Inseguretat a BCN
La Generalitat proposa que el segon jutjat per a furts funcioni a Barcelona només quatre mesos
La junta de jutges de la capital catalana ha sigut convocada per al 30 de març per abordar el tema
La Generalitat ha proposat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) la reobertura del segon jutjat de guàrdia a Barcelona per a judicis immediats per delictes lleus, com els furts, però només quatre mesos a l’any, preferentment de juny a setembre, i no de forma permanent, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO. La junta de jutges de la capital catalana ha sigut convocada per al 30 de març per abordar aquest tema.
La normalització de l’activitat econòmica a Barcelona després de l’última onada de la covid ha implicat la recuperació de l’hostaleria, el comerç i el turisme, però també ha provocat un increment dels petits delictes. Onze entitats del món empresarial i econòmic, com Foment de Treball, la Cambra de Comerç, el Cercle d’Economia, gremis i associacions han reclamat a la Generalitat la reobertura d’aquest segon jutjat per a delictes lleus. Aquest òrgan judicial va deixar de funcionar el 30 de setembre, malgrat que els jutges de la capital catalana pretenien que seguís en marxa.
La nova proposta elevada per la Conselleria de Justícia al TSJC i que serà debatuda en la junta requereix l’obertura d’aquest segon jutjat quatre mesos cada any, de juny a setembre, és a dir durant l’època estival i una afluència de turistes més gran a la ciutat, o un mes cada quadrimestre (quatre mesos repartits a l’any). El Govern considera que així s’absorbirà l’acumulació de casos que es vagi produint. En aquests moments s’està assenyalant hora i dia per a aquests judicis immediats per a l’agost, quan s’haurien de celebrar al cap de pocs dies.
El col·lectiu empresarial emfatitza en la seva petició a la Generalitat que «la llei preveu que aquest tipus de judicis immediats se celebri abans de 10 dies des de la comissió del delicte» i lamenten que el 2018 «aquest termini va arribar a ser d’11 mesos», fins que es va aconseguir, precisament, crear un segon jutjat el febrer del 2019. Amb aquesta eina i davant la caiguda dels delictes durant la pandèmia, a meitat del 2021, es va assolir el temps previst per la llei.
Malgrat aquestes bones dades i el decreixement dels delictes durant la pandèmia, la junta de jutges de Barcelona va acordar el 9 de juny del 2021 que es prorrogués el funcionament d’aquest segon jutjat perquè en aquestes dates ja s’estava detectant un repunt dels delictes lleus i per l’espaiament en què s’havien de fixar els judicis per les mesures sanitàries arran de la covid. Els jutges van apuntar, a més, que amb la recuperació de l’activitat econòmica es preveia un augment d’aquestes infraccions penals, com així va ser. El Col·legi de l’Advocacia de Barcelona i els sindicats van recolzar també mantenir aquest òrgan judicial.
La postura de la Generalitat
Notícies relacionadesNo obstant, la Conselleria de Justícia es va oposar a la pròrroga perquè va considerar que era «suficient» un sol jutjat, tenint en compte les xifres del 2020, en plena pandèmia, i fins al maig del 2021. Segons les seves dades, s’estaven assenyalant 20 judicis immediats, la meitat dels que podien celebrar. Davant l’informe del Servei de Planificació i Organització del Departament de Justícia, la sala de govern del TSJC va considerar que no era necessària la pròrroga del segon jutjat. Al cap de poc temps, la conselleria va rectificar i, davant l’increment de l’índex de delictes, va promoure la reobertura del jutjat, però va ser fora de termini, i per això no es va portar a terme.
La decisió que adopti la junta de jutges de Barcelona serà traslladada a la Sala de Govern del TSJC perquè l’elevi, en el cas d’estimar-la oportuna, al Consell General del Poder Judicial (CGPJ), òrgan al qual competeix la seva posada en marxa. En aquest sentit, la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, va demanar aquest dimecres al CGPJ que sigui «sensible» a la proposta de l’Executiu per reobrir aquest jutjat que sentencia delictes lleus, com els furts, que «provoquen inseguretat, dificulten la convivència i donen una imatge de capital de país abonada al delicte». Per això, va sol·licitar «corresponsabilitat i lleialtat» al CCPJ.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista