Inspecció

Clausurats quatre laboratoris a Barcelona per fer PCR i tests d’antígens sense llicència

  • La Guàrdia Urbana i el Departament de Salut ordenen el cessament de l’activitat de dos més pel mateix motiu

  • El protocol entre la policia local i la conselleria ja va provocar el tancament d’altres locals al gener

4
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

És habitual que les desgràcies serveixin perquè algú hi guanyi diners, i la pandèmia de covid no podia escapar a aquesta possibilitat. A Barcelona, com deu passar en molts llocs del planeta, han proliferat establiments que practiquen proves PCR o tests d’antígens sense comptar amb la llicència preceptiva per fer-ho. La Conselleria de Salut és molt clara: insta la ciutadania a acudir únicament als locals autoritzats per a tals activitats, els que poden emetre un certificat digital que acrediti un negatiu en covid, que figuren en una llista al canal Salut de la web del departament.

Per detectar els il·legals, Salut va acordar un protocol amb la Guàrdia Urbana, un conveni posat en pràctica a partir del gener, que s’ha concretat ja en clausures i ordres de cessament d’activitat. Divendres passat, una inspecció vinculada amb aquest protocol es va concloure amb el tancament de quatre locals per practicar les proves sense l’homologació de la Generalitat i sense cap tipus de llicència municipal, així com el cessament d’activitat en dos més, als quals els faltava autorització per als tests.

Els detectats

Els locals afectats per l’ordre de clausura són a Roselló, 477; Ausiàs Marc, 12; Cotoners, 8, i Laforja, 40. Pel que fa als dos que sí que tenien llicència per a altres activitats però no per a les proves covid, són a Roger de Llúria, 86 i al passeig de Sant Joan Bosco, 59. A aquests dos se’ls va imposar una ordre de cessament de l’activitat en relació amb els tests.

El procediment previst és que els agents de la Guàrdia Urbana notifiquin l’existència de locals que fan tests sense llicència, al detectar cues en centres dels quals no es coneix la seva comesa. També es poden fer inspeccions arran de denúncies de la ciutadania.

Quan la Guàrdia Urbana topa amb un d’aquests casos, comprova amb la Direcció General d’Ordenació i Regulació Sanitària (DGORS) si el centre és un dels 90 homologats que consta en la llista de Salut i que, per tant, està facultat per fer PCR i test d’antígens a la ciutat. Les tarifes eren inferiors a les dels centres autoritzats, i variades entre si. I s’entén que les persones que acudien a aquests locals rebien documents que no els servien com a certificats legals.

Vuit tancaments en total

El gener, pel mateix protocol, es van tancar dos locals més, cosa que eleva a vuit els que han sigut detectats practicant proves il·legalment. En el cas dels inspeccionats divendres, la Guàrdia Urbana va interposar, a més de les ordres de tancament o de cessament d’activitat, 21 denúncies en total, majoritàriament per no disposar de la documentació necessària, per problemes relacionats amb les mesures de protecció contra incendis, amb les condicions higièniques o per no ajustar-se la seva llicència real amb l’activitat practicada. En un dels casos s’iniciaran diligències penals per un delicte d’intrusisme laboral. Jordi Oliveras, portaveu de la Guàrdia Urbana, ha explicat aquest dilluns en una compareixença que al gener s’han analitzat ofertes de tests a les xarxes socials i «un seguiment» de totes les clíniques que feien proves. Es van detectar sis locals per inspeccionar, cosa que es va fer divendres. Són els ja esmentats, dels quals dos continuen oberts, tot i que instats a no fer aquestes proves.

Azucena Carranzo, directora general d’Ordenació i Regulació Sanitària, adverteix el motiu pel qual en alguns casos es tanquen centres i en d’altres, només part de la seva activitat: «La diferència és que hi hagi o no un risc sanitari. En el cas dels que s’aprecia risc per a la població, s’opta per tancar-los. Els altres no disposen d’autorització per a algunes proves, però sí per a d’altres». A aquests últims, se’ls insta a aconseguir la llicència que els falta.

Notícies relacionades

Carranzo ha demanat la col·laboració ciutadana: «Com més ulls tinguem a la ciutat, més fàcil serà descobrir centres il·lícits que puguin ser un risc per a les persones». De fet, ha precisat que el primer local il·legal detectat ho va ser per una denúncia ciutadana.

Locals sense personal sanitari

La casuística dels locals clausurats o que han rebut l’ordre de cessament d’activitat és molt variada, remarca la directora general. En un cas, el local no complia les condicions per ser massa petit, i no hi havia personal sanitari, cosa que pot arribar a estar castigat pel Codi Penal. En un altre, processaven les proves al mateix local, cosa que no és lícit. La directora general ha explicat que també fora de Barcelona s’han tancat establiments, i ha citat casos a Tarragona i a Figueres. Ha cridat a «desconfiar de les webs amb preus baixos i dels que ofereixen resultats en minuts».