HISTÒRIES METROPOLITANES... 14
«No construir centres per a gent gran torna les dones a casa»
La feminitzada plataforma SOS Gent Gran Santa Coloma fa sis anys que lluita pels drets de les gairebé 27.000 persones grans d’aquesta ciutat
Es manifesten cada dilluns davant l’ajuntament per exigir pensions dignes, equipaments públics i un tracte respectuós de la banca
Cada dilluns a les 11 en punt es concentren davant l’ajuntament. «Plogui o faci sol», matisa Manolo Merchán, que recorda que el 16 de març ja farà quatre anys que ho fan. Aquest dijous fa sol. Molt, a més. El Manolo parla assegut en un dels bancs d’aquesta mateixa plaça, en què tantes vegades s’han manifestat amb Inés Sánchez, Teresa Franco i Loli Gómez, tres de les seves companyes de la combativa plataforma SOS Gent Gran Santa Coloma, nascuda a la primavera del 2016 per reivindicar la segona residència pública a la ciutat. Una ciutat en què gairebé 27.000 dels veïns són majors de 65 anys. «Els governants s’omplen la boca parlant de polítiques feministes, però no apostar per la construcció de recursos per a les persones grans el que provoca és que les dones hagin de tornar a casa per cuidar els pares i els sogres», reflexiona la Loli. La Teresa, al seu costat, assenteix. «Les que estem lluitant ara som les mateixes que lluitàvem fa 40 anys. La meva filla té 47 anys i llavors ja vaig lluitar perquè ens construïssin escoles, perquè no n’hi havia», afegeix la veterana activista. La Inés comparteix tot el que diuen les seves companyes i hi suma una altra reflexió: «El problema és que no es pot tractar la cura de les nostres persones grans com si fos un negoci, no un dret. Es va veure clar al principi de la pandèmia».
Les reines de la constància
La llista de reivindicacions que porten sota el braç en les concentracions dels dilluns, que fan amb la Marea Pensionista, és llarga. En les últimes setmanes se n’hi ha sumat una altra, la lluita contra el maltractament que els presta la banca. Per això en la curta –«som grans», fan broma– manifestació que fan després de la concentració a la plaça ara passen per alguna oficina bancària.
En els gairebé sis anys de vida de la plataforma han aconseguit importants victòries: l’ampliació de 42 places a la residència Ramon Berenguer i un centre de dia per a 30 persones al mateix espai. A més, l’ajuntament, responent a la seva reivindicació, va adaptar l’antiga escola Miguel Hernández per convertir-la en 48 vivendes dotacionals per a majors de 65 anys en situació de fragilitat i vulnerabilitat, obra que ja està finalitzada –fa mesos, de fet– i el 25 de febrer se’n farà el sorteig a la Biblioteca Singuerlín-Salvador Cabré. S’han inscrit 105 aspirants per a 48 pisos. Aquest dissabte el consistori va organitzar una jornada de portes obertes per als candidats. «El preu de lloguer d’aquestes vivendes s’adaptarà als ingressos dels inquilins i serà l’equivalent del 25% dels ingressos de la unitat de convivència, amb un màxim de 350 euros», informen des del consistori.
La seva principal batalla ara és l’obertura d’un centre de dia als baixos dels nous pisos tutelats
La seva principal batalla ara és l’obertura d’un centre de dia als baixos d’aquest edifici. «El 3 de març del 2020, just abans de l’inici de la pandèmia, Generalitat i ajuntament van firmar un acord marc de col·laboració per a la posada en marxa d’aquest nou centre, però dos anys després, des de la Generalitat, la Conselleria de Serveis Socials de la qual ha canviat de color, passant d’ERC a Junts, ens diuen que aquest acord no val, que no és el seu model», assenyalen enfadats. Exigeixen a la Generalitat que compleixi amb el que va firmar i a la seva alcaldessa que es posi al capdavant de la reivindicació.
De Júlia Romera a Miguel Hernández
Notícies relacionadesDe Júlia Romera a Miguel HernándezLa llavor de la plataforma es va sembrar a l’Ateneu Popular Júlia Romera, on es va iniciar la recollida de firmes per demanar la segona residència per a persones grans Santa Coloma, lluita a què es van afegir 76 entitats de la ciutat.
En aquests sis anys han fet de tot. Una de les mobilitzacions que recorden amb més èpica va ser una concentració a Barcelona en què desenes d’avis colomencs es van plantar a jugar a cartes davant la conselleria. «Amb aquella protesta vam aconseguir l’ampliació de places de la residència de Ramon Berenguer. Ara la nostra prioritat és que obrin el centre de dia que ja teníem compromès als baixos de Miguel Hernández i no oblidem la segona residència, reivindicació que sempre ha estat present», sentencien. «Ens sentim enganyats i menystinguts per la Generalitat, però també pensem que l’ajuntament s’ha adormit sobre els llorers. Exigim un pla local i un mapa amb les necessitats de les persones grans», conclouen.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034