tradició

Festes de Santa Eulàlia a Barcelona: calendari i principals activitats

  • Tots les activitats són gratuïtes i recuperen la tradició i el folklore català

  • Els gegants es mesclaran amb la gent pels carrers en diverses desfilades

  • També hi haurà concerts, sardanes i danses, i el foc clausurarà les celebracions

Festes de Santa Eulàlia a Barcelona: calendari i principals activitats

ARCHIVO

6
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Aquest cap de setmana, la ciutat de Barcelona està de celebració, perquè, del 4 al 6 de febrer, hi tenen lloc les festes de la seva patrona, Santa Eulàlia. A diferència d’altres esdeveniments similars, aquests estan centrats exclusivament en actes tradicionals i folklòrics de la nostra cultura. Tots són gratuïts, populars i es prega l’ús de mascareta. Preparem l’agenda per prendre nota de les propostes que ens ofereixen en les Festes de Santa Eulàlia els 2022 i no faltar a les cites que ens vinguin més de gust.

DIVENDRES

CONCERT DE CARILLÓ AL BARRI GÒTIC

La carillonista catalana Anna Maria Reverté oferirà diverses peces creades per a aquest instrument. El repertori d’aquest any estarà format pels Goigs de Santa Eulàlia, de Joan Salvat, i una sèrie de balls tradicionals com els de Santa Eulàlia, els de bastons i els de cavallets.

Des del Carilló del Palau de la Generalitat. Divendres, 18 hores.

ELS PROTOCOLS DE L’ÀLIGA

Un recorregut que encapçala l’Àliga de la Ciutat acompanyada pel seu seguici, format pels Ministrers Espremulls, el Lleó de Barcelona, els Gegants de Santa Maria del Mar i els Trabucaires de Perot Rocaguinarda. Una solemne desfilada que culmina en un dels actes més emotius i transcendents de la celebració: el tradicional Ball de l’Àliga davant l’altar major de la basílica de Santa Maria del Mar.

Divendres, des de les 20 hores. Sortida de plaça Sant Jaume passant pel carrer Jaume I, plaça de l’Àngel, Argenteria, Sombrerers, plaça de Montcada, passeig del Born, carrer de Santa Maria i Fossar de les Moreres fins a la plaça de Santa Maria.

CONCERT DELS CORS DE CLAVÉ

La Federació de Cors de Clavé participa per primera vegada en directe en les festes amb un formidable concert de cant coral a la plaça de Sant Jaume amb el Cor de Noies Àurea Rosa Clavé, l’Orquestra Simfònica Clavé i la Banda Municipal Rock.

Divendres, 21.30 hores. Plaça de Sant Jaume.

DISSABTE

CERCAVILA DE LA GEGANTONA LAIA

La gegantona Laia encapçalarà en una cercavila cap a la plaça de Sant Jaume, on saludarà l’alcaldessa, farà el seu ball tradicional amb Els segadors de fons i rendirà homenatge al pendó de Santa Eulàlia que, prèviament, haurà sigut penjat al balcó de l’Ajuntament.

Dissabte, a les 9 hores, des del Palau de la Virreina, passant per la Rambla, calli de Ferran i fins a plaça de Sant Jaume.

ESBARTS I BASTONERS

Al matí actuaran diversos esbarts infantils i juvenils (12 hores, també diumenge). A la tarda, l’Esbart Santa Eulàlia i la Cobla Maricel oferiran una representació moderna del Ball de Santa Eulàlia (17 hores) i el seguirà l’Esbart Català de Dansaires (17.30 hores). A la nit, a les 20 hores, arribarà el torn dels bastoners i l’Esbart Ciutat Comtal, que presentarà Eulàlia (dissabte, 21 hores i diumenge, 16.45 hores), un espectacle de música i dansa a la Catedral, per homenatjar la patrona i enaltir els valors de la llibertat, la igualtat i la justícia amb moviments coreogràfics que prenen com a referència les manifestacions folklòriques i religioses de la cultura popular catalana.

Dissabte. A partir de les 12 hores. Avinguda de la Catedral.

CERCAVILA DE GEGANTES

Les gegantes de Barcelona canvien de nom i passen a dir-se Laia per celebrar una processó encapçalada per les Laies de la plaça Nova i del Pi i per la gegantona Laia. La comitiva s’aturarà davant la imatge de la patrona per fer-li una ofrena floral i ballar amb la música dels grallers Finalment, interpretaran el mateix ball en versió llarga amb la Cobla Ciutat de Barcelona a la plaça de Sant Jaume.

Dissabte. A partir de les 18.30 hores. Recorregut: la Rambla, Cardenal Casañas, plaça del Pi i plaça de Sant Josep Oriol (trobada de gegantes, 19 h), Pi, plaça de la Cucurulla, Boters, plaça Nova, Bisbe, Sant Sever, baixada de Santa Eulàlia (ofrena floral i ball, 20 h), Banys Nous, Ferran i plaça de Sant Jaume.

CONCERT CORAL SMILING I MUSICALS’ CHOIR DEL RAVAL

El cor infantil Smiling i el cor jove Musicals’ Choir, de l’Escola de Músics i JPC del Raval, ofereixen un concert coral de cançons actuals, molta alegria i un fabulós espectacle vocal i coreogràfic, acompanyat de música instrumental. El seu objectiu consisteix que la seva passió per la música serveixi també per reforçar valors com el compromís, el respecte i el treball en equip, a favor de la integració social i de la diversitat.

Dissabte, a les 21.30 hores. Plaça de Sant Jaume.

DIUMENGE

TROBADA DE GEGANTS I SEGUICI

Els gegants es reuneixen en aquesta gran trobada per integrar-se després en el Seguici de Santa Eulàlia, l’acte més antic. La gegantona Laia i el pendó de Santa Eulàlia encapçalen la cercavila, seguits de l’Àliga, el Lleó i els altres membres del bestiari històric i festiu. Els altres gegants, capgrossos i gegantons se’ls uneixen i se celebren els seus respectius balls.

Diumenge, a les 10.30 hores. Des de la plaça Reial, seguint pel passatge de Colom, la Rambla, Portaferrissa, plaça Cucurulla, Boters, plaça Nova, Bisbe, Sant Sever, baixada de Santa Eulàlia, Banys Nous, Ferran i plaça de Sant Jaume (cap a les 12.45 hores).

MÉS CONCERTS

Les sardanes inundaran l’avinguda de la Catedral (17 h) amb la Cobla Ciutat de Terrassa i la Cobla Mediterrània, mentre que els tamboriners fan la seva reunió anual amb una cercavila que sortirà a la mateixa hora des de la plaça Reial, passatge de Colom, la Rambla, carrer de Ferran i fins a la plaça de Sant Jaume (cap a les 18.15 hores). Des de les 17 hores i fins que arribin, la Banda Simfònica de Roquetes-Nou Barris i la del Col·legi Pare Manyanet es concentraran en aquesta plaça per a una actuació conjunta en forma de ‘big band’.

Diumenge, a les 17 hores. Diversos espais.

FALCONS, CASTELLS I FOC

Els Falcons de Barcelona s’instal·laran a la plaça de Sant Jaume, on aixecaran les seves espectaculars figures humanes que desafien l’equilibri i la gravetat (11 hores). N’agafaran el relleu els castellers (11.30 h) amb les actuacions de les colles de Barcelona, Sants, la Vila de Gràcia, el Poble-sec, la Sagrada Família, la Jove de Barcelona, la de Sarrià i els Esquerdats. Quan es faci fosc serà l’hora del foc amb els correfocs de petits diables i bèsties (18.30 h), que sortiran de la plaça de Sant Jaume, amb direcció a Ferran, la Rambla, passatge de Colom i plaça Reial (20 hores). Poc després arriba el Correfoc de Santa Eulàlia (20.15 h), amb el Drac, la Víbria, la Tarasca, la Mulassa, el Bou, l’Arpella i el Dofí acompanyats pels Diables de la Kinta Forka, els del Barri Gòtic i els Tarascaires. Que fan el mateix recorregut però en sentit invers, des de la plaça Reial. La festa es clausurarà amb un castell de focs artificials al costat de l’ajuntament (21 hores).

Diumenge, des de les 11 hores. Plaça de Sant Jaume.

...I A MÉS

EXPOSICIONS I PORTES OBERTES

Les puntaires de boixets mostren els seus laboriosos treballs al carrer dels Arcs i Portal de l’Àngel, diumenge, a les 11 hores. Tret dels dies que surtin al carrer, les gegantes barcelonines es podran veure en una mostra fins al 12 de febrer en el Palau de la Virreina. Per la seva banda, el Born Centre de Cultura i Memòria acollirà fins aquell mateix dia una exposició de gegantons, bestiari infantil i capgrossos de Barcelona i elMuseu Diocesà ofereix una exposició virtual sobre la patrona fins al 17 de març. Igualment, un gran nombre de museus i centres culturals organitzen aquest cap de setmana una jornada de portes obertes. Per conèixer la llista completa, recomanats visitar l’apartat corresponent de la web municipal.