Junta Local de Seguretat
Barcelona va tancar el 2021 amb un 10% més de delictes que el 2020
La ciutat registra un 36% més d’agressions i abusos sexuals que en el primer any de la pandèmia i un 13% més que en fa dos
Els fets delictius registrats l’any passat suposen un 35% menys que el 2019, l’últim període previ a la irrupció de la covid
La normalitat va arribant a poc a poc a la nostra societat en tant que remeten els efectes de la pandèmia, i, agradi o no, dins d’aquesta normalitat s’hi inclou la delinqüència. Barcelona va patir el 2021 un 10% més de delictes que el 2020. No són anys convencionals, és a dir, quan en el futur algú es detingui en la sèrie de dades sobre seguretat del primer quart d’aquest segle, haurà de tenir en compte que hi ha hagut i encara hi ha factors que impedeixen comparar sense més ni més el període anterior a l’arribada de la pandèmia i el que s’ha vist afectat. En números absoluts, Barcelona va registrar l’any passat 146.605 delictes, pels quals es van practicar 19.194 detencions i 39.974 persones van ser investigades.
L’increment dels fets delictius s’ha conegut després de la reunió de la Junta de Seguretat de Barcelona, encapçalada per l’alcaldessa, Ada Colau, i el secretari de la Conselleria d’Interior, Oriol Amorós. Els delictes registrats el 2021 suposen un 35% menys que el 2019, com s’ha remarcat ja, l’últim abans que l’activitat general es veiés alterada, i en general reduïda, pels efectes de la covid. Amb tots els matisos, el consistori i la Generalitat remarquen que en aquesta reducció no només hi pesa la més baixa activitat, sinó que l’actuació policial ha contribuït que es produís.
Menys turistes, menys furts
Tot i que el 2021 no hi va haver un confinament com el del 2020, sí que es va comptar amb un toc de queda que va frenar tota activitat a la nit, inclosa una clausura gairebé total de l’oci nocturn que en uns dies s’acaba. A més, l’estiu passat, Barcelona no va acollir el turisme d’un exercici convencional, cosa que hi influeix decisivament, perquè els delinqüents que se centren en els visitants es van quedar amb menys gent a qui treure-li el rellotge o la cartera. Per això els furts, malgrat suposar el 43% dels delictes, han baixat considerablement si es compara amb les xifres dels anys en què s’han vist més forans passejant per la capital catalana.
Sobre tots aquests matisos, l’ajuntament i el Govern han precisat al comunicat conjunt emès després de la reunió que el 2021 presenta similituds amb el 2019 però també amb el 2020. I han remarcat una xifra que és rellevant: el 2021 es van allotjar a Barcelona 4,5 milions de turistes, més del doble dels 2,7 milions del 2020 però menys de la meitat dels 12 milions del 2019.
213 multireincidents detinguts 997 vegades
«Mai podem estar satisfets amb les xifres de la delinqüència, però l’estadística dels últims tres anys presenta un decreixement a Barcelona», ha remarcat el tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, que s’ha felicitat especialment per la caiguda de delictes entre el 2019 i el 2021.
El regidor ha formulat una petició que l’ajuntament fa des de fa molt: que es produeixin reformes legals per combatre la multireincidència, veient que es fa molt difícil combatre els furts que cometen persones que acumulen antecedents. Amb el pla Tremall, que aborda aquesta qüestió, s’han detectat 385 multireincidents a Barcelona, dels quals 213 van ser detinguts en total 997 vegades l’any passat.
El director general de la Policia, Pere Ferré, ha enaltit la tasca dels 6.000 professionals, entre membres dels Mossos i de la Guàrdia Urbana, que vetllen per la seguretat dels barcelonins: «Hem vingut a posar-los en valor». «Barcelona és una ciutat segura, però seguim per sota de les dades d’abans de la pandèmia, potser per l’activitat, però també per la tasca policial», ha afirmat Ferrer.
La violència sexual
La comissària dels Mossos Marta Fernández ha analitzat el cas de les denúncies per agressions i abusos sexuals, que han pujat a Barcelona un 13% respecte del 2019 i un 36% respecte del 2020. Ha remarcat que convindria preocupar-se més pel fenomen per si mateix que per les estadístiques, que es veuen influïdes pel fet que és un tipus de delicte que pot generar vergonya en les víctimes i provocar que o bé el denunciïn més tard, que no el denunciïn mai o que, fins i tot, no arribin a adonar-se que són víctimes, perquè, ha relatat, hi ha la possibilitat que en el seu entorn es normalitzi el que els ha passat. Un 30% dels casos es donen en el context de la violència de gènere.Fernández ha advertit que sovint aquest tipus de denúncies es presenten en diferit. És a dir, que la suma de denúncies del 2021 pot correspondre també a anys anteriors, perquè les víctimes es decideixen a fer el pas temps després dels fets. I ha donat xifres que s’expliquen per aquesta situació. El 2019 es van denunciar 695 agressions i abusos sexuals, però els casos que es van produir durant aquest any van ser 802. El 2021 es van denunciar 790 abusos i agressions, però en funció de les denúncies, van ser 742 els atacs que van tenir lloc durant l’any passat. No s’ha de descartar, ha afegit, que aquesta xifra creixi en funció de denúncies que arribin les pròximes setmanes.
L’oci nocturn
Notícies relacionadesFernández ha combatut la imatge que associa la violència sexual amb l’oci nocturn. Ha advertit que la majoria dels casos es donen en l’àmbit d’un domicili, al marge que el primer contacte entre les persones s’hagi donat en un ‘botellon’, en una discoteca o en una festa en una vivenda, on l’oci s’ha refugiat en gran manera en els temps en què l’oci nocturn ha estat tancat. «Sempre posem el focus en la víctima, però hem d’incidir en els potencials autors», ha afegit Fernández, que ha apostat per incidir «en l’origen i la part preventiva i educativa».
L’intendent major de la Guàrdia Urbana, Pedro Velázquez, ha elogiat la cooperació policial a la ciutat, que s’ha conclòs amb 842 operacions conjuntes amb els Mossos i la Policia Nacional. Velázquez ha recordat que l’any passat es van haver de desallotjar de ‘botellons’ 551.000 persones i que hi va haver 23.177 denúncies per trencar les restriccions nocturnes lligades amb la pandèmia.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín