant Antoni i a Horta. Però no va passar res d’això perquè un nombrós grup de veïns va iniciar una croada contra la iniciativa municipal. Una sèrie de manifestacions i protestes a què es van abonar alguns grups municipals, que van veure en la gestió de les escombraries un bon filó per atacar el govern d’Ada Colau. Després de fer provisió de queixes, el consistori va decidir eliminar els petits contenidors personals de residus orgànics i substituir-los per bústies de carrer i contenidors intel·ligents. Els primers ja estan desplegats (són 70) i ara s’estrenen els segons, amb 15 unitats que s’obren amb un clauer que els veïns podran recollir a l’Espai Josep Bota de la Fabra i Coats o a la plaça de les Palmeres (consultin horaris al 010).
Reciclar més, pagar menys
En aquest mateix punt està situat un dels nous dipòsits. Els veïns tindran el seu comandament, per tant, cada vegada que dipositin fracció orgànica quedarà un registre que permetrà als residents, si s’arriba a un mínim de 40 entregues anuals, beneficiar-se d’un 30% de reducció a la taxa de residus, tal com va dictaminar el ple a finals de 2021 amb l’aprovació de les balances fiscals de l’exercici. Si utilitzen els punts verds podran afegir un altre 14%, així que si es fan les coses bé en matèria d’escombraries, aquest impost pot sortir gairebé per la meitat del cost habitual. Els residents en el nucli antic de Sarrià, que són al quart any de porta a porta sense un sol benefici fiscal, podrien tenir aviat bones notícies, ja que s’està parlant amb l’associació de veïns per veure de quina manera es pot identificar qui també fa les coses bé allà (no tenen bústies ni contenidors intel·ligents ni bosses amb codi personalitzat) perquè també paguin menys.
La instal·lació de bústia o contenidor es decideix en funció del tipus de finca. Si hi ha menys de 20 veïns, contenidor intel·ligent. Si són més, una bústia personalitzada per a l’immoble. Pot semblar contradictori, ja que el primer és més gran que el segon, però es tracta de no omplir el carrer amb el menor nombre d’obstacles possible. La idea original, no obstant, això és el que assenyalava Badia en conversa amb aquest diari el febrer del 2021, era que Barcelona quedés pràcticament alliberada de contenidors el 2025. Ara són més de 26.000 els punts de recollida repartits per tota la ciutat, però la implantació generalitzada del porta a porta, que incloïa de sacada els models intel·ligents en determinats llocs, però molt puntuals, era eliminar aquests elements de què tant s’ha parlat en els últims temps gràcies i per culpa de les manifestacions de carrer que els utilitzaven per fabricar barricades. El preu del contenidor estàndard de l’Eixample ronda els 1.400 euros. Els intel·ligents són més petits i tenen un cost de 1.000 euros, que ascendeix a aquests mateixos 1.400 a l’afegir-li el tancament i el sistema electrònic d’identificació.
Un altre dels punts clau del porta a porta, en la seva concepció original, era que els contenidors deixaven de ser abocadors oberts les 24 hores al dia, ja que les escombraries s’havien de deixar al portal (cada fracció al seu dia assignat) entre les 20 i les 22 hores. Amb els contenidors intel·ligents i les bústies es perd aquesta filosofia i els residus poden treure’s, com sempre ha passat, qualsevol hora del dia. Era, de fet, una de les queixes dels veïns, que veien complicat adaptar-se als horaris establerts pel consistori, que són de fet el que apliquen tots els municipis que també tenen instaurada la recollida casa per casa.
Percentatge estancat
El porta a porta respon a la necessitat de complir la normativa europea en matèria de recollida selectiva, que hauria de ser del 55% el 2025. Barcelona està avui estancada en el 38% i ja hauria d’haver arribat al 50% el 2020. A Sant Andreu, amb la recollida selectiva, s’ha arribat al 80%. Ara cal veure, amb aquests canvis que s’avaluaran durant els pròxims mesos, si la cosa es manté o, com intueixen amb la boca petita alguns tècnics, es produeix fins i tot un cert retrocés. Seria un mal menor. El primer, temperar la tempesta social i política.