Compte enrere
Els hotels esperen que el Mobile sigui trampolí de la recuperació de Barcelona
La cita tecnològica ressuscitarà uns dies el sector turístic, amb ocupacions altes i plens, reobertures hoteleres i confiança que projecti la idea d’una ciutat de tornada a la normalitat
El compte enrere per a la celebració del congrés mundial de telefonia mòbil (MWC) a Barcelona promet ser d’infart. Les úniques certeses en aquests moments són que serà molt millor que la trista edició (amb prou feines presencial) del 2021, tot i que encara estarà a anys llum del 2019. Però la dependència de les dades sanitàries és tan gran que les reserves continuen arribant diàriament, davant l’antelació (de mesos) de temps de prepandèmia. Impossible una previsió afinada, però sí la convicció que la ciutat recuperarà parcialment el pols entre el 28 de febrer i el 3 de març, i la cita tecnològica funcionarà com a trampolí. No tant quant a una recuperació miraculosa o immediata del turisme de negocis, però sí en la imatge de tornada a la normalitat que Barcelona –convertida aquells dies en aparador internacional– espera oferir al món.
Des de la pandèmia l’hostaleria ha patit la desaparició del turisme internacional, tot i que ha pogut combatre la crisi bolcant-se en el públic local. Però no és el cas dels hotels, un important motor d’ocupació directe i indirecte, que en absència de viatgers ha viscut ocupacions ínfimes al ritme de la covid. Per això, el sector veia en el congrés un gran pas cap a la recuperació, malgrat els ensurts que ha portat la sisena onada. Des de fa uns dies, respira amb la confirmació –finalitzat el termini de cancel·lació– de les 10.000 habitacions reservades per l’organització (davant les 27.000 de fa dos anys i les tot just 1.000 del passat), que com a mínim signifiquen un canvi de signe, assenyalen diverses fonts del sector.
El Gremi d’Hotels de Barcelona evita donar xifres d’ocupació en aquestes circumstàncies, però vaticina arribar al 80% d’hotels oberts. Segons els operadors consultats, l’ocupació serà dispar tot i que alta. Diversos establiments de categories superiors i altes (que solen allotjar directius i alts càrrecs) llancen previsions que van del 75% a fins i tot el 100%. Però ballaran fins a l’últim dia. El portal eBooking parla d’un 78% de reserves fins al moment, amb un preu mitjà de 640 euros per tres dies. Actualment, és possible trobar habitacions en la majoria de cinc estrelles per sobre dels 400 euros, una cosa impensable abans del 2019.
Esprint final de reserves
Un dels establiments que millors dades maneja fins ara és el Majestic, en ple passeig de Gràcia, on l’organització ha reservat el 85% de les seves places, però per altres canals de venda i l’última hora confien a assolir el ple en els dies centrals, amb la firma Huawei com a client principal. Una situació que no veien des del 2019, i en la qual perceben «ganes dels clients per tornar a Barcelona» i il·lusió perquè marqui un tret de sortida de la crisi, per fi.
En el veí Monument (també en el seu germà Condes de Barcelona) confirmen un increment de reserves gradual que podria portar-los a arribar fins al 90% i el ple, alguns dies, respectivament. Les xifres s’eleven en la mateixa mesura en què s’aixequen restriccions. També aprecien una tendència a certa privatització en els sopars als seus restaurants, amb grups de 10 o 15 persones.
També en ple Eixample, a Almanac perceben la recent reactivació de reserves per al MWC, confien a ocupar la majoria dels seus llits entre l’organització i peticions individuals. La seva millor arma, a part de l’encant dels seus espais, està sent la «flexibilitat» en preus i cancel·lacions, adaptats a la conjuntura.
A peu de platges, més motius per a l’esperança. Fa dies que el luxós i enorme Hotel W (Vela) registra un augment de reserves ‘last minute’ per al Mobile (quan creuen que fregaran el ple, sinó omplen), però també fora d’aquell període. «La tendència és positiva», afirmen.
Notícies relacionadesDes de la cadena H10, amb 15 bufons establiments operatius a Barcelona des de l’estiu passat (sobretot en el segment de 4 estrelles), constaten un recent augment de reserves, individuals i de petits grups, que els porta a l’optimisme i a preveure un 75% d’ocupació mitjana els dies centrals.
Des d’Apartur, encara sense dades, observen també que les peticions d’apartaments turístics «s’estan animant».
Menys expectatives en altres sectors
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Tomé tensa la selecció
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- El problema de l’habitatge El lloguer de temporada creix el doble de ràpid a Barcelona que a Madrid
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- Champions League Kika enlluerna en un Barça màgic
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi