L’ART DEL MOVIMENT

Les 10 recomanacions del cicle Dansa Metropolitana a l’àrea de Barcelona

Inclou més de 300 propostes entre espectacles, projeccions i activitats paral·leles

Les 10 recomanacions del cicle Dansa Metropolitana a l’àrea de Barcelona

MARIA ALPERI

6
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Des del dia 10 i fins al 27 d’aquest mes de març té lloc la cinquena edició de Dansa Metropolitana, un certamen amb la vocació d’acostar el ball a la gent, fer-lo accessible i recolzar la cultura local. En total, es presenten més de 300 activitats diferents entre Barcelona i els municipis pròxims entre les quals hi ha espectacles, projeccions i actes paral·lels adreçats a tota mena de públics. Amb una oferta tan àmplia hem seleccionat els 10 apartats més interessants d’aquest any. Balleu, balleu beneïts. 

JAN MERTENS / GRIP

El coreògraf i ballarí belga Jan Mertens protagonitza Elisabeth gets her way, que aprofundeix en l’univers d’una de les clavecinistes més importants del món, Elisabeth Chojnacka. És un retrat ballat en què transforma el seu cos en el clavecí de l’artista. També presenta Any attempt will end in crushed bodies and shattered bones, amb 17 intèrprets d’entre 16 i 69 anys, que ens transporta en un viatge pel temps il·lustrat amb les cançons protesta de diverses generacions.

El Mercat de les Flors (Barcelona), dies 16 i 17 (20 hores). 18 euros

El Mercat de les Flors (Barcelona), dies 19 (20 h) i 20 (18 h). 25 euros

ALONZO KING LINES BALLET

Aquest coreògraf, un dels més visionaris del món del ballet contemporani ofereix dues obres que combinen tradicions culturals i ballet clàssic. Es tracta de The personal element Azoth, en què defensa la disciplina del ballet com si fos una ciència basada en principis geomètrics universals d’energia desenvolupant un nou llenguatge del moviment que parteix de tècniques clàssiques.

La FACT Cultural (Terrassa), dia 27 (18 hores). De 28 a 38 euros.

RAMBERT / SHARON EYAL

La companyia Rambert fusiona cine, animació i dansa contemporània amb la coreografia de la multipremiada Sharon Eyal a Aisha and Abhaya. Narra les adversitats de dues germanes que viuen en un món ple de problemes, busquen refugi lluny de la seva violenta terra natal i lluiten per sobreviure en un nou país. Una experiència teatral plena de dinamisme i emoció amb 16 ballarins en escena i audiovisuals del cineasta Kibwe Tavares.

Teatre Nacional de Catalunya (Barcelona), dies 18, 19 (19 h) i 20 (18 h). 29 euros

GRANS COMPANYIES ESPANYOLES

Unes quantes estrenes representen sensibilitats culturals de diferents comunitats autònomes i parlen d’una nova generació d’artistes que ja despunta al món de la dansa del país. El director i dramaturg Pablo Messiez porta ‘Cuerpo de baile’, una combinació de dansa, teatre i música per construir una dramatúrgia que fuig de les convencions teatrals en un espectacle singular que vol ser diferent. Destaquem també la Giselle de Kor’sia, que s’inspira en la famosa peça romàntica del segle XIX, i que actualitza la manera d’entendre l’amor absolut amb una visió contemporània i que s’enfronta a les canviants regles del joc i a les noves tecnologies.

Sala Ramón Romagosa (Cornellà), dia 11 (21 hores). 5,40 euros

El Mercat de les Flors (Barcelona), dies 18 al 20 (20 hores). 22 euros

COREÒGRAFS CATALANS

Alguns dels principals noms de la dansa catalana seran presents al certamen. És el cas del ballarí Pau Aran amb Un cadavre exquis II, un treball dedicat a la trobada, l’absència i el vincle amb els ancestres. Explora la necessitat de reconèixer els llocs, els éssers i les experiències amb què interactuem malgrat que no existeixin físicament. Igual d’important és Laia Santanach que aporta Tradere, una investigació coreogràfica i conceptual de la tradició des d’una mirada contemporània que s’endinsa en diferents costums occidentals que giren al voltant del cos per buscar-ne els límits.

Teatre Sagarra (Santa Coloma), dia 11, 19 hores. 15 euros

El Mercat de les Flors (Barcelona), dies 17 al 20 (19 hores). 16 euros

FLAMENC

Dos grans exemples d’aquest art. La malaguenya Rocío Molina presenta ‘Al fondo riela (Lo otro del uno)’, amb què intenta desfer el camí de la tradició per tornar-lo a recórrer i recuperar l’acte creatiu pur del flamenc. Un espectacle amb un diàleg de miralls entre el ball i la guitarra basat en dos conceptes antagònics: un d’oníric i tràgic, i un altre de més ingenu. Paral·lelament, el ‘bailaor’ badaloní Jesús Carmona torna a casa per presentar ‘Baile de bestias’, en què descriu un món imaginari d’estètica avantguardista que desafia les seves bèsties interiors a ballar i transformar la quietud en moviment i emoció.

L’Auditori (Granollers). Dia 12, a les 20 hores. De 12 a 25 euros.

Teatre Zorrilla (Badalona). Dia 18, a les 20 hores. De 15 a 18 euros.

ESPECTACLE IMMERSIU

La companyia de dansa urbana Brodas Bros i els artistes visuals Desilence han creat aquest treball que combina improvisació, dansa lliure i projeccions visuals en directe. El títol, Sokkyō, significa ‘improvisar’ en japonès i fa referència a la necessitat d’adaptació davant les situacions imprevistes que es presenten a la vida. Una representació de com actuem i com interactuem davant cada circumstància per encaixar-la o convertir-la en una altra situació més desitjada.

Centre d’Arts Digitals IDEAL (Barcelona). Dies 25 al 27, a les 18 i 20 hores. 25 euros

FAMILIAR

De l’oferta per anar amb nens en destaquem dos títols. Akzak, la impaciència d’un jove connectat és el nou treball de la companyia francesa Viadanse dirigida per Héla Fattoumi i Éric Lamoreaux. És un muntatge amb balls enèrgics i trepidants a càrrec d’un percussionista en viu i 12 ballarins de diferents països africans que pretén fer-nos reflexionar sobre l’hospitalitat, la fraternitat i la solidaritat entre els pobles. Per la seva banda, els canadencs Cas Public presenten 9, un atrevit espectacle ple de sensacions que utilitza la Novena simfonia de Beethoven per reivindicar el cos com a llenguatge que ens uneix i que ve de l’experiència de Cai Glover, un artista que va superar una discapacitat auditiva i es va convertir en ballarí professional.

El Mercat de les Flors (Barcelona). Dia 26, a les 12 i 18 hores. 18 euros

SAT Teatre (Barcelona). Dia 20, a les 12 i a les 17.30 hores. 15.50 euros També al Teatre Principal (Sabadell). Dia 25, a les 20 hores. 10 euros

AL CARRER

La companyia Maduixa es passejarà per mig Catalunya per presentar el seu muntatge itinerant i de carrer, Migrare. Està protagonitzat per quatre ballarines fortes i valentes pujades sobre unes xanques que desafien l’equilibri a través del gest i la dansa. Vol alertar sobre aquelles persones que van haver de deixar la seva terra d’origen i que s’enfronten a la realitat que molts refugiats viuen actualment: el rebuig del país on arriben.

En diferents localitats. Dies, llocs i horaris consulteu web. Gratuït.

CINE

La programació cinematogràfica acollirà diferents projeccions en diverses sales entre les quals destaquen dues gravacions d’espectacles. El clàssic El llac dels cignes, de Txaikovski, podrà veure’s al Filmax Granvia (dia 13, 16 h, de 8 a 10 euros), a càrrec del Ballet Bolshói amb Olga Smirnova com a protagonista mentre que Le Parc (Cinesa Diagonal i Diagonal Mar, dia 24, 19.10 h, 11 euros) és un ballet amb música de Mozart i coreografia d’Angelin Preljocaj, presentat per Aurélie Dupont, directora artística de dansa de l’Òpera Nacional de París. Paral·lelament, la plataforma Filmin, en col·laboració amb el festival Choreoscope, ofereix una trentena de films, alguns d’exclusius, com ara El reencuentro, tribut al coreògraf espanyol i fundador de la companyia L’Explose, Tino Fernández, que va morir recentment. Fins al 4 d’abril, 3,95 euros.

Notícies relacionades