CICLE AL CAIXAFORUM

Tots els documentals del festival de cine i art Sala C a Catalunya

  • Dos films espanyols repassen l’obra d’Els Karamazoff i Jaume Plensa

  • Hi ha treballs sobre les artistes Marina Abramovic, Hilma af Klint i la cineasta Barbara Rubin

  • Ens podem endinsar també en els universos del nord-americà Keith Haring i el mexicà Luis Barragán

Tots els documentals del festival de cine i art Sala C a Catalunya

FESTIVAL DART

3
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

L’art és un fenomen en constant evolució. No n’hi ha prou amb quedar-se ancorats en el passat i val molt la pena descobrir les noves propostes dels creadors que pretenen innovar i oferir noves perspectives. Amb aquesta intenció se celebra aquests dies el cicle Sala C: Cine, Creació i Art Contemporani, organitzat pel Festival Dart, una selecció de documentals nacionals i internacionals sobre el tema centrats en figures clau de l’art, l’arquitectura, la fotografia i el disseny. Aquestes sessions tindran lloc fins al 27 de maig, sempre a les 19 hores, al CaixaForum de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, així com a les seus de Madrid, Palma, Sevilla i Saragossa. L’entrada costa 6 euros, a meitat de preu per als clients de CaixaBank. Coneguem les propostes i les dates en què es podran veure als centres catalans.

‘THE UNIVERSE OF KEITH HARING’ (EUA, 2008)

Un film que emmarca aquest artista i activista social nord-americà en el seu context, seguint els seus primers experiments amb el grafiti, les videoinstal·lacions i la pornografia pop fins a la creació d’imatges icòniques contra la droga i l’apartheid. Va ser una figura emblemàtica de la generació pop i la cultura de carrer de la Nova York dels anys 80 i va abordar freqüentment temes com el naixement, la mort, l’amor, el sexe i la guerra convertint-se en una figura clau de l’art modern.

Girona, 3 de febrer

Barcelona, 8 d’abril

‘HOMECOMING: MARINA ABRAMOVIC AND HER CHILDREN’ (Sèrbia, 2020)

Aquesta artista icònica en el panorama de l’art contemporani torna a la seva Belgrad natal després de gairebé 40 anys d’absència per inaugurar l’exposició The Cleaner. Els periodistes la segueixen en el seu retorn a la seva ciutat i allà se sent més fràgil que mai a causa del seu passat, que rememora amb un cert dolor. Una cinta amb moltes capes que retrata els records i les amargors del passat de la creadora i als joves artistes que li reten culte.

Lleida, 10 de febrer

Girona i Tarragona, 7 d’abril

‘BEYOND THE VISIBLE: HILMA AF KLINT’ (Suècia-Alemanya, 2019)

Coproducció sobre aquesta pionera que es va inspirar en la ciència moderna i la riquesa del món natural per pintar unes acolorides, sensuals i estranyes obres sense precedents que donarien pas a l’art abstracte. Una retrospectiva al Museu Guggenheim novaiorquès serveix d’excusa per recuperar l’obra d’aquesta artista oblidada per la narrativa patriarcal i esborrada per la determinació capitalista del mercat de l’art.

Barcelona, 11 de febrer

‘ELS KARAMAZOFF: A WALK ON THE SOHO YEARS’ (Espanya, 2016)

El barri novaiorquès del Soho estava farcit en la dècada dels 60 de fàbriques abandonades. Aquesta oportunitat va ser aprofitada per artistes d’arreu del món, que el van convertir en el centre mundial de l’experimentació artística. Els Karamazoff eren un grup d’amics i artistes de Barcelona que van iniciar la seva carrera allà als anys 70 i van forjar una amistat que encara mantenen en l’actualitat. En aquest documental rememoren els inicis, l’esplendor i el final d’un dels períodes més creatius de l’art contemporani.

Tarragona, 24 de febrer

Girona, 18 de març

‘THE PROPOSAL’ (EUA, 2018)

Retrat del mexicà Luis Barragán, anomenat «l’artista entre els arquitectes». Després de la seva mort, el 1988, la major part de la seva obra va quedar tancada en un búnquer suís, invisible per al món. L’artista conceptual i directora de cine nord-americana Jill Magid intenta recuperar la seva vida i obra amb una agosarada proposta en què explora fins on pot arribar un artista per democratitzar l’accés a l’art.

Barcelona, 11 de març

‘¿PUEDES OÍRME?: JAUME PLENSA’ (Espanya, 2020)

El realitzador Pedro Ballesteros se submergeix en els treballs i la personalitat del famós escultor convidant l’espectador a viatjar pel món coneixent la seva obra i descobrint com l’art pot transformar la nostra manera de veure, viure i ser al món. A través de les seves instal·lacions i peces en espais públics coneixerem la seva filosofia basada en la recerca de relacions harmòniques entre l’obra, l’entorn i els éssers humans.

Lleida, 24 de març

Girona, 5 de maig

Tarragona, 12 de maig

‘BARBARA RUBIN & THE EXPLODING NY UNDERGROUND’ (EUA, 2018)

La directora Barbara Rubin va revolucionar el cine experimental amb Christmas on Earth, que va trencar molts esquemes. La cineasta, que tan sols tenia 18 anys quan la va rodar, va treballar amb el realitzador lituà Jonas Mekas, expert en el gènere, va col·laborar amb Andy Warhol, va crear la imatge visual dels concerts de Velvet Underground i va ser fonamental en l’art novaiorquès dels anys 60 i 70. El film repassa els seus treballs i ens transporta al món d’una artista total que creia que el cine i l’art podien canviar el món.

Barcelona, 13 de maig